logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-GS120 - jak można zgrywać tą kamerą?

megamars 22 Sty 2007 11:53 3079 7
REKLAMA
  • #1 3473130
    megamars
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z tą kamerą przy podłączeniu do komputera.
    Podłączam przez kabel, który od razu w zestawie z kamera dostałem.
    System jej nie widzi, nawet po zainstalowaniu sterowników!
    Może ktoś zna ten model, miał podobny problem i wie jak można zgrywać tą kamerą filmy na komputer ?
    Mój system to Windows XP Home Edition SP2.
    pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu oraz sam post!
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie

• REKLAMA
  • #2 3474001
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    W kamerze podłączasz do S-Video ? Gdzie przyłączasz do komputera ?
  • REKLAMA
  • #3 3474279
    megamars
    Poziom 2  
    kabel podłączony jest przy kamerze wyjście DV a końcówka druga jest pod USB
  • #4 3474493
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zainstalowałeś DV Studio for USB?
  • #5 3479247
    megamars
    Poziom 2  
    Program załączony na CD został zainstalowany, czyli DV Studio3.
    Niestety, system jak i program nie widzą tej kamery, ale teraz co jakiś czas potrafi się pokazać informacja
    "Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię, ale system Windows nie może go rozpoznać. Aby uzyskać pomoc w rozwiązaniu tego problemu, kliknij ten komunikat."
  • REKLAMA
  • #6 3479360
    tronic1
    Spec od komputerów
    Sprawdź jak aparat zachowa się na innym komputerze.
  • REKLAMA
  • #7 3479862
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Ja używam zarówno programu który dołączył panasonic, jak i Nero i próbowałem też Ulead Video Studio. Problem na Nero polega na tym, że kamera jest widziana tylko przez Fire Wire, USB nie jest obsługiwane przez Nero do zrzucania video z kamery.
    PS: Pisząc Nero oczywiście mam na myśli pakiet Nero Vision, kamera ustawiona na odtwarzanie filmu, wyłączona opcja kamery internetowej... ja w takich ustawieniach zrzucam. NV-GS37, laptop z XP SP2
  • #8 3480003
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Moze nie pomoge w temacie ale zasugeruje jedno - nie USB a FireWire jest ogolnie uznanym interfejsem do zgrywania materialu z kamer cyfrowych. Niestety w wielu przypadkach USB nie radzi sobie z tym zadaniem. Dodatkowo trzeba pamietac, ze wiele typow kabli transmisyjnych (niezaleznie czy USB czy FireWire) ze wzgledu na marne ich wykonanie potrafi tworzyc problemy.
    Wiem, ze to nie rozwiazanie problemu jakiego wszyscy oczekuja w tym temacie ale ja radzilbym zaopatrzyc sie w kontroler FireWire (cena ok.25zl) i wiekszosc problemow zniknie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kamerę Panasonic NV-GS120 i ma problem z przesyłaniem materiału wideo na komputer z systemem Windows XP Home Edition SP2 za pomocą dołączonego kabla USB z wyjściem DV. Po zainstalowaniu sterowników i oprogramowania DV Studio3 kamera nie jest rozpoznawana przez system, pojawia się komunikat o awarii urządzenia USB. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie działania kamery na innym komputerze oraz zwrócono uwagę, że do zgrywania materiału z kamer cyfrowych standardowo używa się interfejsu FireWire (IEEE 1394), a nie USB. Użytkownik innej kamery Panasonic NV-GS37 potwierdził, że programy takie jak Nero Vision i Ulead Video Studio rozpoznają kamerę tylko przez FireWire. Zalecane jest zainstalowanie kontrolera FireWire, co zwykle rozwiązuje problemy z przesyłem wideo z kamer cyfrowych, gdyż USB często nie obsługuje tej funkcji prawidłowo. Problemy mogą też wynikać z niskiej jakości kabli transmisyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA