logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSK 125 M06 1957 zapłon głęboki - 2,3V z cewek świateł i ładowania

Grzegorz_1994 12 Maj 2026 21:18 156 5
REKLAMA
  • #1 21901872
    Grzegorz_1994
    Poziom 2  
    Witam. Pacjent WSK 125 M06 1957 rok, zapłon głęboki. Problem polega na słabym napięciu z cewek świetlnych i ładowania (ok. 2,3 V pod obciążeniem na światła i na prostownik selenowy), żarówka przedniej lampy świeci słabo, ładowania praktycznie nie ma. Cewki są w dobrym stanie, żadna nie jest spalona, brak przerw, lutowane masy zostały poprawione, instalacja nowa. Co może być przyczyną słabego napięcia na światła i ładowania?. Zamieszczam szkic przedstawiający aktualne podłączenie cewek, może tam będzie błąd.

Jak dokładnie mierzyłeś te 2,3 V - na jakich obrotach silnika, czy miernik był ustawiony na AC czy DC, i ile jest bez obciążenia oraz po dodaniu gazu?
    Miernik ustawiony na AC, pomiary dokonywane były na średnich obrotach silnika bezpośrednio przy zaciskach silnika.
    Czy koło magnesowe i iskrownik/cewki są na pewno od tego modelu oraz możesz wrzucić szkic albo opisać dokładnie, jak są teraz połączone przewody od cewek świateł i ładowania do masy, przełącznika i prostownika?
    Posiadam szkic podłączenia iskrownika, reszta jest podłączona według schematu.
  • REKLAMA
  • #2 21901947
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    Grzegorz_1994 napisał:
    Problem polega na słabym napięciu z cewek świetlnych i ładowania (ok. 2,3 V

Słaby strumień magnetyczny koła magnesowego.
  • REKLAMA
  • #3 21902032
    Grzegorz_1994
    Poziom 2  
    Postaram się jeszcze o drugie koło magnesowe, ale najpierw odłączę prostownik selenowy, jak poradziła mi jeszcze jedna osoba.
  • REKLAMA
  • #4 21903194
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Cześć, ja bym jeszcze spróbował rozłączyć cewki 1 i 2, żeby nie miały połączenia elektrycznego / tylko jedna była podłączona do świateł, a druga - tylko do prostownika i ładowania akumulatora, bo może np. 'wzajemnie się znoszą' w jakiś sposób i stąd tak niskie napięcie do świateł i ładowania..?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21903276
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1067
    Uzwojenia oświetleniowe mają być łączone równolegle, a od ładowania szeregowo.
    Chyba jednak odwrotnie. Mam schemat, ale słabo czytelny.
  • #6 21904454
    Grzegorz_1994
    Poziom 2  
    Będę z cewkami jeszcze sprawdzać, jak napisał kolega popromienny, myślałem, że podmienię koło magnesowe, ale to, co mam w zasięgu ręki, to wszystko krzywe, nienadające się do założenia.

Co do schematu zgadzam się, cewki świateł połączone równolegle, ładowania szeregowo i tak samo mam połączone na iskrowniku.
REKLAMA