logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Claas 697 - tylny podnośnik i tur nie działają, świeci ciągła kropka

pst25 06 Kwi 2026 10:16 270 7
REKLAMA
  • #1 21878227
    pst25
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Mam Claas 697, kupiłem zza granicy ale okazało się, że podnośnik tylni jak i przedni tur nie działają.
    Tur czy inne wyjścia hydrauliczne słychać, że chcą działać (pompa zmienia dźwięk) ale nie działają, coś je blokuje. Ciągnik długo stał. Masy poprawiłem moim zdaniem. Na sterowaniu podnośnika tylnego świeci ciągła kropka. Kostki wyglądają też dobrze. Zastanawiam się czy może źle odczytuje poziom ramion tylnych ?
    Solenoidy sprawdzić należy ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21878638
    pst25
    Poziom 14  
    Zapomniałem, tył na błotnikach też nie reaguje.
  • REKLAMA
  • #5 21878856
    pst25
    Poziom 14  
    Wybacz, źle zrozumiałem. Nie jestem lotny w tym...
    Rozlokowanie polega na naciśnięciu kłódki?
    Tam gdzie mam palec rusza się przy korzystaniu z przedniego tura, jednak tur się nie rusza

Palec wskazuje czarny suwak na bloku hydrauliki z przewodami i złączami
  • REKLAMA
  • #7 21879473
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    Prawdopodobnie przycięty suwak w sekcji od podnośnika. Stoi na opuszczaniu, dlatego zewnętrzna hydraulika nie działa. Chyba że jest inna przyczyna.
  • #8 21879524
    pst25
    Poziom 14  
    Witam. Temat rozwiązałem.
    Zacznę od tego, że trzeba odpowiednią procedurą go zmusić by rozbalował tylni podnośnik, ale podejrzewam że ktoś kto używa Claas na co dzień wie, bo ja nie wiedziałem :)
    Przez to że długo stał wszystko się "zastało". Odblokowałem sterowania i kazałem mu na dół iść, i od tyłu naciskałem ładowarką teleskopową, to puściło, ale też na raty. Niesamowite że aż tak mocno złapało...
    Co do tura przód, trzeba było przełączyć z boku przycisk na konsoli. Przycisk zabezpieczony dodatkowym suwakiem z kłódką bezpieczeństwa, dlatego go się bałem ;)
    Dziękuję wszystkim za pomoc, problem okazał się na szczęście błachy.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz ciągnika Claas 697 zgłasza problem z niedziałającym tylnym podnośnikiem oraz hydraulicznymi wyjściami typu tur. Pompa hydrauliczna reaguje zmianą dźwięku, jednak układ jest zablokowany i nie wykonuje ruchu. Ciągnik długo stał, a masa została poprawiona. Na panelu sterowania podnośnika tylnego świeci ciągła kropka, co może wskazywać na błędne odczyty poziomu ramion tylnych. Kostki elektryczne są w dobrym stanie. Sugerowane jest sprawdzenie solenoidów jako potencjalnej przyczyny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA