PIERWSZY TYP ŁĄCZENIA: (SZEREGOWY, posobny)
Połącz w dwa szeregi, dwie takie same daj z przodu dwie inne z tyłu.
W takim przypadku jak poniżej (w zalacznikach, kolorem żółtym zaznaczyłem łącznik - styk śrubowy, skrętka + zalutowanie, skrętka + taśma - co komu pasuje) możesz teoretycznie nieskończenie wiele glosników polączyć w taki szereg... Tylko musisz zastosować taką rachubę (algorytm).
Impedancja takiego zestawu głośnikowego będzie wynosić przód + tył = 6Om + 8Om = 14 Omów (wieże bez problemu chodzą na 16 Omach 14 om tez nie bedzie zle) po za tym wieża mimo ze bedzie grała głośniej łatwiej nagłaśniała pokój to będzie mniej pobierała mocy...
DRUGI TYP LĄCZENIA: (RÓWNOLEGŁY)
Możesz oczywiście powsadzać jeszcze głośniki inną metodą. Chodzi o metodę równoleglą) Jesli wsadzisz do jednego gniazda w wiezy + do + - do - przód i tył uzyskasz większą moc, ale impedancja zespolu głośnikowego moze spaść i wieża może zacząć się bardziej grzać.
Wzór na opór zastepczy jest trudniejszy
Zastępcze Z= (6*8)/(6+8)=3,43Om z czym oryginalnie 6 omowa wieża może miec problem (chyba że jest dostosowana do 4 Om.
Jesli użyjesz pierwszego typu pokazanego w zalaczniku (albo jeden albo drugi w zależności czy będziesz rozrywał wiązki kabli czy nie, obie metody są prawidłowe)
Są jeszcze inne metody łączenia, ale wymagają co najmniej 4-ech łosników/kanał - równolegle szeregowe i szeregowo rownoległe.
Załączniki:
-
szeregowe przy kablach nierozdzieralnych.jpg
(15.88 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
-
Clipboard01.jpg
(5.85 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Pomogłem? Kup mi kawę.