logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung Galaxy Tab S2 T-819 po wymianie micro USB nie ładuje, bateria rozładowana do 0% padła?

nick00 11 Kwi 2026 08:07 150 5
  • #1 21881525
    nick00
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witajcie
    Mam bardzo stary tablet Samsung S2 T-819 , nie dawno wymieniłem w nim baterię na jakiś zamiennik ponieważ oryginałów już nie produkują, tablet działał prawidłowo ale dziecko wyszarpało port micro USB i zmuszony byłem do wymiany płytki z gniazdem ładowania. Tablet rozładował się do zera i teraz nie reaguje na podłączenie do ładowarki ( nie ładuje ). Zastosowałem procedurę podpięcia na 2 sekundy do ładowarki - pauza - 3 sekundy - pauza - 4 sekundy aż do 5 i za którymś razem tablet próbuje uruchmić procedurę ładowania wyświetlając logo baterii i czasem 0% ale potem przestaje. Zostawiłem na całą noc podłączony do ładowarki ale na razie nie ma zmiany.
    Pytanie, czy próbować reanimować tą baterię czy kupić nową ? jakiej firmy? bateria miała może z 3 miesiące.
  • #2 21881527
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Masz woltomierz? Mierzyłeś napięcie na baterii? Dochodzi do niej napięcie z płytki ładowania? Podmieniałeś ładowarki?
  • #3 21881531
    nick00
    Poziom 3  
    Bateria ma malutkie kwadratowe złącza wpinane do płyty nie ma dojścia voltomierzem , podmieniałem ładowarki i kable, micro usb to max 12 W .
    Bateria wygląda jak na zdjęciu poniżej.

Samsung Galaxy Tab S2 T-819 po wymianie micro USB nie ładuje, bateria rozładowana do 0% padła?
  • #5 21881696
    nick00
    Poziom 3  
    Spróbuję, ciekawe czy mogę na 2 minuty podać napięcie 5V bezpośrednio na + i - baterii aby podnieść troszkę jej napięcie aby ładowanie ruszyło czy taka bateria nie straciła swojej pojemności bo szkoda kleić znowu ekran do obudowy.

Dodano po 3 [godziny] 20 [minuty]:

Zamykam temat, zakupiłem nową baterię :)
  • #6 21881836
    nick00
    Poziom 3  
    Okazało się, że bateria jest sprawna, choć rozładowana, wadliwa była płytka z gniazdem Micro USB zakupiona na Aliexpress, wymieniłem na oryginalną używaną i wszystko działa, jak należy.
REKLAMA