logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd połączenia sterownika Siemens S7-1200 z falownikiem Schneider ATV630 przez Profinet

trolodk 11 Mar 2021 12:37 465 2
  • #1 19311023
    trolodk
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,

mam problem z połączeniem się S7-1200 z falownikiem Schneider ATV630 poprzez profinet. Falownik ma kartę VW3A3627, ściągnąłem plik GSD ze strony Schneidera i ciagle mam błąd połączenia na sterowniku (miga dioda error, a w tiaportalu jest błąd połączenia).

Konfiguracja falownika:
    adres ip: stały, zgodny z tym ustawionym w tia portalu.

Tia portal: plik GSD zainstalowany, wrzucony falownik ATV630 do projektu, dodany telegram 100 (sprawdzałem też inne telegramy - to samo).
    W instrukcji pdf ze strony schneidera nie wszystko pokrywa się z menu falownika, np nie ma profilu PPO, co wydaje mi się istotne, bo tam ustawia się chyba numer zgodny z numerem telegramu w tia portalu. Niestety nie ma tej opcji w menu komunikacja.

Coś trzeba moim zdaniem ustawić na falowniku, ale nie wiem co. Instrukcje są kompletnie bezużyteczne, jedynie czym się wspomagałem, to filmami włoskimi z yt, ale nie daję rady.

Proszę o pomoc, pozdrawiam.
  • #2 19311407
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ocena: 214
    Ustawiłeś nazwę Profinet w falowniku? Musi być taka sama jak w konfiguracji TIA.
    Konto firmowe:
    PUMPA
    Widok 7, Łuczyce, 32-010 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.pumpa.pl
  • #3 19311425
    trolodk
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Tak. Już działa. Dla szukających podobnego rozwiązania w przyszłości:
    Należy wysłać (przypisać) nazwę za pomocą TP do urządzenia.
    Dziękuję i pozdrawiam.
REKLAMA