logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie podłączyć kolumny do wzmacniacza 4-16 Ohm?

MaciekPL 01 Lis 2007 17:18 4584 22
REKLAMA
  • #1 4437041
    MaciekPL
    Poziom 10  
    Witam, przejde od razu do rzeczy:

1. Przykladowo mam wzmacniacz 4-16 Ohm... 2 kolumny podpiete pod jeden kanal nie powinny miec impedancji nizszej niz 4 Ohm, tak (chodzi mi o bezpieczne rozwiazanie)?

2. Przy polaczeniu szeregowym wartosci oporow dodajemy, tak? Przykladowo na lewym i prawym kanale po 2 glosniki 4 i 8 Ohm - uzyskujemy 12 Ohm, czyli wartosc bezpieczna? Przy polaczeniu rownoleglym 4x8/4+8 = 2,7 Ohm, tak? Wnioskujac - lepiej szeregowo?

3. 1 - to polaczenie szeregowe?, 2 - rownolegle? Sa inne mozliwosci?

4. Przykladowo mamy wzmacniacz 2x100W, podpinajac np. 2 kolumny na 1 kanal ich moce sie sumuja, tak? Czyli jesli podepniemy pod lewy kanal 2 kolumny (np. 50W + 50W) uzyskamy 100W? I nie ma tu znaczenia czy podepniemy szeregowo czy rownolegle?

5. Jesli mam przykladaowo ten wzmacniacz 2x100W i podepniemy na jeden kanal 2 kolumny o lacznej mocy wiekszej niz 100W, to bedzie ok? Jesli tak, to o duzo wiekszej mocy mozna miec glosniki niz moc wzmacniacza? Odwrotnie, co jesli moc wzmacniacza jest wieksza lub duzo wieksza niz podpietych kolumn?

Z gory dziekuje za odpowiedz
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4437170
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ad1) Tak. przy R<4Ω możesz uszkodzić wzmacniacz lub kolumny.
    Przy R>16Ω moc wzmacniacza i kolumn nie będzie wykorzystana.

ad2) Wartość zastępcza obliczona prawidłowo.

ad3)dwa elementy można tylko połączyć szeregowo lub równoległe.

ad4)ty sie sprawa komplikuje. Jeśli wzmacniacz przystosowany jest do współpracy z kolumnami 8Ω, to dwie kolumny 4Ω łączysz szeregowo i ich moc się dodaje. Ale jeśli kolumny są 16Ω to łączysz je równolegle by opór zastępczy był 8Ω a moc jaką można podać jest około 2xmoc słabszej kolumny.

ad5)Tak, kolumny mogą być 2-3 razy większej mocy, nawet jest wskazane by były większe. Jeśli wzmacniacz będzie miał większą moc to mozna uszkodzić kolumny.
  • #3 4437200
    MaciekPL
    Poziom 10  
    Ad 4. Czyli mozna przyjac, ze 2 kolumny na jednym kanale, np. 60W i 20W przy polaczeniu:

- szeregowym: 80W
    - rownoleglym: 40W

?

Ad 5) A jesli kolumny beda mialy moc duzo wieksza niz te 2-3x w stosunku do wzmacniacza? Jesli wzmacniacz ma wieksza moc mozna uszkodzic, ale przy odpowiednim "operowaniu galka" na wzmacniaczu nie powinno do tego dojsc, tak?
  • Pomocny post
    #4 4437250
    adams987
    Poziom 35  
    ad4) tak . Przy połączeniu równoległym nie można więcej bo moc idzie na dwie kolumny po równo czyli na jedna 20W i na drugą 20W.
    Ad5) jeśli będą miały dużo więcej to nie jest wykorzystana ich moc.
    Trzeba bardzo uważnie operować to raz a dwa nie dopuścić do sprzężeń (mikrofon) i przesterowań (wyjecie przewodu z sygnałem i podpięcie go z powrotem , albo dotkniecie palcem)
  • #5 4437259
    MaciekPL
    Poziom 10  
    Ok, a jak wyglada sprawda z podpieciem 3 kolumn pod 1 kanal? Cos ulega zmianie? Wiecej mozliwosci podlaczenia?
  • Pomocny post
    #6 4437265
    adams987
    Poziom 35  
    Tak więcej możliwości . Mieszane połączenie , ale nie słyszałem by ktoś tak łączył.
  • REKLAMA
  • #7 4437300
    MaciekPL
    Poziom 10  
    Ok, czyli zgodnie z poprzednim dla, przykladowo kolumn 20, 50 i 100W:
    - rownolegle: 40W (?) [opor r1*r2*r3/r1+r2+r3] (?)
    - szeregowo: 170W (r1+r2+r3) ?

Mowisz, ze nie slyszales, zeby ktos laczyl mieszanie czy chodzi po prostu o laczenie 3 kolumn?

adams987 napisał:
    Ad5) jeśli będą miały dużo więcej to nie jest wykorzystana ich moc.

Gdzies slyszalem (lub czytalem), ze zbyt slaby wzmacniacz do zbyt mocnych glosnikow rowniez moze spowodowac jakies uszkodzenia?
  • Pomocny post
    #8 4437329
    adams987
    Poziom 35  
    Tak , chodzi o łączenie w domu 3 kolumn.
    Te 20, 50 i 100W, przy założeniu że 20W i 50W są 4omowe a 100W jest 8 omowa można połączyć w ten sposób, że 20 i 50 szeregowo a do tego zestawu równolegle 100W. Ważne są moc i opór tych kolumn by je sensownie połączyć.

Dodano po 5 [minuty]:

Trzeba wtedy wziąć pod uwagę że wzmacniacz może pracować pełną mocą, a przesterowany może dawać ponad 100% mocy znamionowej i taki stan rzeczy przed długi czas powoduje nadmierne wydzielanie się ciepła. Inna sprawa gdy kolumny są 4Ω a wzmacniacz 8Ω, wtedy na pewno uszkodzimy wzmacniacz, po przekręceniu ponad połowę mocy wzmacniacza.
  • #9 4437376
    MaciekPL
    Poziom 10  
    Prz zalozeniu, ze wszystko podpinalbym szeregowo lub rownolegle moja wyliczenia w poprzednim poscie sa poprawne?

Biorac pod uwage przypadek z kolumnami 20 i 50W rownolegle i do tego 100W szeregowo, to moc calkowita wyjdzie z pierwszego 40 + z drugiego 100W, tak (razem 140W)? A opor calkowity wyjdzie 4 Ohm'y?
  • Pomocny post
    #10 4437398
    adams987
    Poziom 35  
    MaciekPL napisał:
    Prz zalozeniu, ze wszystko podpinalbym szeregowo lob rownolegle moja wyliczenia w poprzednim poscie sa poprawne?

TAK

Poprawniej to moc 20W + 50W = 70W tyle można dać na te dwie polączone szeregowo, więc na trzecią dołączoną do nich równolegle też 70W, a wynika to z tego , że dwie pierwsze połączone szeregowo mają taki sam opór jak ta trzecia do nich dołączona równolegle-8Ω, więc przy napięciu U przy którym na dwóch pierwszych wydzieli się moc 70W , to to samo napięcie jest na trzeciej na której też wydzieli sie 70W mimo że jest 100W
  • #11 4437455
    MaciekPL
    Poziom 10  
    adams987 napisał:
    MaciekPL napisał:
    Prz zalozeniu, ze wszystko podpinalbym szeregowo lob rownolegle moja wyliczenia w poprzednim poscie sa poprawne?

TAK

Uzywajac wzorow:
    1) r1*r2*r3.../r1+r2+r3...
    2) 1/r=1/r1+1/r2+1/r3...

Dla dwoch kolumn uzywajac tych wzorow wynik wychodzi ten sam, dla 3 i wiecej juz nie... (?)

adams987 napisał:
    Poprawniej to moc 20W + 50W = 70W tyle można dać na te dwie polączone szeregowo, więc na trzecią dołączoną do nich równolegle też 70W, a wynika to z tego , że dwie pierwsze połączone szeregowo mają taki sam opór jak ta trzecia do nich dołączona równolegle-8Ω, więc przy napięciu U przy którym na dwóch pierwszych wydzieli się moc 70W , to to samo napięcie jest na trzeciej na której też wydzieli sie 70W mimo że jest 100W

Rzeczywiscie polaczylem odwrotnie... Mialbym ogramna prosbe, czy moglbys mi pokazac (najlepiej na obrazku ;)) jak bedzie wygladalo takie podlaczenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 4437550
    adams987
    Poziom 35  
    wzór nr 2 jest poprawny przy większej ilości niż dwie wartości R
    schemat połączenia mieszanego :
  • #13 4437585
    MaciekPL
    Poziom 10  
    A jak bedzie wygladal schemat dla 2 polaczonych rownolegle i jednego szeregowego?
  • Pomocny post
    #14 4437609
    adams987
    Poziom 35  
    tak :
  • #15 4437635
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    MaciekPL napisał:
    A jak bedzie wygladal schemat dla 2 polaczonych rownolegle i jednego szeregowego?

Moze byc takze takie polaczenie:

Jesli chodzi o moce kolumn do mocy wzmacnaizca to nie ma znaczenia co jest mocniejsze a co slabsze. Wzmacnaicz ktory ma 50w RMS (czyli czystej mocy bez przesterowania) nie spali kolumny 50W ani nic mu sie nie stanie jak podepniesz mu kolumne 400W. Tak samo jest jak pod kolumne 20W podepnesz wzmacniacz 200W - nie spali sie kolumna jesli nie dasz jej wiekszej mocy od znamionowej czyli 20W :)

Ale slabszym wzmacniaczem ktory jest przesterownay np 100W spalisz kolumne 200W lecz gdy nie dojedzie do przesterowania kolumna bedzie cala :P
    Poczytaj - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic440413.html https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic769799.html

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #16 4437647
    MaciekPL
    Poziom 10  
    adams987, nie wiem jak Ci dziekowac :spoko:
  • #17 4437658
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam mam pytanie a nie chce zakładać nowego tematu więc mam 2 kolumny 60w tonsila 6 ohm i chce ich podłączyć pod wzmacniacz 1x100 (eltron 100u) ma on 4 ohm i mam pytanie jak to podłączyć???

Pozdrawiam!!
  • #18 4437665
    adams987
    Poziom 35  
    dowodca_armii napisał:
    MaciekPL napisał:

Moze byc takze takie polaczenie:

Jeden szeregowo z dwoma , które są połączone równolegle a na tym rysunku masz dwa połączone szeregowo i jeden do nich równolegle, co jest równoznaczne z tym :
    tylko wygląda tak:

Dodano po 8 [minuty]:

mireczek14 napisał:
    Witam mam pytanie a nie chce zakładać nowego tematu więc mam 2 kolumny 60w tonsila 6 ohm i chce ich podłączyć pod wzmacniacz 1x100 (eltron 100u) ma on 4 ohm i mam pytanie jak to podłączyć???

Pozdrawiam!!

Przy połączeniu szeregowym będą miały opór 6+6=12Ω - odpada
    Przy równoległym 6*6/6+6=3Ω - więc za mało , ale to jest jedyna możliwość , przy czym opór jest o 1/4 za mały więc nie możesz przekraczać wysterowania wzmacniacza bo inaczej uszkodzisz wzmacniacz, to znaczy jak ustawisz pokrętło na 3/4 mocy to w rzeczywistości te kolumny połączone równolegle pobiorą 100% mocy. Przy tym połączeniu lepiej nie dawać więcej niż 70% (pokrętło nie więcej niż 70%)

Dodano po 3 [minuty]:

Można też coś pomyśleć by dołożyć jeszcze szeregowo opór około 1Ω ale dużej mocy rzędu 20W-30W.
  • #19 4437726
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Dobra dzięki za szybką odpowiedz punkty lecą

Pozdrawiam!!
  • #20 4437961
    MaciekPL
    Poziom 10  
    adams987 napisał:
    mireczek14 napisał:

Pozdrawiam!!

Przy połączeniu szeregowym będą miały opór 6+6=12Ω - odpada

Przy okazji spytam... nie da rady tak podlaczyc? Nie bedzie bezpieczniej? Tak jak wczesniej pisales glosniki i wzmacniacz nie wykorzystaja swojej mocy - czyli beda graly bardzo cicho? Daltego ten wariant jest odrzucony?
  • #22 4438038
    adams987
    Poziom 35  
    Wzmacniacz jest przystosowany do 4 omowych kolumn, oznacza to że na jego wyjściu napięcie jest w granicach U=√P*R tj. U=√100*4 = 20V Pod wpływem 20V przy 4Ω popłynie 5A. Moc =U*I więc 20V*5A=100W.
    Jeśli podłączysz dwie o zastępczym oporze 12Ω to przy 20V popłynie prąd 1,666A co daje maksymalną moc = 20V* 1,666A = 33,333W więcej nie da się osiągnąć . Trzy razy większy opór=trzy razy mniejsza moc
    Natomiast przy połączeniu równoległym mamy opór zastępczy 3Ω, więc przy 20V popłynie 6,666A i moc maksymalna wyniesie 20V*6,666A =133,33W więc jest przekroczona o 30% dlatego przy takim układzie nie można podkręcić na max pokrętła siły głosu tylko najwyżej na 70%.
  • #23 4438047
    MaciekPL
    Poziom 10  
    dowodca_armii, no wlasnie... pewnie nie zauwazyles, ale to nie moj sprzet, pytalem tylko teoretycznie ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpiecznego podłączania kolumn głośnikowych do wzmacniacza o impedancji 4-16 Ω. Zaleca się, aby łączna impedancja kolumn podłączonych do jednego kanału nie była niższa niż 4 Ω, aby uniknąć uszkodzenia wzmacniacza lub kolumn. Przy połączeniu szeregowym impedancje sumują się, co zwiększa opór i zmniejsza moc dostarczaną do kolumn, natomiast przy połączeniu równoległym impedancja zastępcza jest mniejsza (obliczana wzorem 1/R=1/R1+1/R2+...), co może prowadzić do przeciążenia wzmacniacza, jeśli impedancja spadnie poniżej dopuszczalnej wartości. Połączenie szeregowe jest bezpieczniejsze, ale zmniejsza moc wyjściową. Przy dwóch kolumnach o impedancjach 4 Ω i 8 Ω połączenie szeregowe daje 12 Ω, a równoległe około 2,7 Ω. Moc kolumn sumuje się przy połączeniu szeregowym, natomiast przy równoległym moc jest dzielona między kolumny. Możliwe jest także mieszane łączenie trzech lub więcej kolumn, np. dwie szeregowo i jedna równolegle, jednak wymaga to dokładnego dopasowania impedancji i mocy kolumn. Wzmacniacz o mocy 2x100 W może zasilić kolumny o łącznej mocy większej niż moc wzmacniacza, co jest nawet wskazane, aby uniknąć przesterowania. Przesterowanie wzmacniacza może spowodować uszkodzenie kolumn, nawet jeśli ich moc nominalna jest wyższa. Przykładowo, podłączenie dwóch kolumn 6 Ω (60 W) do wzmacniacza 4 Ω (Eltron 100U) wymaga połączenia równoległego, co daje impedancję 3 Ω, poniżej zalecanej wartości, więc należy uważać z poziomem głośności, aby nie uszkodzić wzmacniacza. Wzory na obliczanie impedancji zastępczej to: dla połączenia równoległego 1/R=1/R1+1/R2+..., a dla szeregowego R=R1+R2+.... Wzmacniacz dostarcza moc zależną od napięcia i impedancji obciążenia, więc większa impedancja zmniejsza moc, a mniejsza może ją zwiększyć ponad nominalną, co jest niebezpieczne. Zaleca się stosowanie kolumn o impedancji i mocy zgodnej z parametrami wzmacniacza oraz ostrożne operowanie regulacją głośności, aby uniknąć przesterowań i uszkodzeń sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA