logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytania z II etapu Olimpiady Wiedzy Technicznej - elektronika

kunta20 26 Gru 2005 10:38 40149 256
Najlepsze odpowiedzi

Jakie zadania pojawiają się w II etapie Olimpiady Wiedzy Technicznej w grupie elektronika?

Na II etapie OWT z elektroniki pojawiają się zadania rachunkowe na schematach i zagadnieniach takich jak przekształcanie trójkąta w gwiazdę, przebiegi w układzie z kondensatorami o nieskończonej pojemności oraz lustro prądowe, a obok nich zwykle jest też część z optymalizacji albo informatyki [#2207744][#2208296] W jednej z edycji część informatyczna polegała na wyznaczeniu drogi z punktu O do A przez punkty z kolejnych stref tak, by przechodziła przez najbliższe prostej OA punkty; za to zadanie było 30 pkt, a część tematyczna składała się z 3 zadań, z których wybierało się 2, po 35 pkt każde [#2207744] Padła też informacja, że dawniej bywało zadanie polegające na napisaniu kalkulatora w dowolnym języku programowania [#2187098] Na konkurs można było zabrać własne książki i materiały, ale uczestnicy oceniali, że niewiele one pomagają, bo zadania są bardzo trudne [#4676445] Do powtórki polecano archiwalne zadania z serwisu strona-owt.yoyo.pl oraz bazę zadań na stronie Muzeum Techniki [#4710007][#5041290] Jako książkę polecaną przez organizatorów wskazano też „Olimpiada Wiedzy Technicznej – testy i zadania” (Jezierski, Oderfeld, Wincenciak) [#5173030]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #181 5119383
    Kob3r
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Nieprawda! OWT jest także dala uczniów liceów! Popytaj swoich nauczycieli - powinni Ci kogoś polecić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #182 5119386
    Miły88
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Michal19881 napisał:

To jest tylko dla uczniów techników z powodów organizacyjnych.

Kolego, zobacz sobie na wyniki etapu centralnego ile osób jest z liceum. Zwróć uwagę jak wysokie pozycje w skali kraju zajmują. W grupie m-b prawie wszyscy to licealiści.

http://www.muzeum-techniki.waw.pl/educd/owt/wyniki.pdf

U nas w szkole natomiast nie chcieli brać klas I i II, ale jak ktoś by bardzo chciał wystartować, to na pewno nie byłoby problemu.

Pozdrawiam,
    Miłosz
  • #183 5119427
    bialybiel
    Poziom 11  
    Niestety mało który nauczyciel z mojej szkoły słyszał o Olimpiadzie Wiedzy Technicznej, cześć z nich dowiedzała się o niej dopiero odemnie, tak więc kiedy pytałem nauczycieli o osobę która mogła by zająć się moim przygotowaniem, wówczas nauczyciele bezradnie rozkładali ręce i nie byli wstanie udzielić mi jakich kolwiek wskazówek.
  • #184 5119470
    Miły88
    Poziom 14  
    Jeśli chcesz to mam zadania z ostatnich 14 lat gr. e-e (XX-XXXIV). Jak cos to odezwij się do mnie na PW.

Na I etap powinna ci wystarczyć wiedza z liceum (fizyka, matematyka, chemia)

Pozdrawiam,
    Miłosz
  • #185 5120049
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Michal19881 napisał:
    bialybiel napisał:
    Chciałbym wystartować w przyszłorocznej edycji Olimpiady Wiedzy Tehcnicznej, jestem uczniem I klasy L.O, tak więc w mojej szkole nie mogę znaleź osoby która zajełą by się przygotowaniem mnie do tej że olimpiady. W związku z tym proszę o wskazanie osoby godnej polecenia, która mogła by zając się moim przygotowaniem, z okolic Katowic.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

To jest tylko dla uczniów techników z powodów organizacyjnych.

Nie prawda. W finałach startowali uczniowe z LO. Wyników nie ma chyba jeszcze. A pytania... Każdy z finalistów dostał wraz z odpowiedziami. Ja niestety moje dałem nauczycielce i nie dam rady zamiescic.

Co do tego jak do olimpiady sie dostać z LO... Dowiedz się kto jest przewodniczącym komisji w twoim okręgu.. skontaktuj się z nim. A jak się przygotować i jak widze twoje szanste w II klasie LO... to juz inna bajka.. Praktycznie musiałbyś przerobić cały materiał technikum elektronicznego. Moze oprócz pracowni.
  • #186 5120114
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Cytat:
    i jak widze twoje szanste w II klasie LO... to juz inna bajka.. Praktycznie musiałbyś przerobić cały materiał technikum elektronicznego. Moze oprócz pracowni.

Właśnie dlatego twierdzę że OWT jest tylko dla ludzi z techników.
    Z czym licealista pójdzie na OWT? Ze znajomością prawa Ohma i Kirchoffa z fizyki? Litości.
    To tak samo jakby uczeń szkoły zawodowej na zawód spawacza pchał się na konkurs recytatorski.
    Już na etapie szkolnym są wymagające zadania np z analizy schematów wzmacniaczy i obliczania ich parametrów, a przyswojenie całego materiału z przedmiotów zawodowych z 4 lat nie jest krótkie ani łatwe.
    Ci licealiści co dostali się do finału OWT to pewnie elektronika była ich drugim życiem, hobby; bo w szkole mieli pewnie co najwyżej ww. prawo Ohma na fizyce.

Dodano po 33 [minuty]:

Miły88 napisał:

Kompletna bzdura.
    Nie wiem po co chemia i matematyka, fizyka w małej części ale głównie elektronika.
    Brałem udział w OWT 2 czy 3 lata i wiem co mówię.
  • #187 5120462
    bialybiel
    Poziom 11  
    Cytat:
    Cytat:
    i jak widze twoje szanste w II klasie LO... to juz inna bajka.. Praktycznie musiałbyś przerobić cały materiał technikum elektronicznego. Moze oprócz pracowni.

Właśnie dlatego twierdzę że OWT jest tylko dla ludzi z techników.
    Z czym licealista pójdzie na OWT? Ze znajomością prawa Ohma i Kirchoffa z fizyki? Litości.
    To tak samo jakby uczeń szkoły zawodowej na zawód spawacza pchał się na konkurs recytatorski.
    Już na etapie szkolnym są wymagające zadania np z analizy schematów wzmacniaczy i obliczania ich parametrów, a przyswojenie całego materiału z przedmiotów zawodowych z 4 lat nie jest krótkie ani łatwe.
    Ci licealiści co dostali się do finału OWT to pewnie elektronika była ich drugim życiem, hobby; bo w szkole mieli pewnie co najwyżej ww. prawo Ohma na fizyce.

Dodano po 33 [minuty]:

Miły88 napisał:

Kompletna bzdura.
    Nie wiem po co chemia i matematyka, fizyka w małej części ale głównie elektronika.

Oprucz tego czego uczę się w szkole na lekcjach, mam także swoje zainteresowania które rozwijam i pracuję nad nimi w domu, do których należą dziediny techniczne takie jak elektronika, elekrotechnika, maszynoznastwo, metalurgia etc. Oprusz wiedzy teoretycznej, na ile tylko moge realizuje ją w praktyce. Napewno ludzie którzy poszli do technikum elektronicznego, mają pewne ułatwienie, czy też większe możliwośći pod względem przygotowania do OWT, lecz nie sądze że stwarza to problem dla osób z LO którzy są chętni do wzięcia udziału w tej olimpiadzie. Niestety znam ogromną liczbę osób które mimo swoich możliwośći uczęszczania do technikum elektornicznego, nie korzystają z możliwości jakie daje im kształcienie techniczne, a zarazem przygotowania do OWT, nawet nie próbując swoich sił w jakich kolwiek olimpiadach związanych z ich kształceniem.

Pozdrawiam
  • #188 5120614
    cikol
    Poziom 27  
    nie chce cie zniechęcać.. .ale przeglądałeś zadania z II etapu z któregoś roku? bo etap I to jest nic...
  • REKLAMA
  • #189 5120626
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Nom byłem na II etapie i przeszły 2 osoby (w tym cikol) na 30, pytania były kosmiczne.
  • REKLAMA
  • #190 5120657
    bialybiel
    Poziom 11  
    Tak, naturalnie przyglądałem się zadanią z II jak i III etapu. Ich poziom trudności nie jest w stanie mnie zniechęcić, a wręcz przeciwnie, może mnie jedynie zmobilizować. Właśnie dlatego borykam się z problemem poszukiwania odpowiedniej osoby która mogła by zając się moimi przygotowaniami do OWT, ponieważ doszłem do takiego etapu w poznawaniu wiedy z elektorniki i dziedzin pokrewnych, że sam nie jestem już w stanie zrozumieć niektórych parti materiału, bądź nie umiem zrobić jakiegoś zadania. A gdyby nawet nie udało się osiągnąć wyznaczonego przezemnie celu związanego z dojściem do finału olimpiady, to też tragedi nie będzie, wkońcu część tej wiedzy napewno nie zginie, ponieważ wybieram się na uczelnie techniczną.
  • #191 5120696
    Kob3r
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Oj nie takie kosmiiiczne:P Panowie dajcie choć odrobinę nadzei:) Co prawda nie dostałem się na 3 etap ale na drugim troszkę zadań rozwiązałem. Ja zachęcam Cię serdecznie. Czasem samo bycie laureatem II etapu daje dużą satysfakcje. Znam techników elektroników co po 5 latach (kiedyś) uczenia się w klasie elektronicznej na zwykłą diodę prostowniczą mówili 'rezystorek', także jeśli włożysz w to trochę wysiłku i ewentualnie 'ktoś Ci pomoże to kto wie...:) Moja dewiza jest taka ze nawet jeśli sie nie uda to na pewno przyda Ci się ta wiedza w życiu.
    pozdrawiam, Kob3r
  • #192 5122776
    Darek216
    Poziom 2  
    bialybiel polecam przejrzeć wyniki kilku poprzednich olimpiad i znaleźć nauczyciela którego kilku uczniów coś osiągnęło.
    Poprosić tego nauczyciela o pomoc, np. konsultacje, aby Ci podpowiedział z czego się uczyć, udostępnił jakieś materiały.
    Nie ma sensu iść do pierwszego lepszego nauczyciela elektroniki bo to że ukończył studia to nie znaczy, że umie zrobić któreś z tych zadań.
    To czy bedziesz potrafił robić te zadania zależy przede wszystkim od Ciebie, od czegoś co nazywamy talentem.
    Jeśli chodzi o pierwszy etap? co to za pytanie przecież wystarczy spojrzeć na te testy i widać co trzeba umieć :)
    Nie ma tam chemii !!!
  • #193 5124183
    Miły88
    Poziom 14  
    Michal19881 napisał:

Miły88 napisał:

Kompletna bzdura.

Kolego Michal19881, przeglądałeś zadania kilka lat wstecz?

Jeśli w zadaniu pytają o temperaturę wyżarzania rekrystalizującego stali węglowych (XXV OWT - etap I) to jest to zadanie z jakiego działu? Z historii muzyki? Mi się wydaje, że to jednak bardziej chemia, fizyka czy materiałoznawstwo. W tym samym zestawie pytań jest zadanie, w którym pytają o metal miękki, który jest bardzo dobrym przewodnikiem cieplnym i elektrycznym, a jego tlenek jest dobrym izolatorem i materiałem ściernym. Zaklasyfikuj sobie to zadanie do jakiego chcesz działu.

Fizyka w małej części? W tym samym zestawie pytań doliczyłem się 6 na 21 zadań z mechaniki (głównie statyka), a jak dobrze wiadomo mechanika to nic innego jak jeden z działów fizyki. Zresztą I etap jest wspólny dla grup e-e i m-b więc siłą rzeczy mechanicy i budowlańcy też muszą mieć w miarę wyrównane szanse.

Co do matematyki no to oczywiście, że nie ma typowych problemów matematycznych, ale w każdym zadaniu tekstowym wykonujesz bardziej lub mniej skomplikowane obliczenia matematyczne. Nie wiem dokładnie w której edycji OWT, ale widziałem przykładowe rozwiązanie, gdzie autor wykorzystywał całkowanie do obliczeń. Poza tym dużo zadań optymalizacyjnych (etap II) rozwiązywane jest poprzez różniczkowanie. Może dla Ciebie, kolego Michal19881 to nie jest matematyka, ale zapewniam Cię, że u nas w szkole analizę matematyczną mieliśmy zrobioną w ramach zajęć nadprogramowych.

A oto co piszą autorzy o OWT:

Cytat:

OWT jest olimpiadą interdyscyplinarną przeznaczoną dla uczniów ponadgimnazjalnych szkół średnich,(...)

Zawody Olimpiady są trzystopniowe i polegają na rozwiązaniu podczas zawodów:
    Istopnia - zestawu testów z podstawowych zagadnień techniki, także fizyki, matematyki oraz kilku prostych zadań technicznych
    IIstopnia - zadania z optymalizacji lub informatyki oraz zadań tematycznych
    IIIstopnia - 2 spośród 3 zadań tematycznych oraz problemu technicznego

Podsumowując uważam, że nazwa Olimpiada Wiedzy TECHNICZNEJ jest bardzo trafiona i ciężko jest wyodrębniać poszczególne dziedziny.

Mogę jeszcze dodać, że byłem na II jak i II etapie tegorocznej XXXIV edycji OWT i zadania z wyższych etapów wcale nie były kosmiczne i uczniowie z LO potrafili je rozwiązać. Oczywiście, że w żadnym liceum nauczyciele nie przygotują do OWT na zajęciach bo program nauczania nie pozwala, ale jak ktoś jest ambitny i rozgarnięty to ma bardzo duże szanse wysoko zajść.

Wszystkim startującym w przyszłej edycji OWT szczerze życzę powodzenia i samych sukcesów.

PS. jak ktoś ma zdjęcia ze Szczecina to proszę o kontakt na PW.

Pozdrawiam,
    Miłosz.
  • #194 5124561
    cikol
    Poziom 27  
    Miły88 napisał:

PS. jak ktoś ma zdjęcia ze Szczecina to proszę o kontakt na PW.

Nie bądź samolubem:) jak ktoś ma to niech tu da może:) Paru tam widziałem śmigało z aparatami. Wiem, że jeden był z Warszawy.
  • #195 5127449
    resistancia
    Poziom 2  
    są już wyniki finału :D jak Wam poszło? głównie chodzi mi o grupę mechaniczno-budowlaną
  • #196 5127476
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    resistancia napisał:
    są już wyniki finału :D jak Wam poszło? głównie chodzi mi o grupę mechaniczno-budowlaną

Gdzie te wyniki jeżeli można wiedzieć?
  • #197 5128361
    resistancia
    Poziom 2  
    trzeba zadzwonić do Komitetu i podają ;)
  • #199 5136557
    cikol
    Poziom 27  
    jest tu ktoś z laureatów? mnie wywaliło na sam koniec prawie;p 35/39 chyba;p 25pkt miałem
  • #200 5136615
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Nikogo z Wielkopolski :(
  • REKLAMA
  • #201 5136671
    cikol
    Poziom 27  
    z wlkp byłem sam;p
  • #202 5137288
    resistancia
    Poziom 2  
    tosny napisał:
    Wyniki 34 OWT są już wysłane dla tych, który podali w ankiecie maila. Ale dla wszystkich publikacja w sieci:

http://www.strona-owt.yoyo.pl/wyniki34.html

Nawiasem mówiąc, co myślicie o tej stronie ??

a gdzie poszanowanie prawa o nie ujawnianiu danych osobowych :?: :!: nikt Cię nie upoważnił do tego, co innego jak lista będzie na oficjalnej stronie OWT
  • #203 5137400
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    resistancia napisał:
    tosny napisał:
    Wyniki 34 OWT są już wysłane dla tych, który podali w ankiecie maila. Ale dla wszystkich publikacja w sieci:

http://www.strona-owt.yoyo.pl/wyniki34.html

Nawiasem mówiąc, co myślicie o tej stronie ??

a gdzie poszanowanie prawa o nie ujawnianiu danych osobowych :?: :!: nikt Cię nie upoważnił do tego, co innego jak lista będzie na oficjalnej stronie OWT

Oj nie burz się tak.
    To nie numery kont bankowych :P
  • #204 5137474
    tosny
    Poziom 11  
    Przepraszam jeśli kogoś uraziłem tym zamieszczeniem danych laureatów. Ale wg mnie to przywilej zachowany dla najlepszych. Poza tym ten wątek czytają tylko zainteresowani OWT a duże grono z nich po prostu się zna. A może nawet ktoś z grupy laureatów udzieli korepetycji białemu :D
  • #205 5139759
    bialybiel
    Poziom 11  
    Wszystko jest już na dobrej drodze. :) Skontaktowałem się z przewodniczącym komitetu OWT w moim wojewudztwie, który zadeklarował się że znajdzie mi jakiegoś nauczyciela który mógłby mi pomuc. Dziękjue wszystkim za porady i pomoc :)
  • #207 5613121
    lukaszu6
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Bardzo bym prosił jeśli ktoś ma na kompie albo zna jakąś stronkę z przykładowymi testami z OWT elektryczno-elektronicznej to gdyby mógł je umieścić na forum bede wdzięczny. Troche tego już rozwiązałem ale wiadomo że im więcej tym lepiej
  • #209 6042809
    Krystian34
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Siemka odkopie temat ;) Ale on ma dobry tytuł posiada może ktoś rozwiązania z dzisiejszego 2 etapu OWT :?: albo Chociaż propozycje rozwiązań :P
  • #210 6042999
    adrian_m
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Prawidłowych odpowiedzi to chyba jeszcze nikt niema. Mi w zadaniu z optymalizacji wyszło:
    Z1 - 3240 zł
    Z2 - 2540 zł
    Z3 - 3340 zł
    Z4 - 1210 zł
    A łączny koszt produkcji po zsumowaniu wynosi 10 330 zł :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pytań z II etapu Olimpiady Wiedzy Technicznej (OWT) w grupie elektronicznej. Uczestnicy wymieniają się informacjami o strukturze i treści zadań, które obejmują zagadnienia z elektroniki, programowania oraz optymalizacji. W II etapie zwykle pojawia się zadanie optymalizacyjne, zadanie informatyczne (np. napisanie programu na kartce, często w dowolnym języku programowania, m.in. Pascal), oraz trzy zadania z elektroniki, z których należy wybrać dwa. Przykładowe zadania elektroniczne obejmują analizę układów z przekształceniem trójkąta na gwiazdę, obliczenia spadków napięć, analizę prądu o przebiegu prostokątnym, lustra prądowego oraz projektowanie układów cyfrowych, takich jak transkodery kodu Graya na binarny, realizowane na bramkach NAND. Wskazywano, że zadania są trudne i wymagają zaawansowanej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej, często porównywanej do poziomu studiów politechnicznych. Uczestnicy dzielą się wynikami i rozwiązaniami, omawiają minimalne progi punktowe (około 51 pkt na 100 możliwych) oraz warunki organizacyjne, takie jak miejsce pisania II etapu (w miastach okręgowych) i możliwość korzystania z materiałów podczas egzaminu. Wskazano także na dostępność archiwalnych zadań i rozwiązań na stronach internetowych oraz w książce "Olimpiada Wiedzy Technicznej" J. Jezierskiego. Dyskusja zawiera szczegółowe omówienia rozwiązań zadań optymalizacyjnych (np. kombinacje produkcji A i B) oraz układów cyfrowych (minimalizacja funkcji logicznych, wykorzystanie tablic Karnaugha, bramki EX-OR i NAND). Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami z różnych ośrodków, m.in. Poznania, Gdańska, Kielc, Opola i Warszawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA