logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips LatteGo 5330 – ikona jednostki zaparzającej, ekspres nie startuje

HerbertIV 03 Kwi 2026 21:03 348 3
REKLAMA
  • #1 21876994
    HerbertIV
    Poziom 2  
    Witam
    Mam ekspres Philips LatteGo model 5330, jakieś parę lat chodził bez zarzutu, aż nagle zaniemógł. Wyświetla się ikona jakby jednostki zaparzającej i nie może zastartować. Co może być przyczyną?
    Wymieniłem silnik od młynka, silnik od jednostki zaparzającej, wyczyściłem go, smary, jednostkę zaparzającą, ale błąd nadal jest.
    Wyświetlacz ekspresu Philips pokazuje czerwoną ikonę jednostki zaparzającej i strzałkę w dół.

AI: Co dokładnie robi ekspres po włączeniu - od razu pokazuje ikonę jednostki, czy najpierw próbuje ruszyć napędem/blokiem zaparzającym, słychać jakiś silnik, trzaski albo zatrzymuje się w połowie?
    Próbuje ruszyć, słychać start i od razu powrót. Słychać na wrzuconym nagraniu.
    AI: Czy jednostkę zaparzającą można normalnie wyjąć i włożyć, i czy po wyjęciu bloku / przy ponownym zamknięciu drzwiczek oraz wsunięciu tacki ekspres pokazuje jakieś inne komunikaty, czy cały czas dokładnie to samo?
    Można wyjąć i włożyć. Komunikat jest tylko 1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21878837
    subtronic
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Ikona zaparzacza ze "strzałką" informuje, że nie ma zaparzacza w ekspresie i prosi żeby go włożyć, czyli prawdopodobnie padł microswitch (na obrazku oznaczony literą D / E) lub jest źle zamontowany / ma zaśniedziałe styki / jego ramię jest wygięte lub uszkodzone. Sprawdź też czy wiązka jest poprawnie wpięta w płytę główną i czy np. kable nie są gdzieś uszkodzone.
    Sprawdź czy masz poprawnie zamontowaną dużą zębatkę "B" - strzałka na niej musi wskazywać ośkę "P" mniejszej zębatki.
    Po poprawnym złożeniu ekspresu nie wkładaj od razu zaparzacza, włącz go, sam się się ustawi, potem wyłącz i włóż dopiero zaparzacz.
    Sprawdź czy "nosek" zaparzacza, który wchodzi w szczelinę w obudowie (odchyla on wtedy ramię microswitcha) nie jest ułamany lub wyszczerbiony.

Schemat wnętrza ekspresu z silnikiem, zębatkami i microswitchami oznaczonymi literami A–E
  • REKLAMA
  • #3 21879711
    HerbertIV
    Poziom 2  
    >>21878837 Dzięki, wymieniłem mikroswitch od zaparzacza i działa.
  • #4 21879712
    HerbertIV
    Poziom 2  
    Wymiana mikroswitcha pomogła.
REKLAMA