Bocznik to element prądowy więc zawsze podpinasz do przewodów prądowych czyli grubszych, równolegle do miernika czyli pod grubsze przewody: czarny i czerwony a reszta zależy od tego gdzie miernik kupiłeś i czy masz specyfikację czy nie a jak nie masz to metoda prób i błędów Ci pomoże bo tego co masz i skąd to sam nie wiem, więc Ci nie pomogę i nie narysuję schematu, abyś nie miał potem do mnie pretensji. Ogólnie przy połączeniu kolorami jak wyżej napisałem i według schematu jaki zalinkowałem raczej nie upalisz miernika próbując go małymi wartościami napięcia i prądu, bo sam to robiłem z braku schematów w specyfikacjach przy pięciu podobnych miernikach z różnym układem kolorów i pinów z różnych źródeł kupna (linków) i żaden nie uległ awarii... Kłopot jedynie możesz mieć gdy pomylisz kabelki mierników z różnym układem czyli z różnych źródeł, więc wtedy kolory np. czerwony może nie odpowiadać potencjałowi plusowemu itd... I dlatego nie narysuję schematu bo nie wiem czy pakowacz dołączył Ci kabelek z właściwą kolejnością i znaczeniem kolorów w stosunku do miernika... Kiedyś otrzymałem oscyloskop gdzie czarny był plusem a czerwony minusem... Odtąd zanim coś podłączę ze wschodniego źródła to sprawdzam na wiele sposobów... Załączam zdjęcie i ze zdjęcia widać, że u mnie też czerwony jest pośrodku a to, że na schemacie tym czy innym może być inaczej to czysty przypadek - kolory i potencjały się zgadzają a film potwierdza, że miernik działa:
Załączniki:
-
Regulator a ostateczny rozmieszczenie elementów.jpg
(4.3 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.