logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geko G422 i przepływomierz G-916: błąd braku przepływu mimo pracy

wielecki 12 Kwi 2026 12:27 453 5
REKLAMA
  • #1 21882338
    wielecki
    Poziom 21  
    Ocena: 322
    Po dziesieciu latach użytkowania trzeba się uczyć nastepnego ustrojstwa...
    Sterownik geko g422 wyrzuca bład o braku przepływu - pokazuje przepływ 0. Przepływ faktycznie jest. Przepływomierz ma zasilanie ale dioda czerwona miga non stop, tak jakby turbina stała. Turbina nie stoi, sprawdzałem. Glikol jest, ciśnienie 2.5 bara, system nie zaowietrzony itp. Przepływomierz to G-916, rzadka rzecz, czy są zamienniki?
  • REKLAMA
  • #2 21882358
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Nowy masz ten sterownik czy używany ?
    W ustawieniach da się wyłączyć informację i alarm przepływu.
  • REKLAMA
  • #3 21882660
    wielecki
    Poziom 21  
    Sterownik jak i cały zestaw w oryginale używane od 10 lat. Sterownik nie ma opcji wyłaczenia przepływu. Mogę tylko wyciszyc alarm dzwiekowy ale to nic nie daje, po kilku minutach od właczenia zasilania pojawia się komunikat o niedostatecznym przepływie, piszczy alarm dzwiekowy, po naciśnięciu ok pompa pracuje ponownie przez kilka minut, ale sterownik pokazuje przepływ zero i zatrzymuje wszystko. Trzeba odłaczyć zasilanie i właczyc ponownie żeby uruchomić od nowa...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21882701
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Miałem czasami to samo. W sterowniku wymieniłem wszystkie kondensatory i baterię podtrzymania w zeszłym roku. Uspokoiło się i jak do tej chwili jest, no prawie spokój bo ostatnio raz mi też zrobił taki "psikus" i wywalił, alarm przepływu. Zrestartowałem zasilaniem, zmieniłem w ustawieniach i uspokoiło się. Sprawdź też złącze podłączenia przepływomierza czy coś nie przerywa - zaśniedziało.
  • REKLAMA
  • #5 21882713
    wielecki
    Poziom 21  
    Połączenia sprawdzone, sa ok. Stawiasz więc na sterownik. Chyba od niego zacznę bo przepływomierzy jak na lekarstwo. Jeżeli masz taki przepływomierz, czy możesz sprawdzić jak zachowują się diody? U mnie zielona świeci non stop a czerwona mruga jakby sygnalizowała awarię.
  • #6 21882911
    wielecki
    Poziom 21  
    Kolego nie sprawdzaj już nic. Człowiek nie ma czasu na dokładne czytanie tych książeczek, a nazbierala sie tego cała sterta. Faktyczniew sterowniku przepływomierz elektroniczny można zamienić na mechaniczny (rotametr w opcjach sterowania). Tak zrobiłem i na razie jest OK. Dzieki ci, oszczędziłes mi pewnie kilka godzin głupiej walki z tym ustrojstwem.
REKLAMA