logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama garażowa Bennica otwiera się 20 cm i staje, po chwili działa

dp2017 05 Maj 2026 21:21 204 12
REKLAMA
  • #1 21897171
    dp2017
    Poziom 8  
    Brama garażowa Bennica JM.3 mam problem z tą bramą drugi tydzień otwieranie wygląda tak, że otwiera się powoli z 20 cm i staje, a na napędzie najpierw jakby przygasa światło, aż się nie zatrzyma, a później miga 4 razy przerwa 4 razy, jak się ją naciśnie jeszcze raz na pilocie to zamknie się i już kolejne razy otwiera się szybko, poprawnie i tak cały czas, dopóki nie jest zamknięta z pół godziny/godzię/noc i jest to samo.

Jest już oczywiście po gwarancji, stało się to, jak minęły 3 miesiące od dwóch lat.

Może ktoś z Państwa coś zasugeruje, próbowałem coś gdzieś znaleźć, ale nie jest to popularny sprzęt.
    Jaki to dokładnie model napędu/centrali Beninca (najlepiej z tabliczki) i ile razy / w jaki sposób miga lampka po zatrzymaniu?
    JM.3, jak się otwiera, lekko przygasa wtedy, a jak się zatrzyma, miga 4 razy przerwę 4 razy przerwa...
    Czy po rozsprzęgleniu brama chodzi lekko ręcznie na całym zakresie, i czy sprawdzał Pan już fotokomórki, prowadnice albo kondensator/ustawienia siły napędu?
    Po rozsprzęgleniu brama chodzi z lekkim oporem. Nie mam fotokomórek, prowadnice wyglądają ok, jutro je przeczyszczę - nie wiem, jak się ustawia siłę i gdzie jest kondensator.
  • REKLAMA
  • #2 21897299
    baku00997
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Skoro jest po gwarancji, to ja na twoim miejscu na początek zdjąłbym obudowę i sprawdził multimetrem, czy kondensatory główne silnika trzymają parametry
  • REKLAMA
  • #4 21898272
    dp2017
    Poziom 8  
    Wszystko wygląda ok z multimetrem na tyle, na ile potrafię to zbadać, natomiast znalazłem opis błędu - 4 błyski (co 1 sekundę): zadziałał czujnik amperometryczny (wykrywanie przeszkód). Co może być przyczyną? Prowadnice przeczyszczone/kółka się kręcą. Po pierwszych problemach brama działa poprawnie. Co jeszcze mogę sprawdzić?
  • #5 21898278
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 35
    Pewnie ciężko chodzi i brakuje prądu. Przesmarować, odchwaścić...
    Pozdrawiam
  • #7 21898293
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    dp2017 napisał:
    A czym mogę przesmarować te prowadnice

Prowadnic łańcucha się nie smaruje, tym bardziej jak jest zamiast łańcucha zastosowany pasek kewlarowy, można przesmarować sam łańcuch.

Zaczerpnięte z sieci:

"Łańcuch napędu bramy garażowej najlepiej smarować suchym smarem do bram w sprayu, specjalistycznym preparatem typu CX80 Chain Lube lub białym smarem litowym"

Może też być olej silikonowy/techniczny.
  • REKLAMA
  • #8 21898369
    dp2017
    Poziom 8  
    Ja mam pasek kewlarowy, więc myślałem tylko o prowadnicach, gdzie jeżdżą te kółka. Mam np. wazelinę techniczną, ale nie chcę pogorszyć sytuacji, więc na razie nic nie użyłem. Co do paska, to pasek wydaje się być naprężony, lekko się ugina w szynie.
  • #9 21898383
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    dp2017 napisał:
    Ja mam pasek kewlarowy więc myślałem tylko o prowadnicach gdzie jeżdżą te kółka, mam np wazelinę techniczną ale nie chce pogorszyć sytuacji

W żadnym wypadku nie smaruj, szyna ma być czysta żeby nie łapała kurzu i innego syfu.
  • REKLAMA
  • #11 21898425
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 35
    Jak jest jakiś dostęp, to można by wlać w kółka po kropli oleju. A czy ręcznie się nie zacina?
    Pozdrawiam
  • #12 21898454
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 551
    Naoliw jeszcze tutaj:

Zbliżenie metalowego zawiasu z czerwoną strzałką wskazującą mały otwór do smarowania
  • #13 21898470
    dp2017
    Poziom 8  
    Nasmarowałem według załącznika i zrobiłem reset systemu.

Dodano po 4 [godziny] 3 [minuty]:

Po resecie brama działa ciut wolniej ale otwiera się za pierwszym razem lecz światło przygasa, każdy kolejny raz jest ok, z bennica mam informacje, że może to być enkoder ale on z tego co widzę jest na płycie, jak będzie tak cały czas to zapewne siądzie całkiem.

Podsumowanie tematu

✨ Brama garażowa Beninca JM.3 ma okresowy problem z otwieraniem: po dłuższym postoju rusza bardzo wolno, otwiera się tylko na około 20 cm, po czym zatrzymuje się, a napęd przygasa i sygnalizuje błąd miganiem 4 razy z przerwą. Po ponownym naciśnięciu pilota brama zamyka się, a kolejne cykle otwierania działają już poprawnie do czasu ponownego postoju. W dyskusji pojawia się prośba o identyfikację dokładnego modelu napędu/centrali z tabliczki oraz sugestie diagnostyczne dotyczące rozsprzęglenia, ręcznego przesuwu bramy, fotokomórek, prowadnic, kondensatora i ustawień siły napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA