logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubiquiti vs. Mikrotik: wybór sprzętu sieciowego do domu 250m2

mikolajmich 13 Cze 2025 09:04 300 4
  • #1 21577044
    mikolajmich
    Poziom 2  
    Dom - parter - pow. ok 250 m², prostokąt 20 m x 12 m z korytarzem przez środek.
    Internet - światłowód 600 Mb/s - router dostawcy: Halny (brak możliwości wymiany).
    Ilość odbiorników - ok. 20 - połowa po Wi-Fi, połowa po LAN.

Myślałem, aby zapodać CRS326-24G-2S RM od Mikrotika, aby spełniał rolę serwera DHCP, NAT - do tego 2-3 AP (najchętniej sufitowe).

Ewentualnie, tak jak tu czytam, coś od Ubiquity? Ale tu nie mam koncepcji, jak to dać - najpierw Security Gateway, potem switch L2 i jakieś AP?

A może wymieszać - dać CRS od Mikrotika i AP od Unify?
  • #2 21577045
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    mikolajmich napisał:
    CRS326-24G-2S+RM od Mikrotika aby spełniał rolę serwera DHCP + NAT

Zapomnij. Ten procek w trybie routingu z NAT padnie. To bardziej kwiatek do kożucha.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21577943
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    mikolajmich napisał:
    Podepnę się pod temat - mam podobny dylemat.

Dom - parter - pow. ok 250 m², prostokąt 20 m x 12 m z korytarzem przez środek.
    Internet - światłowód 600 Mb/s - router dostawcy: Halny (brak możliwości wymiany).
    Ilość odbiorników - ok. 20 - połowa po Wi-Fi, połowa po LAN.

Myślałem, aby zapodać CRS326-24G-2S RM od Mikrotika, aby spełniał rolę serwera DHCP, NAT - do tego 2-3 AP (najchętniej sufitowe).

Ewentualnie, tak jak tu czytam, coś od Ubiquity? Ale tu nie mam koncepcji, jak to dać - najpierw Security Gateway, potem switch L2 i jakieś AP?

A może wymieszać - dać CRS od Mikrotika i AP od Unify?
    Ten crs to switch. Nie udźwignie 600mbit.
    AP potrzebują zasilania co sugeruje switch poe.
    W dzisiejszych czasach przy vrosnacej ilości jakichś urządzeń (sterowniki, falowniki, czujniki, stacje pogodowe, monitoringi kosiarki) trochę trudno nie sugerować osobnej sieci vlan pod takie urzadzenia. Co sugeruje switch zarządzalny.

Albo spójrz na router rb5009. Występuje w wersji poe. Obsłuży w przyszłości łącze parę giga, zasili AP, ogarnie vlany pod access pointyi ma coś koło 10 portów. Jak portów mało to Za nim możesz postawić niezazadzalny switch bez poe (tanszy) żeby rozszerzyć ilość portów tylko pod sieć domowa lub tylko pod sieć iot, zależnie od ilości urządzeń podłączonych kablem. Zarządzanie vlanmi będzie na routerze -zrobisz 1 port obsługujący vlan sieci domowej i 1 port vlan IOT jeśli będą jakieś urządzenia iot podłączone kablowo, bo pewnie większość to wifi jednak.

AP jakie tam uważasz, U6 od ubi lub cap ax od mikrotika czy dowolnej innej firmy. Zrobisz na obu kilka sieci: domowa, gościnna bez dostępu do czegokolwiek w domu, i pod IOT również bez dostępu do domu, komputerów, NAS, komorek itp.
  • #4 21577970
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21578031
    mikolajmich
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    Kto jest dostawcą? Rozumiem, że światłowód wpięty wprost do Halnego?

Servnet / Vectra - tak, światłowód w Halny w szafie RACK.

Dzięki za info o MT.

Poanalizowałem i chyba pójdę w stronę UBQ, czyli
    UCR-MAX, USW-24-POE, U6 PRO lub U6 LR?
    Do tego w drugiej szafie USW Lite 8 POE.

Ewentualnie zastanawiam się nad Omada:
    ER7406, SG3428, EAP683UR,
    do drugiej szafy SG2008P.
    Niestety - AP muszę zasilić z drugiej szafy, gdzie jest monitoring - tak zostawiona instalacja w zastanym budynku.
REKLAMA