logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 8P 1.9 TDI 105 KM szarpie po 90°C, gaśnie i odpala na plaka

bavdaf380 04 Maj 2026 21:33 51 3
REKLAMA
  • #1 21896482
    bavdaf380
    Poziom 2  
    Audi A3 8P 1.9 TDI 105 KM - problem po rozgrzaniu silnika

Cześć,
    mam problem z moim Audi A3 8P. Po rozgrzaniu silnika do 90°C (i przejechaniu jeszcze kilku minut po osiągnięciu tej temperatury) auto zaczyna szarpać przy dodawaniu gazu. To jednak nie koniec problemów - po chwili jazdy silnik nagle gaśnie, bez żadnych objawów (bez szarpania, po prostu jakbym wyłączył zapłon kluczykiem).

Po zgaśnięciu nie chce odpalić - jedyna opcja to użycie „plaka”.

Szukałem przyczyny i znalazłem zużyte krzywki na wałku rozrządu oraz miękkie popychacze. Wymieniłem te elementy, ale problem nadal występuje.

Czy ktoś miał podobny przypadek? Co jeszcze sprawdzić i gdzie szukać przyczyny?

Z góry dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 21896570
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 426
    bavdaf380 napisał:
    Czy ktoś miał podobny przypadek? Co jeszcze sprawdzić i gdzie szukać przyczyny?

Pytanie, czy ktoś miał taki przypadek, jest logicznie zupełnie bez zasadne.
    Podstawowe badania to:
    1. Pomiar ciśnienia sprężania, połączony z próbą olejową.
    2. Pomiar jakości i wydajności pracy wtryskiwaczy. "Na drapane", że"ktoś miał, znalazł rozwiązanie, przeczytał tego posta i był uprzejmy odpowiedzieć, osobiście bym nie liczył.
    3. Autor nie był na tyle zainteresowany, że nie zadał sobie nawet trudu, aby skorzystać z pomocy programu diagnostycznego.
    4. Trzeba samemu chwycić problem i mozolnie, go drążyć!
  • REKLAMA
  • #3 21896573
    bavdaf380
    Poziom 2  
    Ale na zimnym silniku git, chce sprawdzić wtyczki na wtryskach i przekaźniki. Ale to jest dosyć nietypowa sytuacja i myślałem, że ktoś miał taki problem i powie, gdzie szukać
  • #4 21896575
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 426
    Posprawdzałeś cokolwiek?
    Wiesz, że czujnik temp. jest na pewno sprawny?
REKLAMA