logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet 50 RXL nie odpala, wariator kręci tylko raz na 2 sekundy

kacpers9951 10 Kwi 2026 18:41 264 4
REKLAMA
  • #1 21881305
    kacpers9951
    Poziom 3  
    Witam, posiadam skuter Romet 50 RXL i mam problem z odpaleniem. Rozrusznik po wyjęciu i przetestowaniu śmiga, problem polega na tym, że klikając starter, wariator kręci się jakoś raz na 2 sekundy, a przed zimą palił normalnie
    AI: Jaki masz stan akumulatora - był ładowany po zimie i jakie ma napięcie przed odpalaniem oraz podczas wciskania startera?
    Akumulator nowy, 12.6 V przed i 8-9 V podczas kręcenia

Dodano po 23 [minuty]:

Podpiąłem większy akumulator z traktora i kręci jakby troszeczkę szybciej, ale nadal za wolno, żeby odpalić
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21881590
    kacpers9951
    Poziom 3  
    Akumulator w środę założyłem nowy, kopka nie działa, bo się zepsuła na jesieni i już nie chciało mi się grzebać, żeby ją naprawiać, i miałem ją w tym roku robić
  • REKLAMA
  • #4 21881709
    NairymPL
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Wykręć świece i spróbuj zakręcić. Powinien szybko kręcić. Wtedy przytkaj palcem otwór na świece i sprawdź jak się zachowuje.

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdź również czy przewody nie są skorodowane, możesz podpiąć akumulator bezpośrednio do rozrusznika na krótko żeby zobaczyć czy zakręci.
  • #5 21888660
    kacpers9951
    Poziom 3  
    Wymieniłem rozrusznik na nowy i raz zakręcił ładnie z przycisku, a teraz jakby przycisk nie działał, przepatrzę instalację, czy gdzieś się kable nie urwały/przepaliły
REKLAMA