logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Woltomierz/amperomierz 100V 50A z bocznikiem - jak podłączyć wtyczkę 3 żyły

_PREDATOR_ 20 Kwi 2026 16:20 360 9
  • #1 21887403
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    WOLTOMIERZ AMPEROMIERZ 100V 50A + BOCZNIK, jak podłączyć, z wtyczką 3 żyłową z kablem środkowym koloru czerwonego, patrz foto, w necie są inne kolory tej wtyczki o takiej kolejności?

Otwarty moduł miernika z płytką PCB oraz wiązka przewodów z dwiema białymi wtyczkami na stole
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • Pomocny post
    #2 21887405
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Może ten post Ci pomoże: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4167419-30.html#21861938
    Często poza zamówieniem warto obejrzeć w linku zamówienia opcję SPECYFIKACJA... :) Bo faktycznie niekiedy kolejność kolorów lub kolejność pinów jest inna niż w innych linkach... Ponadto niektóre takie mierniki niezbyt dobrze współpracują z niektórymi elementami aktywnymi w opcji pomiaru napięcia przy zasilaniu z mierzonego obwodu, więc wtedy na próbę zastosuj obce zasilanie miernika i takie daj gdy będzie OK i ja tak musiałem zrobić właśnie w w/w linku. Ponadto aby miernik dokonywał pomiaru od zera i wskazywał zera od początku dla prądu i napięcia nie dało się tego inaczej zrealizować w moim projekcie gdyż miernik wymaga jakiegoś tam minimalnego napięcia do działania, więc pomiar i zasilanie z obwodu mierzonego akurat tutaj także odpada...
  • #3 21887425
    _PREDATOR_

Proszę o dokładny schemat/ kolory przewodów z bocznikiem!
    Załączniki:
    • Woltomierz/amperomierz 100V 50A z bocznikiem - jak podłączyć wtyczkę 3 żyły 1776700118773-1669878411.jpg (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • Pomocny post
    #4 21887432
    elktrod
    Poziom 41  
    Bocznik to element prądowy więc zawsze podpinasz do przewodów prądowych czyli grubszych, równolegle do miernika czyli pod grubsze przewody: czarny i czerwony a reszta zależy od tego gdzie miernik kupiłeś i czy masz specyfikację czy nie a jak nie masz to metoda prób i błędów Ci pomoże bo tego co masz i skąd to sam nie wiem, więc Ci nie pomogę i nie narysuję schematu, abyś nie miał potem do mnie pretensji. Ogólnie przy połączeniu kolorami jak wyżej napisałem i według schematu jaki zalinkowałem raczej nie upalisz miernika próbując go małymi wartościami napięcia i prądu, bo sam to robiłem z braku schematów w specyfikacjach przy pięciu podobnych miernikach z różnym układem kolorów i pinów z różnych źródeł kupna (linków) i żaden nie uległ awarii... Kłopot jedynie możesz mieć gdy pomylisz kabelki mierników z różnym układem czyli z różnych źródeł, więc wtedy kolory np. czerwony może nie odpowiadać potencjałowi plusowemu itd... I dlatego nie narysuję schematu bo nie wiem czy pakowacz dołączył Ci kabelek z właściwą kolejnością i znaczeniem kolorów w stosunku do miernika... Kiedyś otrzymałem oscyloskop gdzie czarny był plusem a czerwony minusem... Odtąd zanim coś podłączę ze wschodniego źródła to sprawdzam na wiele sposobów... Załączam zdjęcie i ze zdjęcia widać, że u mnie też czerwony jest pośrodku a to, że na schemacie tym czy innym może być inaczej to czysty przypadek - kolory i potencjały się zgadzają a film potwierdza, że miernik działa:
    Załączniki:
    • Woltomierz/amperomierz 100V 50A z bocznikiem - jak podłączyć wtyczkę 3 żyły Regulator a ostateczny rozmieszczenie elementów.jpg (4.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21887458
    _PREDATOR_

elktrod napisał:
    gdzie miernik kupiłeś i czy masz specyfikację czy nie a jak nie masz to metoda prób i błędów Ci pomoże bo tego co masz i skąd to sam nie wiem, więc Ci nie pomogę i nie narysuję schematu

Ali express/Hina...
    Kartka z instrukcją i kodem QR na blacie; obok schemat podłączenia zasilania i obciążenia.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • Pomocny post
    #6 21887464
    elktrod
    Poziom 41  
    W poprzednim poście umieściłem Ci zdjęcie z widoczną wtyczką z mojego projektu, gdzie przewód cienki środkowy jest czerwony, więc na schemacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4167419-30.html#21861938#gallery-1 nie patrz na kolejność kolorów (chociaż ona też się zgadza) a na kolory i opisy grubości bo rysuję zawsze tak aby było jak najmniej przecinania się i gmatwania linii i tak narysowałem a schemat jest prawidłowy kolorami bo projekt działa... Oczywiście wątpliwości zawsze pozostaną czy mój miernik jest identyczny i z tego samego źródła co Twój... Więc wszystko co robisz to robisz na swoją odpowiedzialność co zawsze podkreślam... Bocznik dorysuj sobie do grubszych: czerwonego i czarnego przewodu i to wszystko...
  • Pomocny post
    #7 21887599
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Płytka PCB miernika z układem, złączami 3‑pin i 2‑pin oraz elementami SMD na zielonym laminacie

Na PCB miernika masz stab. LDO 7133-1 w SOT89 [GND | Vin | Vout] - sprawdź przejścia do przewodów wtyczki 3-pin gdzie masz GND (czarny) i Vin (czerwony) - jak podepniesz tu np. 5V to miernik powinien się zapalić; jak żółty podepniesz do czerwonego to powinien pokazać wartość napięcia zasilania (kalib. pot. "V-T")

Z podpięciem bocznika (R1) to chyba już sobie poradzisz...
    Zauważ, że brakuje np. pot. do kalibracji prądu "A-T"
  • Pomocny post
    #8 21888477
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2998
    Schemat podłączenia woltomierza-amperomierza DC 4–28 V z bocznikiem między zasilaczem a obciążeniem
  • #9 21888706
    _PREDATOR_

No to rozumiem, dinx, pozdro...
    Uczeń/praktykant dziękuję...
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #10 21888707
    _PREDATOR_

Jak wyżej...
    Konto firmowe:
    ELMAX

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy podłączenia woltomierza/amperomierza 100V 50A z bocznikiem oraz 3-żyłową wtyczką, w której środkowy przewód jest czerwony. Problem polega na ustaleniu poprawnej kolejności przewodów i zgodności kolorystyki z innymi wersjami złącza spotykanymi w internecie. W odpowiedzi wskazano na powiązany wątek z instrukcją podłączenia oraz zasugerowano sprawdzenie sekcji „SPECYFIKACJA” w miejscu zamówienia, gdzie często znajduje się właściwy opis wyprowadzeń.
REKLAMA