logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo LOQ 15AHP10 RTX 5060 do gier FHD 144 Hz dobry czy znajdzie sie lepszy laptop do 4500 zł?

O2i2O 07 Maj 2026 08:30 147 7
  • #1 21898104
    O2i2O
    Poziom 3  
    Witam, potrzebuję laptopa bardziej do gier. Patrzyłem już i wpadł mi jeden taki polecony LENOVO LOQ 15AHP10 15.6" IPS 144 Hz R7-250 16 GB RAM 512 GB SSD GeForce RTX5060 DLSS 4. Czy będzie on dobrą opcją do Full HD, jak strzelanki, min. CS/COD, lub jakiś bardziej wymagający tytuł jak Cyberpunk/RDR2? Matryca 144, więc żeby te klatki też nie spadały i trzymały, aby wykorzystać potencjał Hz. Czy będzie lepszym wyborem jakiś inny laptop do 4,5k? Kieruję się na was, bo tego właśnie mi polecono w sklepie typowo poleasingowych laptopów i nie wiem, czy to w końcu dobra opcja, patrząc po benchmarkach.. Jakie jest wasze zdanie? Chciałbym kupić na dniach go, więc za wszelką pomoc wielkie dzięki.
    Szukasz laptopa koniecznie nowego, czy wchodzą też w grę używki / outlet / poleasingowe w tym budżecie 4500 zł?
    Laptop nowy.
    Poza samą wydajnością w grach co jest dla Ciebie najważniejsze: dobre temperatury i kultura pracy, lepsza matryca, bateria, wykonanie czy po prostu jak najwięcej FPS?
    Bateria nie musi być super, kultura pracy taka w normie, żeby nie brzmiał, jakby chciał odlecieć. Laptop, matryca, no to minimum myślę te 144 Hz, a wykonanie tak, żeby nei był "lamiący się jak się na niego patrzy".
  • #2 21898127
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8190
    O2i2O napisał:
    Witam potrzebuje laptopa bardziej do gier.

Cześć. Laptopy nie nadają się do gier. Jeśli lnie masz innej możliwości to można próbować na takich urządzeniach te gry uruchamiać, ale jest to związane z kilkoma kompromisami.

O2i2O napisał:
    i wpadł mi jeden taki polecony LENOVO LOQ 15AHP10 15.6" IPS 144Hz R7-250 16GB RAM 512GB SSD GeForce RTX5060 DLSS 4 czy bedzie on dobra opcja do fullhd

RTX5060 w teorii powinien być dobrą opcją do Full HD, a na pewno w budżecie 4.5k na nic sensownego wyżej nie ma co liczyć.

O2i2O napisał:
    czy bedzie on dobra opcja do fullhd jak strzelanki min. cs/cod lub jakis bardziej wymagajacy tytul jak cyberpunk/rdr2 matryca 144 wiec zeby te klatki tez nie spadaly i trzymaly aby wykorzystac potencjal Hz czy bedzie lepszym wyborem jakis inny laptop do 4.5k?

Lepszym wyborem będzie komputer, który się do tego nadaje, natomiast jeśli z jakiegoś powodu nie możesz mieć prawidłowego komputera do gier, to taki laptop warunkowo też może się nadawać, ale nie liczyłbym na utrzymywanie 144 FPS w wyższej jakości, szczególnie bez sztucznego polepszania obrazu (DLSS+FG)

O2i2O napisał:
    Kieruje sie na was bo tego wlasnie mi polecono w sklepie typowo poleasingowych laptopow i nie wiem czy to wkoncu dobra opcja patrzac po benchmarkach.

Poleasingowe laptopy zwykle są laptopami z firm, najczęściej nie nadają się jeszcze bardziej do gier niż te laptopy, które reklamuje się jako gamingowe. Nawet większe cegły typu workstation mają zwykle relatywnie słabe karty grafiki, do tego często nie są przystosowane do odprowadzania tak dużych ilości ciepła, jakie się generują podczas obciążeń związanych z grą.

O2i2O napisał:
    Jakie jest wasze zdanie ?

Sam Lenovo LOQ-15 to dość udany laptop, natomiast jak każdy inny do gier się nie nadaje lub ledwo nadaje. Można go rozważyć tylko i wyłącznie wtedy, jeśli nie masz możliwości korzystania z prawidłowego komputera do gier (stacjonarnego).

O2i2O napisał:
    kultura pracy taka w normie zeby nie brzmiał jakby chciał odlecieć

Większość laptopów będzie tak brzmieć pod obciążeniem, co prawda w tych Lenovo dźwięk chłodzenia, mimo że dobrze słyszalny, to jest jeszcze akceptowalny. Ale na ciszę pod obciążeniem nie licz.

O2i2O napisał:
    wykonanie tak zeby nei byl "lamiacy sie jak sie na niego patrzy"

Jest to plastik, ale wykonanie jest na rozsądnym poziomie.
  • #3 21898274
    O2i2O
    Poziom 3  
    >>21898127 Czyli lepszej opcji do tej ceny nie znajdę? Tak nie mam opcji deskopa niestety dlatego laptop.
  • #6 21898385
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8190
    Za 4000 to w sumie nie jest źle, oczywiście trzeba pamiętać, że jest to laptop bez systemu. Jeśli to nie przeszkadza to można brać.
  • #7 21898493
    O2i2O
    Poziom 3  
    >>21898385 Dobra dzięki.
  • #8 21898494
    O2i2O
    Poziom 3  
    Zdecydowany zakup

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru nowego laptopa do gier w budżecie do 4500 zł, głównie do grania w Full HD na matrycy 144 Hz. Rozważany jest Lenovo LOQ 15AHP10 z procesorem Ryzen 7 250, 16 GB RAM, dyskiem 512 GB SSD i kartą GeForce RTX 5060 z DLSS 4. Pytanie dotyczy tego, czy taki zestaw zapewni stabilną liczbę klatek w strzelankach typu CS i CoD oraz w bardziej wymagających grach jak Cyberpunk i RDR2, tak aby wykorzystać odświeżanie 144 Hz, oraz czy w tym budżecie istnieje lepsza nowa alternatywa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA