logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TomTom GO Expert 7 traci pamięć wewnętrzną i zapisane trasy/punkty

kj01 06 Maj 2026 10:56 189 6
REKLAMA
  • #1 21897460
    kj01
    Poziom 9  
    Ocena: 53
    Witam. Posiadam navigacja TomTom go Expert 7. Mam ja już ok 3 lat bez problemów. Wczoraj podczas jazdy na chwilę się zawiesiła i przestała pokazywać trasę. Wyłączyłem ja i włączyłem. Ale okazało się w pamięci nie mam ani zapisanych tras ani zapisanych stałych punktów. Zrobiłem reset wprowadziłem dane i cześć tras i punktów. Ale dziś widzę że znów w pamięci pusto. Jakby co kilka minut traciła pamięć. Bateria normalnie się ładuje trzyma ok 2 godz
  • REKLAMA
  • #2 21897500
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 372
    1 Pada to co na karcie, czy to co na pamięci wewnętrznej?
    2 Pamięci nie są wieczne. Wymiana karty lub proba naprawy w serwisie. Przy 7 to może się jeszcze opłacić.
  • REKLAMA
  • #3 21897502
    kj01
    Poziom 9  
    Tu nie ma karty pamięci. Tylko pamięć wewnętrzna
  • #4 21897561
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 372
    No to do serwisu, jak nie czujesz się na siłach przelutować pamięci. Zasilanie nie ma tu wiele do rzeczy.
    Miałem tak w jednej nawigacji, że traciła po kilku minutach określony obszar pamięci. Zależnie jak wgrałeś kopię raz padała mapa, raz obrazek a raz coś nic nie znaczącego. Ale to była tania nawigacja i ni opłacało się naprawiać.
  • REKLAMA
  • #5 21898586
    kj01
    Poziom 9  
    Jutro zjeżdżam do domu. Więc jest szansa że coś bym przy niej porobił bo znowu wszystko wywaliło. Wystarczy przelutować połączenia czy potrzebne nowe części zamienne? Jest gdzieś opis co i jak. Będę w domu tylko tydzień więc serwis nie zdąży mi jej naprawić. A musze jeszcze ewentualnie dopytać o koszty. Ewentualnie jak ja wykasować i wgrać nowe oprogramowanie. Może to coś da?
  • #6 21899062
    kokosz19811
    Poziom 2  
    Żaden serwis. Problem dotyczy wszystkich użytkowników urządzenia i aplikacji - Ulubione i trasy zginęły i nie wiadomo kiedy powrócą.

Niestety TT dał dupy - wszystko teoretycznie masz na urządzeniu a w praktyce nie.
    Jedyna rada to mieć wszystko na 2gim urządzeniu, ja mam IGO więc jak TT nie naprawi kasacji to przeżyję.
  • REKLAMA
  • #7 21899298
    kj01
    Poziom 9  
    No coś jest na rzeczy. Zalogowałem się na plan.tomtom.com i nie było tras, ulubionych miejsc nic. Wprowadziłem je znowu tym razem bezpośrednio na stronie. Pokazało się też na navi. Dziś sprawdzam znowu stronę a tam znowu pusto, wszystko wykasowane.

Podsumowanie tematu

✨ Nawigacja TomTom GO Expert 7 po około 3 latach pracy zaczęła okresowo zawieszać się podczas jazdy, po czym po ponownym uruchomieniu traci zapisane trasy i stałe punkty z pamięci. Po wykonaniu resetu i ponownym wprowadzeniu danych część tras i punktów wraca, ale po krótkim czasie pamięć znów się kasuje, jakby urządzenie cyklicznie traciło dane. Bateria ładuje się prawidłowo i utrzymuje około 2 godzin pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA