logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP XL-DH350NH sam się wyłącza po czasie, rozłącza przekaźnik POWER

PK2006 30 Kwi 2026 21:48 129 1
REKLAMA
  • #1 21894244
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Dzień dobry! Dostałem do naprawy mini wieżę SHARP XL-DH350NH.Ma ona taką przypadłość, że po załączeniu działa wszystko w najlepszym porządku. Po jakiś czasie(jest to losowo-czasem 5 min, czasem godzina )wyłącza się samoczynnie nie sygnalizując żadnego błędu. Rozłącza przekaźnik POWER. Zimne luty wyeliminowane, przekaźnik podstawiony. W akcie desperacji wymieniłem końcówkę mocy. Co jeszcze mogę sprawdzić. Schemat może by coś podpowiedział jednak wszelkie poszukiwania spełzły na niczym. Może ktoś miał styczność z tego typu usterką lub podobną i coś podpowie. Mnie już się skończyły pomysły. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21894557
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    Witam,
    PK2006 napisał:
    Rozłącza przekaźnik POWER.

przekaźnik załączający powinien być ostatnim elementem na drodze od bezpiecznika, przez mostek, kondensatory, tranzystory i przetwornicę do mikroprocesora.
    Jeśli nie popłynie do niego odpowiednie napięcie sterujące, to rozłączy zasilanie płyty głównej.
    Faktycznie, serwisówka byłaby ułatwieniem, ale ścieżkę zasilania można prześledzić - na początek sprawdzić kondensatory.

Pozdrawiam
REKLAMA