logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion Gaming 15 R7 4800H - BSOD i czarny ekran pod ładowarką

dxeus 04 Maj 2026 18:29 210 10
  • #1 21896334
    dxeus
    Poziom 9  
    Witam, mam problem z laptopem HP Pavilion Gaming 15 Ryzen 7 4800h, 32 GB RAM, GTX 1650. Często wywala się blue screen z napisem blokowanie, pojawia się czarny ekran i po chwili się wyłącza. Startuje w ciągu paru sekund, zapamiętuje odpalone programy/aplikacje, przy których się wyłączył, nie mam pojęcia, czemu tak się dzieje. Laptop się nie przegrzewa, problem występuje jedynie pod ładowarką podczas używania internetu/yt/grania. Wymieniłem zasilacz na MOVANO 19.5 V 7.7 A 150 W. (wywala różnie, raz na 10 minut, a czasami potrafi chodzić 2 godziny i nic). Pobrałem BlueScreenView i pokazuje takie coś, tylko że ostatni crash jest z 29.03, a od tamtej pory pewnie już z setki razy wywaliło się
    Użyłem mdsched.exe, sprawdził i żadnych błędów też nie wykazało
    Jakieś pomysły?
    Możesz wkleić dokładny kod BSOD i to, co pokazuje BlueScreenView (nazwa błędu plik/sterownik, który wskazuje)?
    Wkleiłem wyżej
    Jaki masz dokładnie system (Windows 10/11, wersja), czy problem był też na oryginalnym zasilaczu, i czy masz aktualny BIOS oraz sterowniki chipsetu/GTX ze strony HP/NVIDIA?
    W10, problem był też na wcześniejszym zasilaczu, dlatego go wymieniłem, myślałem, że to to. Wszystko aktualne
  • #2 21896374
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    dxeus napisał:
    Wymieniłem zasilacz na MOVANO 19.5 V 7.7 A 150 W.

Witaj.
    Oddaj go, jeśli Twój zasilacz działał. A co najmniej nie podłączaj do laptopa. Zamienniki zasilaczy najczęściej są słabej jakości, co może mieć przykre konsekwencje jeśli będziesz miał pecha. Jeśli chcesz wymieniać zasilacz to kup oryginał, nawet używany.

Jeśli laptop z jakiegoś powodu przechodzi do uśpienia, to prawdopodobnie wykrywa niski stopień naładowania baterii (czasem błędnie) i wtedy blokuje komputer i go usypia.

Możesz spróbować ustawić próg przejścia do stanu uśpienia poniżej 0% dla testu, wykonaj w wierszu poleceń jako administrator:

powercfg -setacvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_BATTERY BATACTIONCRIT 0 

To powinno wyłączyć przejście na standby jeśli laptop jest podłączony do sieci. Chyba że w tym samym czasie nie rozpoznaje podłączenia do sieci, to dodatkowo, oprócz linijki wyżej, wykonaj też:

powercfg -setdcvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_BATTERY BATACTIONCRIT 0 

I to powinno powinno wyłączyć usypianie w przypadku zasilania z baterii (uważaj jednak z takim ustawieniem, bo dojechanie baterii do zera spowoduje gwałtowne odcięcie zasilania z możliwymi tego konsekwencjami). W celach diagnostycznych jednak warto to sprawdzić.

Jeśli coś się poprawi - to wina baterii lub jej odczytu. Jeśli nic się nie zmieni, to inny problem. Być może warto zaktualizować BIOS i EC, ale w przypadku komputera, który działa niestabilnie nie jest to bezpieczne i warto to zrobić tylko w ostateczności.
  • #3 21896385
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Gry wymagają dużo prądu i zasilacz nie daje rady i się przegrzewa.
    Pozdrawiam
  • #4 21896539
    dt1
    Admin grupy komputery
    Laptopy potrafią też działać bez zasilacza, więc o ile bateria byłaby w dobrym stanie, to taka sytuacja nie powinna wystąpić. No i na obu zasilaczach tak to działa.
  • #5 21896584
    dxeus
    Poziom 9  
    Na tę chwilę wszystko dobrze chodzi, dam znać jutro, jak przy większym obciążeniu to działa
  • #6 21896665
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Masz zapewne HP Pavilion Gaming 15-EC
    - płyta DAG3HDMB8D0
    - R7 4800H /GTX1650TI

Tam w org. bywał zasilacz 180-200W ( w serii 15-EC), zależnie od cpu/grafiki
    min/ ver. to
    Output: 19.5V 7.7A 150W
    Plug Size: 4.5mm * 3.0mm
  • #7 21896890
    dxeus
    Poziom 9  
    Problem dalej występuje, przy odpalonych Hirołsach:Olden Era już 2 razy wywaliło. Kolejna zmiana zasilacza na mocniejszy coś zmieni?
  • #8 21896897
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie.
    Zmieniłeś ustawienia planów zasilania żeby nie usypiały komputera w przypadku odczytu zerowego poziomu baterii?
    Sprawdź jeszcze co się dzieje, jeśli ustawisz tryb oszczędzania energii (zamiast najwyższej wydajności lub czegokolwiek po drodze).
  • #9 21896923
    roman109
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Obawiam się że kończy żywota procesor , na baterii słabsza wydajność
  • #10 21896943
    dxeus
    Poziom 9  
    Bez zmian, pobrałem HWiNFO i pokazuje mi max. temp. na procesorze sczytaną 111.1
    Może być to problemem i dlatego laptop się wyłącza?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa HP Pavilion Gaming 15 z Ryzen 7 4800H, 32 GB RAM i GTX 1650, w którym podczas pracy pod zasilaczem pojawiają się losowe BSOD-y z komunikatem „blokowanie”, czarny ekran i samoczynne wyłączenie, po czym system uruchamia się ponownie i przywraca otwarte aplikacje. Usterka występuje głównie przy korzystaniu z internetu, YouTube i gier, nie jest związana z przegrzewaniem, a wymiana zasilacza na 19,5 V 7,7 A 150 W nie rozwiązała problemu. Test pamięci mdsched.exe nie wykazał błędów, a BlueScreenView pokazuje wpisy o wcześniejszych crashach, jednak ostatni zapis jest nieaktualny względem częstotliwości awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA