logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens S7-1212 DC/DC/DC, Profinet w TIA i VM NAT/Bridged - czemu działa?

dolarowytrampek 11 Maj 2026 22:04 210 1
  • #1 21901219
    dolarowytrampek
    Poziom 6  
    Dzień dobry, miałbym pytanie odnośnie plc.

-Podczas wgrywania konfiguracji hardware na sterownik plc siemens 1212 DC/DC/DC wyskakiwał błąd komunikacji i nie dało się wgrać.

-Łączenie odbywało się za pomocą protokołu komunikacyjnego "profinet". Ustawiłem laptop w tej samej podsieci co miałem w konfiguracji hardware sterownika ale wsm nie wiedziałem jaki aktualnie ma ustawiony fabrycznie adres ip ( pierwsze podegranie) dodatkowo w konfiguracji w tia portal też miałem ok wszystko.

-Rozwiązaniem problemu było zmiana na maszynie wirtualnej VM player zmiany konfiguracji z "Bridged" + wybór karty ethernet na "NAT".

- I teraz w internecie pisze, że NAT działa w skrócie tak, że maszyna wirtualna przejmuje adres ip laptopa i wsm dla mnie to jest logiczne ale pisze też ze w tej konfiguracji laptop nie wykryje plc przez jakieś ograniczenia i trzeba użyć brigded bo wtedy maszyna plc jest traktowana jak osobne urzadzenie ma inny adres ip niż laptop i wtedy jest poprawna komunikacja

- czyli w internecie pisze na odwrót i w praktyce to co w internecie pisze nie działa ale jak to dokładnie wyjaśnić bo nie rozumiem już.

Z góry dzięki za odpowiedź
    TIA Portal miałeś uruchomiony na hoście (laptopie) czy wewnątrz tej maszyny wirtualnej?
    Wewnątrz maszyny wirtualnej
    Możesz podać, jak wyglądały ustawienia sieci przed i po zmianie (IP hosta, IP VM, jeśli było widoczne IP PLC, oraz jaki interfejs/adapter był wybrany w TIA jako PG/PC interface)?
    Konfiguracja sterownika plc w tia portal sterownik był w tej samej podsieci co laptop tylko inne ostatnie oktety ip. Maszyna wirtualna również była w tej samej podsieci oraz laptop też i wszystko miało inny ostatni oktet ip. Jedyna zmiana jaka zadecydowała o tym ze komfiguracja hardware sie wgrała na plc to zmianna ustawienia maszyny wirtualnej vm player z bridged + wybranie karty ethernet na " NAT". ( sterownik był 1 raz uruchomiony więc mógł mieć losowy adres ip wgrany ) ale podsiec była na 192.168.0.x
  • #2 21906587
    ShinsPL
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Tak po prawdzie to mi działają oba ustawienia. Lepiej mi się sprawdza bridged, bo pracując na różnych projektach można mieć stałą parametryzację w ramach maszyny wirtualnej, a na każdy projekt inną maszynę, więc nie trzeba za każdym razem ustawiać IP na hoście, ale do samego łączenia się z PLC udawało mi się połączyć na obu ustawieniach.
REKLAMA