logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch HBG636NS1/35 - błąd C0110 po wymianie wyświetalacza z dotykiem

_mark_ 08 Kwi 2026 19:30 396 3
REKLAMA
  • #1 21880009
    _mark_
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Wracam się z prośbą o pomoc w prawie błędy jakie pojawią się na wyświetlaczu piekarnika BOSCH - HBG636NS1/35.
    Pojawia się błąd C0110. Jednak po kolei.

Panel sterowania piekarnika Bosch z błędem „C0110” na okrągłym wyświetlaczu i komunikatem serwisowym

W piekarniku nie działał ekran dotykowy po stronie przycisku uruchamiającego piekarnik.
    Udało się kupić wyświetlacz z dotykiem, który sprzedawca wystawił do ekspresów BOSCH CTL636EB.
    Po weryfikacji oznaczeń na wyświetlaczu stwierdziłem, że będzie pasować do mojego piekarnika.
    Rozebrałem panel sterowania, wymieniłem wyświetlacz z dotykiem. Płytę po wszystkim przemyłem alkoholem izopropylowym.
    Usunąłem wszystkie odciski palców z wyświetlaczy oraz całego frontowego panelu dotykowego.
    Uruchamiam wszystko po 1 minucie od uruchomienia oba boczne panele dotykowe działają, a tu nagle wyskakuje ten błąd. (Zdjęcie)
    Rozebrałem wszystko ponownie, odłączyłem boczne panele, boczne przyciski nadal po 1 minucie podczas uruchamiania piekarnika wyskakuje
    ten błąd. Nawet jak tylko to uruchomię po 1 min znów błąd. Sprawdziłem grzałki, kondensatory w płycie zasilającej.
    Nic nie pomaga. Przełożyłem stary wyświetlacz, po uruchomieniu po 1 minucie błąd.

Jeśli masz pomysł, jak co sprawdzić, lub wiesz, o co chodzi. Proszę o odpowiedź lub wiadomość prywatną.

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21880177
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1598
    Yyyy kolego prima aprilis był 7 dni temu ^^

Kupiłeś sobie moduł z ekspresu ... a masz piekarnik! Skąd zatem zaskoczenie, że nie działa?

Plus w gratisie (o ile wszystko jest dobrze podłączone) zajechałeś moduł mocy.

W ubiegłym tygodniu robiłem taki piekarnik "po" domokrążcy - majstrze xD Naprawa modułu mocy, zaprogramowanie modułu obsługi i coś tam jeszcze ... 1.200 PLN, a skończyło by się tylko na 7 stówkach (gdyby od razu wyświetlacz z szybą trafił do mnie).

Na chwilę obecną musisz zaprogramować IaB oraz MMB, następnie zająć się komunikacją, a potem już z górki - VariantCode oraz regulacja czułości.
  • REKLAMA
  • #3 21880242
    _mark_
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Kupiłem lewy wyświetlacz z panelem dotykowym i go wymieniłem. Nie wymieniałem całego panelu sterującego. Dzięki za podpowiedź.
  • #4 21887073
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1598
    Hymmm dla czytelników za rok może dwa ...

Historia wyglądała mniej więcej tak -> piekarnik miał problem z polami dotykowymi, autor tematu wymienił niewłaściwy ekran, następnie uszkodził panel myjąc go alkoholem izopropylowym (rozpuścił plastik), kolejno przy demontarzu robił zwarcie i uszkodził moduł główny (mikrokontroler miał zwarcie VCC / GND - 57 ohm).

Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z cewką, kondensatorami i aluminiowymi radiatorami

Finał był, jaki był ... błąd komunikacji plus niedziałający właściwie interfejs dotykowy.

Natomiast nie ma tego złego co by nie wyszło na dobre.

Bosch HBG636NS1/35 - błąd C0110 po wymianie wyświetalacza z dotykiem

Po przejściach, trochę sfatygowany a i z wymienionym mikrokontrolerem na module mocy, naprawionym interfejsem dotykowym działa :)

Plusem tego wszystkiego było tylko to, że piekarnik nie posiadał moduł pary StM oraz sensora pieczenia LaM - bo również zostały by uszkodzone na skutek zwarcia magistrali komunikacyjnej DBus2.

Także jak komuś nie działa interfejs dotykowy lub sam próbował dłubać i po "naprawie" przestało już całkowicie współpracować, to można napisać na PW! Nic nie obiecuje, może się uda (z reguły), ale wiadomo jakiś tam podstawowy wymiar pokuty trzeba zostawić, niekoniecznie mały ale adekwatny do ceny sprzętu i części xD
REKLAMA