logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router do homelabu: WireGuard, Pi-hole, NAS, RPi 5, światłowód 1 Gb?

onufrycz 07 Maj 2026 23:34 297 4
REKLAMA
  • #1 21898722
    onufrycz
    Poziom 2  
    Mam światłowód 1 Gbps i oprócz tego VPS-a, na którym stoją takie usługi jak serwer WireGuard, web server i planuję zabawy z WireGuardem, gołym dnsmasq lub Pi-hole, Portainerem, stawianie usług widocznych tylko za VPN-em i wewnątrz lokalnej sieci domowej, stawianie takich rzeczy jak Nextcloud, NAS. Jaki polecacie router pod zabawy w domowym zaciszu z budowaniem centrum dowodzenia (laptop, stacjonarka, telefon, serwery z Linuxem na mini PC) i eksperymentowaniem, stawianiem usług na Raspberry Pi 5? Lepiej brać Mikrotika czy TP-Linka i kupować router razem z AP czy osobno router i AP?

Jaki masz budżet na ten setup - sam router czy router + AP (np. do ~300 zł, 500-800 zł, 1000)?
    800 zł - 1200 zł router, AP 400 zł - 500 zł.
    Na czym Ci najbardziej zależy: VLAN-y/oddzielne sieci, mocny WireGuard na routerze, dobre Wi-Fi, 2,5 GbE pod NAS/RPi 5, dużo portów LAN/PoE, czy raczej prostota konfiguracji?
    Porządne wsparcie dla WireGuarda na routerze, rezerwacja adresów, ustawienia DNS, przekierowanie portów, kontrolowanie, czy UPnP ma być włączone, firewall, jeśli budżet pozwoli, porządny panel do DHCP, koniecznie wsparcie dla IPv6 (!), możliwość filtrowania urządzeń po MAC, tryb WPA2 i WPA-3 oraz wsparcie dla pasma 5 GHz w przypadku AP, DDNS, zdalne zarządzanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21899084
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21899310
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    >>21898722Będąc w podobnej sytuacji zrobiłem ciut inaczej. Wywaliłem w pierun wszystkie te urzedzenia "homelabowe", a też kilka miałem. U majfrienda za 900PLN, wiec pi razy oko cenie RB5009, kupiłem płytę z 4 portami LAN i to 2.5GB, ryzenem 5500U (6C/12T), płyta akceptuje do 64GB DDR4), zainstalowałem polecanego mi proxmoxa i każdy z "serwerków", malinek i inszych siedzi sobie teraz na swojej VMce. A na osobnej VM-ce siedzi mikrotik CHR, gdzie licencja kosztuje ciut ponad 100PLN. I wszystko masz w jednej kostce wielkości grubej książki. A że to VMki i łatwo się to stawia, włącza, backupuje, to tematu do zabawy starczy do końca świata i to z gwarancją że się nie powiesisz kiedyś na tych wszystkich kablach. Na płycie są 2 złącza M.2 pod dyski NVM (PCIE 3.0 x4) wiec u mnie wszystko w RAID 1, plus 2 złacza SATA to jakichś większych dysków do NASa czy co tam potrzeba. Zdecydowanie polecam rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #4 21899313
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21909075
    onufrycz
    Poziom 2  
    No to wezmę tego Mikrotika. Dziękuję za pomoc w dokonaniu wyboru sprzętu.
REKLAMA