logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optima 255 i VM7F – czy 2 monitory w jednym lokalu podłączę równolegle?

thomas-cs 10 Kwi 2026 07:03 258 4
  • #1 21880903
    thomas-cs
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Czy można podłączyć 2 monitory w jednym lokalu równolegle.
    Panel bramowy optima 255. Monitor w lokalu VM7F. W instrukcji znalazłem, że gdybym przy monitorze chciał podłączyć unifon, to mogę to zrobić bezpośrednio z monitora, nie muszę podłączać pod kolejne wyjście rozdzielacza. Zastanawiam się czy w ramach jednego lokalu można byłoby podłączyć drugi monitor równolegle z pierwszym wykorzystując tylko jedno wyjście audio/video z rozdzielacza.
  • #2 21881051
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2080
    Trzeba podłączać pod inne wyjście w rozdzielaczu.
  • #3 21881055
    thomas-cs
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Znalazłem też w dokumentacji, ze można chyba podłączyć pod wyjście jednego rozdzielacza wejście drugiego rozdzielacza i wtedy do drugiego podłączyć monitory. To mi też dużo ułatwi
  • #4 21881211
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2080
    Reasumując: między każdym monitorem, a rozdzielaczem potrzebujesz osobnej skrętki
  • #5 21891124
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1901
    thomas-cs napisał:
    Panel bramowy optima 255. Monitor w lokalu VM7F. W instrukcji znalazłem, że gdybym przy monitorze chciał podłączyć unifon, to mogę to zrobić bezpośrednio z monitora, nie muszę podłączać pod kolejne wyjście rozdzielacza.

Rozdzielacz ma za zadanie odpowiednio dopasować impedancyjnie i wzmocnić sygnał wideo do każdego monitora.
    Pojedyncza skrętka ma impedancje falową około 100 omów i do takiej impedancji jest dopasowane każde wyjście rozdzielacza i wejście monitora.
    Jak połączysz dwie skrętki równolegle to znacznie zmieniasz tą impedancję co w najlepszym wypadku spowoduje bardzo silne odbicia i zakłócenia na obrazie każdego z tak podłączonych monitorów a w najgorszym brak obrazu na żadnym z nich z powodu zerwania synchronizacji sygnału wideo.

Możesz próbować ale szanse że to dobrze zadziała są nikłe.

Ja co prawda w swojej instalacji Elfona też mam pewne połączenie które teoretycznie nie powinno być robione i nie powinno dobrze działać, ale odpowiednio to wykonałem i działa dobrze. Mam do wyjścia wideo panelu bramowego podpięte dwie skrętki połączone równolegle. Powinienem tam dać rozdzielacz wideo, ale z braku miejsca na taki rozdzielacz i zasilacz do niego nie mogłem tak zrobić. Ale te dwie skrętki mam odpowiednio i niestandardowo zaterminowane na końcu, tak żeby wszystkie rozdzielacze po drodze i monitory działały poprawnie, bez odbić i zakłóceń obrazu. Również każdy rozdzielacz ma indywidualnie ustawione wzmocnienie sygnału wideo. Nie mniej też nie polecam takiego połączenia.

Natomiast zwykłe unifony (bez wizji) faktycznie możesz podłączać równolegle zarówno do wyjść LU+ i LU- rozdzielacza jak do wejść L, GND na wejściu rozdzielacza, jest on "przezroczysty" dla podstawowej linii użytkownika (LU).
REKLAMA