logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[raid E200i][HP ML350] - RAID 1 wymiana uszkodoznego dysku / dodanie dysk spare

Raba2154 06 Lip 2016 13:18 1404 1
REKLAMA
  • #1 15790210
    Raba2154
    Poziom 2  
    Witam

Mam zrobiony RAID 1 na dwóch dyskach status dysku logicznego jest OK.
    W którym 1 dysk (mirror group 0) ma status: Predictive Failure, natomiast drugi (mirror group 1) status OK.
    Dodałem trzeci dysk jako spare poprzez ACU (hpacucli)
    Wszystko wykonuje na pracującym systemie.

I moje wątpliwości:
    1. Pytanie jak mogę włączyć rozpoczęcie odbudowy danych na dysku spare?
    2. Czy muszę wyciągnąć uszkodzony dysk? - jest on jako pierwszy w dysku logicznym czy nie grozi mi pad/utrata danych macierzy?
    3. Po odbudowie wkładam dysk w miejsce uszkodzonego, czy może od razu lepiej nie dodawać jako spare tylko po prostu zamienić dysk uszkodzony?
    4. Jeszcze kwestia formatu nie jestem pewny czy dysk podłączony jako spare jest czysty czy muszę/mogę go sformatować gdy jest dodany jako spare ewentualnie po usunięciu w statusie jako unassigned - fdisk oczywiście nie widzi bo nie jest zamontowany czy muszę utworzyć nowy dysk logiczny i zamontować dysk w systemie plików i dopiero format?

Z góry dzięki za rozjaśnienie tematu.
  • REKLAMA
  • #2 15796972
    christophern
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć,

być może moja odpowiedź niewiele wniesie, bo mam doświadczenie jedynie z soft RAIDem(mdadm) ale:

ad1. Odbudowa powinna rozpocząć się po dodaniu nowego dysku do macierzy.
    ad2. Powinieneś oznaczyć wadliwy dysk jako FAIL, oraz usunąć go z macierzy przed wymianą na nowy.
    ad3. Ja bym usunął wadliwy, włożył nowy, dodał do macierzy i rozpoczął odbudowę.
    ad4. Przy mdadm miałem identyczne partycje na nowym dysku, jednak w Twoim przypadku może nie jest to konieczne. Dokumentacja na pewno by się przydała.

Ponieważ pytanie dotyczy sprzętowego RAIDu proponuje pobrać jego dokumentację i przeczytać jak to zrobić, ewentualnie czekać aż trafi się ktoś kto miał do czynienia z tym kontrolerem.

pozdrawiam

ps. No i pamiętaj o backupie:)
    ps1. Z ciekawości zajrzałem do pliku z załącznika i wygląda na to, że na stronie 25 masz to o co pytasz.
    Załączniki:
    • c00688683.pdf (838.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA