logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera M4132idn komunikat toner jest pusty, to samo po wymianie

przemas126 06 Maj 2026 20:56 276 7
REKLAMA
  • #1 21897906
    przemas126
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    Witam szanowne grono.
    Problem dotyczy drukarki Kyocera M4132idn, wyświetla komunikat o pustym tonerze, toner został włożony nowy oryginalny Kyocery. Drukarka wykrywa jako oryginalny ale po chwili wysyła komunikaw toner pusty, dla sprawdzenie zamontowałem jeszcze jeden, nowy oryginalny i to samo.
    W miarę możliwości i zdolności posprawdzałem wszystkie elementy jak zasobniki, bęben, developer etc. Sprawdziłem okablowanie czujników elementód to płyty drukowanej, nie znalazłem problemów.
    Ogólnie urządzenie reaguje na brak poszczególnych komponentów odpowiednim komunikatem, więc wygląda na to, że system jest sprawny elektrycznie.
    Zastanawiam się w jaki sposób drukarka rozpoznaje pusty toner, nawet nowy? Uruchomiłem tryb serwisowy ale nic nie znalazłem, jedynie dziwi mnie że container sensor nie zmienia wartości pomimo wyjęcia wszystkich elementów...
    Może ktoś miał podobny przypadek albo zna kogoś kto może wytłumaczyć jak drukarka sprawdza toner i coś doradzi?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Ekran drukarki z komunikatem „Toner is empty” i instrukcją wymiany pojemnika z tonerem Etykieta urządzenia Kyocera ECOSYS M4132idn z danymi elektrycznymi i znakami certyfikacji Wnętrze drukarki z płytą główną, okablowaniem i trzema silnikami z etykietami Zbliżenie na płytę elektroniki z taśmą i przewodami wewnątrz urządzenia Ekran serwisowy drukarki z menu „Chk Toner Sensor” i pozycją „Waste Box Sensor” zaznaczoną.
  • REKLAMA
  • #2 21898536
    TASKalfa
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Upewnij się, że wszystkie klapy urządzenia są poodmykane i wastebox ma czysty kołnierz. Jeżeli coś jest niedomknięte albo inne elementy nie są gotowe do działania, to drukarka nie odnotowuje zmiany tonera i nie rozpoczyna pracy. Pamiętam, seria M6235 miała taki przykry problem, że przy otwieraniu klapy tonerów uchylał się też minimalnie tył i drukarka nie odnotowała wymiany tonera, dopóki się nie otworzyło i zamknęło ponownie klapy.

Zrób pełny update firmware . Do tego modelu jest biuletyn serwisowy na problem z kasetą, ale wtedy w ogóle twierdzi, że jej nie ma, a nie że jest pusta.
  • REKLAMA
  • #3 21898577
    przemas126
    Poziom 15  
    Dziękuję za wskazówki.
    Sprawdziłem elementy i ich wyjęcie drukarka rozpoznaje. Dodatkowo pomierzyłem połączenia elektryczne, wszystkie mają dobre połączenie z płytą w sensie przewody.
    W trybie serwisowym reagują, oprócz jednego, container sensor w U150 menu, tam cały czas jest 0 a wjąłem wszystko... A może nie, jak możesz podpowiedzieć do którego elementu to się odnosi i jak drukarka go wykrywa? W sensie to stycznik czy inny sposób...
    Co do software, sprawdzałem w aplikacji i informacja była, że nie ma nowszego, info w zał. zdjęciu, firmware muszę sprawdzić bo nie pamiętam...
    Czujnik waste sprawdziłem, nawet rozebrałem, dioda jak i odbiornik działają.
    Pozdrawiam

Ekran drukarki z menu „Software Version” i wersjami System, Engine oraz HyPAS EMB API

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21898786
    TASKalfa
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Na PW wysłałem Ci biuletyn serwisowy, dokumentację serwisową oraz ostatni firmware do tego urządzenia.
  • #5 21899167
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Stawiam na czujnik tonera koło zasilacza..
    Czy wywoływacz (developer) się kręci, czy jest w nim toner, czy może na zsypie jest usypana "górka" z tonera?
    Jak zachowuje się kopiarka po włączeniu MOTOR w U150?

pozdrawiam
    k.
  • REKLAMA
  • #6 21899306
    przemas126
    Poziom 15  
    Po prześledzeniu dokumentacji, dziękuję TASKalfa, ustaliłem że napięcie z czujnka poziomu tonera jest za niskie. Powinno być 3.3 V a ja zmierzyłem 3.08V.
    Teraz muszę go wydłubać...

Multimetr Fluke 289 z wyświetlaczem pokazującym 3,0844 V DC

Krzys_ka.
    Tak usypuje górke w zbiorniczku.
    Teraz mam trop i podążam.

Dziękuję za podpowiedzi i miłego weekendu!

Dodano po 53 [minuty]:

Ale w sumie to na zasilaniu całej płyty mam 23.79 V, a nie 24 V. Może to właśnie różnica której mi brakuje na czujniku ilości tonera? Zsilanie 3.3V ma zmierzone 3.27V...
    Czy może Panowie mierzyliście to zasilanie i możecie potwierdzić jakie ma być dokładnie zasilanie?
    Pozdrawiam
    Przemek
    Multimetr Fluke pokazujący 23,793 V DC na podświetlanym ekranie
  • #7 21927016
    przemas126
    Poziom 15  
    Niestety będę musiał zakończyć moje śledztwo. Nie ustaliłem czy napięcie jest właściwe... Linia zasilania czyjnika tonera jest również zaniżona. Podmiana czujnika nic nie zmieniła. Błąd nadal był aktywny. Nie mam pojęcia co dalej zrobić. Nie wiem czy problem leży w zasilaniu czy w płytce sterowania. Utknąłem i nie wiem co dalej zrobić.
    Pozdrawiqm
  • #8 21928390
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Witam,
    problem tkwi w czujniku OBECNOŚCI KARTRIDŻA z tonerem, sam napisałeś, cyt. "jedynie dziwi mnie że container sensor nie zmienia wartości pomimo wyjęcia wszystkich elementów..."

sytuacja wygląda tak: toner jest pełny, jednak brudny/uszkodzony czujnik "container sensor" nie widzi wkładu. Stąd miszmasz i komunikat toner empty.

Możliwe, że wcześniej nie wyraziłem się dość precyzyjnie, poprawiam :-)

pozdrawiam,
    k.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W drukarce Kyocera M4132idn pojawia się komunikat „toner pusty” mimo montażu nowych, oryginalnych kaset. Sprawdzone zostały klapy, zasobniki, bęben, developer, okablowanie oraz czujniki, a urządzenie poprawnie zgłasza brak innych komponentów. W trybie serwisowym zauważono, że parametr container sensor w U150 nie zmienia się po wyjęciu elementów. W toku analizy ustalono, że napięcie z czujnika poziomu tonera jest zaniżone względem oczekiwanych 3,3 V, co wskazuje na problem w torze zasilania lub samym czujniku tonera. Wymiana czujnika nie usunęła usterki, a temat zakończył się bez jednoznacznego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA