logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win11 120GB - skąd rośnie zajętość dysku C i czym usunąć zbędne pliki?

wysio 09 Maj 2026 13:12 693 11
REKLAMA
  • #1 21899626
    wysio
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Mam problem z wciąż powiększającą się zajętością dysku systemowego na Win11.
    Dysk może nie jest duży, bo 120GB, ale w zasadzie nic na nim od dawna nie instaluje. Jest na nim system i kilka podstawowych programów, które używam. Zajętość dysku była zawsze na poziomie 60-70%, teraz jest ledwie 10GB wolnego miejsca. Próbowałem coś pousuwać, ale też w samym Windows pozmieniały się narzędzia dostępne bezpośrednio, jak usuwanie pobranych aktualizacji. Dziwi mnie też ilość miejsca, które teoretycznie zajmują programy, bo gdy wejdzie się w szczegóły, to tych programów nie ma na liście tyle, ile GB miejsca niby zajmują...
    Jak, albo jakim programem mogę zrobić tu porządek?

Zrzut ekranu Win11 „Zainstalowane aplikacje”, lista programów na dysku C posortowana malejąco wg rozmiaru Zrzut ekranu użycia miejsca na dysku C: w Windows 11, 118 GB, wolne 10,2 GB.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21899645
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1127
    Sprawdź DISM++
  • #4 21900519
    wysio
    Poziom 13  
    melanchel napisał:

Program pomógł odzyskać ponad 10 GB miejsca. Nie znałem go wcześniej. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #5 21900533
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Systemu nie ruszysz. Musisz coś odinstalować. A co z plikiem podmiany?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 21901233
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1127
    Dalej proponuję DISM++ z włączoną opcją CompactOS w trybie LZX, i włączonym scalaniem HardLink ;)

W przypadku małych eMMC polecam też systemową kompresję dysku, ale tu trzeba ostrożnie, bo nie każdy plik systemowy może być skompresowany!
    Kompresja w NTFS praktycznie nie powoduje spadku wydajności operacji dyskowych.
  • Pomocny post
    #7 21901288
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Total Commander z ustawioną widocznością wszystkich plików („R”, „A”, „S”, „H”), uruchomiony na koncie użytkownika windowsa mającego dostęp do wszystkich plików na dysku, pozwoli ci zorientować się w tym gdzie znika przestrzeń dyskowa.
    Zrzut ekranu Total Commandera z listą katalogów dysku C: i kolumnami rozmiaru oraz atrybutów.
  • #8 21901296
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 615
    A to nie jest tak że win11 jest takim systemem, że tak zaśmieca dysk?

Dodano po 7 [minuty]:

że przytoczę komiczną rzecz co pisze AI: "Windows 11 nie jest "zepsuty", on po prostu potrzebuje więcej "oddechu" a na dodtek. Nie, to raczej specyfika nowoczesnego systemu, który nie jest projektowany pod dyski mniejsze niż 250 GB. 120 GB w 2026 roku to dla Windows 11 absolutne minimum socjalne. System "puchnie" naturalnie podczas użytkowania,"
  • REKLAMA
  • #9 21901381
    Krystian_03
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Miałem kiedyś tak na początku Win11, że dysk sam się zapełniał, jak był prawie pełny i jak zostawało bardzo mało miejsca, to raz mi nagle około 40 GB się zwolniło pomimo korzystania z "Oczyszczanie dysku". Podobnie z RAM-em, że nawet jak się zsumuje wszystko, to i tak zawyża te procenty, więc widocznie system tak ma, żeby nie chodził bardzo wolno.
  • #10 21915529
    wysio
    Poziom 13  
    Po Privazer system system zaczął pokazywać, że chce pobrać wersję Windows w celu naprawy... I znów mi zawaliło miejsce.
    Spróbuję jeszcze pozostałe polecane opcje.
    Czy w ogóle jest możliwość czystej instalacji systemu i przywróceniu gier oraz programów, które mam zainstalowane na innej partycji?
    PS. Sprawdziłem Total Commanderem ilość zajętego miejsca różnych folderów i wyszło, że bardzo dużo, bo ponad 48GB zajmuje folder installer w katalogu Windows. Jak mogę zrobić tam czystki, żeby system się nie posypał?
  • Pomocny post
    #11 21915716
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    wysio napisał:
    Czy w ogóle jest możliwość czystej instalacji systemu i przywróceniu gier oraz programów, które mam zainstalowane na innej partycji?

Zainstalowane gry i inne pogramy, to nie tylko pliki na dysku, ale również wpisy w rejestrze, więc samo skopiowanie zawartości dysku nie wystarczy - oprócz tego konieczny byłby selektywny (dotyczący wyłącznie programów planowanych do przywrócenia) eksport rejestru. Niestety takiego selektywnego eksportu rejestru nie da się zrobić automatycznie, a „ręcznie” to za dużo dłubania, więc jedyną sensowną opcją po ponownej instalacji systemu jest ponowne zainstalowanie wszystkich potrzebnych programów.
    wysio napisał:
    Sprawdziłem Total Commanderem ilość zajętego miejsca różnych folderów i wyszło, że bardzo dużo, bo ponad 48GB zajmuje folder installer w katalogu Windows. Jak mogę zrobić tam czystki, żeby system się nie posypał?

W tym katalogu windows przechowuje kopie instalatorów zainstalowanych programów. Na co dzień windows z tych plików nie korzysta, chyba że musi doinstalować jakiś brakujący składnik lub gdy część danych do deinstalacji niepotrzebnego programu jest zapisana plikach msi i msp w tym katalogu. Wiec możesz spróbować go wyczyścić.

attrib -r -a -s -h c:\windows\installer\*.* /s /d
    del /f /s c:\windows\installer\*.*
  • #12 21916964
    wysio
    Poziom 13  
    No i to dało najlepsze rezultaty. Nagle z 10GB miejsca wolnego, zrobiło mi się ponad 40GB wolnego miejsca. Dzięki!!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczyła stopniowego zapełniania się partycji systemowej Windows 11 na dysku 120 GB mimo braku nowych instalacji. Zaproponowano narzędzia do analizy i czyszczenia systemu, m.in. Privazer, DISM++ oraz Total Commander z widocznością plików ukrytych i systemowych. Po użyciu Privazer odzyskano ponad 10 GB, ale pojawiły się problemy z pobieraniem plików naprawczych Windows. Wskazano też, że gry i programy po reinstalacji systemu trzeba zwykle instalować ponownie, bo same pliki nie wystarczą bez wpisów rejestru. Największe zużycie miejsca wykazał folder C:WindowsInstaller, który przechowuje kopie instalatorów MSI/MSP; podano komendy do odblokowania i usuwania jego zawartości oraz wspomniano o opcjach CompactOS, HardLink i kompresji NTFS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA