logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis Monitor 3710 CRT - jak zwęzić obraz rozciągnięty w poziomie?

Hevi13 12 Maj 2026 14:46 93 5
REKLAMA
  • #1 21901597
    Hevi13
    Poziom 8  
    Posiadam starodawny telewizor CRT, a konkretnie Elemis monitor 3710. Sprzęt działa, ma jeden mały problem, a mianowicie OSD nie jest wyświetlane w kolorze i trzeba przełączyć się na AV bez obrazu, aby coś zobaczyć, ale to akurat mniejszy problem, bo OSD nie jest ważne.

Największym problemem jest jednak rozciągnięcie obrazu w poziomie, przez co wszystkie owale i inne kształty są w nienaturalnych proporcjach.
    Ma ktoś jakąś wiedzę, jak korygować obraz w tym telewizorze? Szukałem na kineskopie pokręteł, ale nic nie znalazłem, na płytce drukowanej są jakieś potencjometry, ale bez sensu kręcić nimi bez żadnej wiedzy.
    Może robi się to za pomocą OSD?
    Będę wdzięczny za jakąkolwiek informację.
    Czy ten obraz rozciągnięty w poziomie jest tak samo na każdym źródle sygnału (zwykła TV, AV, różne urządzenia), czy tylko na jednym wejściu?
    Na każdym źródle i urządzeniu.
    Masz do niego oryginalny pilot i da się wejść w jakieś menu/tryb serwisowy, czy obraz jest po prostu za szeroki bez innych zniekształceń (np. „poduszki”, falowania, obciętych boków)?
    Nie posiadam pilota, jednak jeśli będzie wymagany do wejścia w tryb serwisowy, to się zaopatrzę, jedyne co mam to telefon z irdą. Na moim zdjęciu widać leciutkie zniekształcenia pionowych pasków, nie wiem, czy to cecha tego telewizora, jego wiek, czy może faktycznie tego rozciągniętego obrazu, w każdym bądź razie telewizor można jakoś użytkować.
  • REKLAMA
  • #2 21901601
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Pewno kwestia ustawienia formatu 4:3, 16:9 pilotem.
  • REKLAMA
  • #3 21901606
    Hevi13
    Poziom 8  
    Na zdjęciu obraz wyświetlany jest przez dekoder DVB-T i tam faktycznie można ustawić 16:9, ale tutaj był 4:3, sam obraz testowy jest w 4:3 i też w tym formacie odtwarzałem film. Dla pewności nawet podłączyłem magnetowid, który ma tylko 4:3, i tam również jest ten sam rozciągnięty obraz.
    Patrząc na obraz testowy, brakuje tylko centymetra obrazu, a na 16:9 byłoby jeszcze więcej.

Także to nie jest wina tego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21901651
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Problem z odchylaniem, za duża pojemność w kolektorze tranzystora linii, jak dobrze pamiętam.
    Pozdrawiam
  • #6 21901685
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Hevi13 napisał:

Patrząc na obraz testowy, brakuje tylko centymetra obrazu, a na 16:9 byłoby jeszcze więcej.

Także to nie jest wina tego.

To teoria.
    To zmniejsz szerokość TV. Cewki nie ruszane?
    Krata bardzo ładna, równa.

REKLAMA