logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB radio: sprzężenie w prawym głośniku radia samochodowego przy nadawaniu

woznica67 06 Maj 2026 15:23 195 7
REKLAMA
  • #1 21897672
    woznica67
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Dzień dobry. Takie coś zaczęło mi się dziać: podczas nadawania sprzężenie w prawym głośniku radia samochodowego. Jeżdżę Scenikiem 2, od samego początku CB President Harry 2, antena magnetyczna President Georgia i teraz zaczęło sprzęgać podczas nadawania. Antena sprawdzona, wystrojona.
    Dzisiaj założyłem President Jonny 2 i dalej to samo, więc zamontowałem starego długiego bata bez magnesu, dalej sprzęga, nawet głośniej. Więc składam broń.
    Niemożliwe, żeby dwa radia były uszkodzone i dwie anteny, więc coś w samochodzie. Tylko co? Nic nie dokładałem z urządzeń, dlatego jestem już cały głupi... Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21897691
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Witaj-poprostu musisz popracować nad dostrojeniem tej czy innej anteny, sprawdź stan przewodu antenowego, może akurat kabel przebiega blisko tego głośnika...
  • REKLAMA
  • #3 21897801
    woznica67
    Poziom 10  
    Od roku nic nie ruszałem i nie było żadnego problemu, wszystko jest w tym samym miejscu. A tak jak pisałem, na drugiej antenie to samo. Więc nie wiem. Podjadę jeszcze do gościa raz, niech mi go przedzwoni miernikiem. Ja mam tylko SWR, a on ma taki profesjonalny. Pozdro.
  • REKLAMA
  • #5 21898553
    woznica67
    Poziom 10  
    Ferryt dwuczęściowy na kabel gruszki rozwiązał problem. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • CB radio: sprzężenie w prawym głośniku radia samochodowego przy nadawaniu WhatsApp Image 2026-05-07 at 16.20.252.jpeg (79.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21898555
    woznica67
    Poziom 10  
    Jw., ferryt na przewód mikrofonogłośnika.
  • #7 21902782
    woznica67
    Poziom 10  
    Zamknąłem temat, bo myślałem, że spokój, a tu po paru dniach to samo. Czyli sprzęga się przy nadawaniu w prawym głośniku radia.
    Przez rok działało bez problemów. Używam Harry 2 i anteny Gorgia magnetyczna.
    Założyłem ferryty na kabel gruszki i kilka dni jak ręką odjął. Jednak dalej to samo i sprzęga.
    Strojenie anteny sprawdzone, założyłem Teddy 3 i to samo. Stara antenę klasyczną, to samo. I brak mi już pomysłów.
  • #8 21903199
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    Skoro 2 różne radia CB i 2 różne anteny, i ten sam problem, to powód może być w radiu samochodowym albo w jego instalacji. Np. przetarta izolacja kabla głośnikowego albo zła masa zasilania radia i radio umasione poprzez antenę, uszkodzony filtr zasilania w radiu.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas nadawania CB pojawia się sprzężenie w prawym głośniku radia samochodowego, mimo wymiany kilku radii CB i anten oraz sprawdzenia strojenia SWR. Początkowo podejrzewano antenę, kabel antenowy lub jego przebieg przy głośniku, jednak problem występował nadal na różnych zestawach. Zasugerowano wnikanie w.cz. do prawego kanału wzmacniacza radia samochodowego, możliwe uszkodzenie instalacji audio, przetarty przewód głośnikowy, złą masę zasilania lub niesprawny filtr zasilania. Pomogło założenie ferrytu dwuczęściowego na przewód mikrofonogłośnika, ale po kilku dniach problem częściowo wrócił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA