logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool AWE 4526 - po kilkunastu obrotach błąd, pralka nie pobiera wody

dsamian11 07 Kwi 2026 15:08 270 7
REKLAMA
  • #1 21879094
    dsamian11
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z pralką Whirlpool AWE 4526. Rusza i po kilkunastu obrotach, wyskakuje błąd, jakby nie chciała pobierać wody. Czy ktoś może mi pomóc?

Whirlpool AWE 4526 - po kilkunastu obrotach błąd, pralka nie pobiera wody Panel sterowania pralki Whirlpool z pokrętłem programów i świecącą czerwoną kontrolką „Service”
  • REKLAMA
  • #2 21879143
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Problem z silnikiem, szkoda że nie zauważyłeś szybkich obrotów.
  • REKLAMA
  • #3 21879152
    dsamian11
    Poziom 5  
    Szybkie obroty tzn.? Wymiana szczotek może rozwiązać problem? Czy coś innego może być przyczyną?, bo silnik, jako tako, działa. Sprawdziłem międzyczasie elektrozawór i działa poprawnie, jak go podłączyłem na krótko.
  • #4 21879154
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Silnik robi parę obrotów prawidłowo czy szarpie?
  • REKLAMA
  • #5 21879170
    dsamian11
    Poziom 5  
    Wydaje mi się, że obroty są normalne do przodu i z powrotem, jak to w pralce bywa. Zdjąłem osłony, to pralka jest niestabilna, więc może się wydawać, że szarpie. Jak się zapytałem żonę, to mówi, że pralka ma wysokie obroty. Będę próbował wymienić silnik, bo mam z innej pralki też ten sam model, tylko polskie menu. Albo szczotki kupię i wymienię, bo nie mam już innego pomysłu.
    Edit: sprawdziłem szczotki mają około 3 cm więc moim zdaniem są sprawne. Na zdjęciu Biała obudowa to z silnika nowszej pralki która używam a zielona obudowa to z starego silnika który zdemontowałem z starej pralki. Po zamontowaniu silnika znalazłem jeden luźny kabel przy wtyczce od silnika. Niestety nie zrobiłem zgięcia. Przylutowałem go do pinu i pralka pobiera wodę. Dam znać czy wypierze pranie i temat zamkniemy.

Whirlpool AWE 4526 - po kilkunastu obrotach błąd, pralka nie pobiera wody
  • #6 21879529
    crazycavan
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    Error code F06 check tachometer
  • Pomocny post
    #7 21879978
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6926
    Whirlpool AWE 4526 - po kilkunastu obrotach błąd, pralka nie pobiera wody
  • REKLAMA
  • #8 21880091
    dsamian11
    Poziom 5  
    Tak jak pisałem wyżej, problem rozwiązany w wtyczce od silnika. 1 kabel był luźny, po przylutowaniu go do pinu problem znikł. Fabrycznie one chyba są nadziewane na piny, tak jakby maszyna kable lekko przecinała i nabijała na styki. Ja postanowiłem ten kabel przylutować, resztę nie ruszałem i starałem się, aby kable nie wyleciały z pinów, to bardzo ważne. Jak ktoś ma czas, to wydaje się, że lepiej ze wszystkich kabli zdjąć izolację i podlutuwać do pinów. Mi się nie chciało.
    Temat zamykam, bo zrobiłem 2 prania i wszystko pięknie śmiga. Dziękuję zainteresowanym za próbę pomocy, za co jestem bardzo wdzięczny. Pozdrawiam i życzę wszystkim forumowiczom udanego roku i jak najmniej awarii.👊

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWE 4526 uruchamia się, jednak po kilkunastu obrotach pojawia się błąd związany z brakiem pobierania wody. Problem wskazuje na możliwe usterki w układzie dopływu wody, takie jak zatkany lub uszkodzony zawór elektrozaworu, awaria pompy wody, uszkodzenie czujnika poziomu wody (presostatu) lub problemy z elektroniką sterującą. Zaleca się sprawdzenie drożności węży doprowadzających wodę, test działania elektrozaworu, kontrolę presostatu oraz diagnostykę modułu sterującego. W przypadku braku poboru wody pralka może wyświetlać błąd i zatrzymywać cykl prania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA