logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt 3B0 035 191 D - brak dźwięku, w samochodzie fabryczny wzmacniacz

Towr 13 Maj 2026 14:41 219 1
REKLAMA
  • #1 21902264
    Towr
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam

Mam radio Blaupunkt 3B0 035 191 D z uszkodzonym podświetleniem LCD, niestety okazało się, że uszkodzony jest transformatorek, który podaje wysokie napięcie na świetlówki. Takiego oczywiście nigdzie nie ma w sprzedaży, więc musiałem kupić takie samo radio i tutaj zaczynają się schody...

Radio "nowe" normalnie się włącza, ale w samochodzie brak jest dźwięku. Tam jest fabrycznie zamontowany osobny wzmacniacz (nie wiem, konkretnie jaki), czyli omijamy środkową kostkę i podłącza się tylko górę oraz zasilanie. Jest jeszcze jakaś wtyczka, która wchodzi u góry - chyba CAN tam jest.

W tym "nowym" radiu dźwięk jest, ale jak się podłączy normalnie głośnik w miejsce wbudowanej końcówki mocy.

Jak zatem zmusić to rado, aby podawało dźwięk na tę żółtą kostkę - tak przynajmniej jest w opisie (Line Out). Chyba że to idzie jakoś cyfrowo to wtedy chyba dupa z tego wyjdzie :(

Prosiłbym o podpowiedź. Dodam, że to uszkodzone radio normalnie podaje dźwięk na głośniki w samochodzie.
  • REKLAMA
  • #2 21902420
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Kodowanie radia do wyposażenia samochodu. Ja to robiłem przez diagnostykę (interfejsem) - odczyt kodowania ze starego radia i taki sam zapis do nowego. Było pewne, że wszystkie ustawienia są OK. Oczywiście można korzystać z menu interface ale tu trzeba dobrze się orientować, bo można zrobić sobie dodatkową pracę.

Może Pan też spróbować kombinacją klawiszy 3-6 - wejście do menu i potem przytrzymać kl.2 ale nie pamiętam dokładnej procedury i jej finalizacji. Poszukać w sieci.
REKLAMA