logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-GS21 – zgrywanie filmu na PC przez USB, brak sterowników

martin_r1 26 Gru 2005 15:16 8551 7
REKLAMA
  • #1 2116697
    martin_r1
    Poziom 11  
    Witam.
    Czy ktoś może mi pomóc? Mam kamerę Panasonic nv-gs 21 i nie mogę wrzucić nagranego filmu na komputer, mam kabel USB ale potrzebuje chyba jeszcze jakiegoś sterownika. Może ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 2117381
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jeśli kamera ma połączenie USB,to po podłączeniu system powinien zauważyć że jest to kamera,no i prawdopodobnie nawet jaki typ.(mam na myśliXP).Co do zgrania to powinny być zainstalowane sterowniki video capture.Bądź to przy okazji jakiegoś programu do przechwytu video,lub jakiegoś urządzenia np karty TV.W każdym razie powinny być zainstalowane.Jeśli ich nie ma,jest możliwe że system nie zobaczy kamery.
  • REKLAMA
  • #3 2120459
    martin_r1
    Poziom 11  
    może ktoś wie gdzie znajde sterowniki do tej kamerki, ma zainstalowana karte tv a\le jakos nie chce mi to zgrac nagrania na kompa.
  • REKLAMA
  • #4 2121299
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Nie potrzeba żadnych specjalnych sterowników do kamery.Jaki to jest system?Czy wgrane są sterowniki płyty,i kontrolery USB? Czy po podłączeniu do kompa wogule pokazuje że coś znalazł? Czy karta TV poprawnie pracuje? Czy po kablach chinch też nie idzie? Podaj kolego jakieś szczegóły,zbyt ogólnie opisałeś temat.
  • REKLAMA
  • #5 2123351
    martin_r1
    Poziom 11  
    Dzisiaj byłem w sklepie komputerowym i żeby to zadziałało muszę zaopatrzyć się w kabel DV-USB i karte, Jutro idę po to i zapewniają mnie, że wtedy idzie to bez problemów. Dzięki kolego za podpowiedz w tym temacie. Akurat nie jestem zbyt dobry ale trzeba sobie jakoś radzić jeszcze raz dzięki.
  • #6 2125689
    TheHenner
    Poziom 11  
    Syterownik USB na stronie panasonic.pl
    Ja mam NVGS 22 i stery ze stronki. Moje mają około 22 MB. Ale to do streamingu ( masz wówczas kamerkę internetową )
    Kabel FireWire kosztuje kilka - kilkanaście złotych.
    Zgrywasz dziesiątkami programów do edycji : m.in. Cyberlink PowerProducer, Pinnacle Studio,Nero Vision - to te bardziej popularne.
  • #7 2147399
    i2o
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    USB w tej kamerze nieprzepuści sygnału z kasety tylko przez fire-wire(IEEE1394)
  • #8 2147548
    martin_r1
    Poziom 11  
    Dziękuje kolego zakupiłem kartę controler i kabel teraz wszystko śmiga jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz kamery Panasonic NV-GS21 miał problem z przesłaniem nagranego filmu na komputer przez USB, podejrzewając brak odpowiednich sterowników. W dyskusji wyjaśniono, że kamera nie przesyła sygnału wideo z kasety przez USB, lecz wymaga połączenia FireWire (IEEE1394) do zgrywania materiału. USB może służyć jedynie do funkcji streamingowych, które wymagają specjalnych sterowników dostępnych na stronie Panasonic, jednak nie do transferu nagrań z taśmy. Do poprawnego zgrywania potrzebny jest kabel DV-USB oraz karta kontrolera FireWire, które umożliwiają przesył sygnału wideo do komputera. Wspomniano także o konieczności posiadania sterowników płyty głównej i kontrolerów USB oraz oprogramowania do przechwytywania i edycji wideo, takiego jak Cyberlink PowerProducer, Pinnacle Studio czy Nero Vision. Po zakupie odpowiedniego kabla i karty kontrolera problem został rozwiązany i transfer działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA