Potrzebuję oprogramowania układowego dla:
TV: JVC LT-50UHL730
Płyta główna: Vestel 17MB180E
Panel: VES500QNDB-L4-N41
Objaw : Telewizor spamuje (szybko) losowe naciśnięcia przycisków. Praktycznie nie można już niczego kontrolować.
Kiedy to się zaczęło dziać : Po podłączeniu Win10 PC przez HDMI, włączone CEC.
Troubleshooting :
- Wszystkie napięcia na płycie są w porządku.
- Cała komunikacja I2C wydaje się być w porządku.
- Płyta zasilana autonomicznie bez żadnych innych połączeń zewnętrznych (nic poza zasilaczem laboratoryjnym i UART) -> Nadal obecny.
- Debug UART jest spamowany:
- Przywrócenie ustawień fabrycznych poprzez menu serwisowe nie rozwiązało problemu.
Diagnoza :
Wygląda na to, że w jakiś sposób moja maszyna z Windows10 zdołała coś spieprzyć w podsystemie Linux. Przypuszczam, że w jakiś sposób przypisał nowego rozmówcę do zadania obsługi klucza.
Nie sądzę, że jest to problem sprzętowy, ponieważ klawiatura jest podłączona przez I2C, a nie zwykłe piny GPIO. Nie widzę też żadnych pływających sygnałów na magistrali I2C.
Jeśli jest to problem sprzętowy, główny SoC musi być uszkodzony w sposób, który powoduje zwarcie wewnętrznej komunikacji I2C z inną magistralą/szumem.
Jeśli ktoś byłby w stanie udostępnić kompatybilny obraz dla tej płyty, byłoby wspaniale.
W razie potrzeby mogę dostarczyć pełny dziennik rozruchu.
Czy już fizycznie odłączyłeś lokalną klawiaturę / płytkę z przyciskami IR (lub jej kabel) od płyty głównej, a jeśli tak, to czy losowy spam klawiszy nadal występuje na UART?
Telewizor, o którym mowa, nie ma lokalnej klawiatury, ale pojedynczy przycisk na płycie IR. Odłączyłem ten przycisk, ale nie rozwiązało to problemu. Zmierzyłem też sygnał na tym przycisku i wygląda idealnie.
Czy możesz opublikować dokładne informacje o oprogramowaniu/programie ładującym/wersji z menu serwisowego lub dziennika rozruchu, a także wszelkie numery naklejek/kodów kreskowych z płyty 17MB180E? W przypadku Vestela sam panel z numerem płyty często nie wystarcza do dopasowania prawidłowego obrazu firmware.
Dodałem zdjęcia kodu kreskowego & numery do postu.
Z Bootloga:
01-2L-SM-04-20191125
NOTICE: BL3-1: v1.1(debug):a3777e8<r>
UWAGA: BL3-1: Zbudowany: 11:52:40, 22 października 2021 r
INFORMACJA: BL3-1: Inicjowanie usług środowiska uruchomieniowego
INFO: <27>[0;32;31m [Uruchamianie] mstar_send_magic_ATF 483
INFO: BIN1_32bit mode Oct 22 2021 11:52:37
U-Boot 2011.06-00000-g527e439e-dirty (22 marca 2023 - 08:26:48)
Nazwa obrazu: Linux-4.19.84.
TV: JVC LT-50UHL730
Płyta główna: Vestel 17MB180E
Panel: VES500QNDB-L4-N41
Objaw : Telewizor spamuje (szybko) losowe naciśnięcia przycisków. Praktycznie nie można już niczego kontrolować.
Kiedy to się zaczęło dziać : Po podłączeniu Win10 PC przez HDMI, włączone CEC.
Troubleshooting :
- Wszystkie napięcia na płycie są w porządku.
- Cała komunikacja I2C wydaje się być w porządku.
- Płyta zasilana autonomicznie bez żadnych innych połączeń zewnętrznych (nic poza zasilaczem laboratoryjnym i UART) -> Nadal obecny.
- Debug UART jest spamowany:
#*KEYPAD_VAL = 0xac
#*KEYMAP = 0xf7
#*KEY = 0xf7
> app/demoapp: preHandleKeyPressMessage() key: 713>
> app/demoapp: preHandleKeyPressMessage() key: 552>
#*KEYPAD_VAL = 0xac
#*KEYMAP = 0xf7
#*KEY = 0xf7
> app/demoapp: preHandleKeyPressMessage() key: 713>
> app/demoapp: preHandleKeyPressMessage() key: 552>
- Przywrócenie ustawień fabrycznych poprzez menu serwisowe nie rozwiązało problemu.
Diagnoza :
Wygląda na to, że w jakiś sposób moja maszyna z Windows10 zdołała coś spieprzyć w podsystemie Linux. Przypuszczam, że w jakiś sposób przypisał nowego rozmówcę do zadania obsługi klucza.
Nie sądzę, że jest to problem sprzętowy, ponieważ klawiatura jest podłączona przez I2C, a nie zwykłe piny GPIO. Nie widzę też żadnych pływających sygnałów na magistrali I2C.
Jeśli jest to problem sprzętowy, główny SoC musi być uszkodzony w sposób, który powoduje zwarcie wewnętrznej komunikacji I2C z inną magistralą/szumem.
Jeśli ktoś byłby w stanie udostępnić kompatybilny obraz dla tej płyty, byłoby wspaniale.
W razie potrzeby mogę dostarczyć pełny dziennik rozruchu.
Czy już fizycznie odłączyłeś lokalną klawiaturę / płytkę z przyciskami IR (lub jej kabel) od płyty głównej, a jeśli tak, to czy losowy spam klawiszy nadal występuje na UART?
Telewizor, o którym mowa, nie ma lokalnej klawiatury, ale pojedynczy przycisk na płycie IR. Odłączyłem ten przycisk, ale nie rozwiązało to problemu. Zmierzyłem też sygnał na tym przycisku i wygląda idealnie.
Czy możesz opublikować dokładne informacje o oprogramowaniu/programie ładującym/wersji z menu serwisowego lub dziennika rozruchu, a także wszelkie numery naklejek/kodów kreskowych z płyty 17MB180E? W przypadku Vestela sam panel z numerem płyty często nie wystarcza do dopasowania prawidłowego obrazu firmware.
Dodałem zdjęcia kodu kreskowego & numery do postu.
Z Bootloga:
01-2L-SM-04-20191125
NOTICE: BL3-1: v1.1(debug):a3777e8<r>
UWAGA: BL3-1: Zbudowany: 11:52:40, 22 października 2021 r
INFORMACJA: BL3-1: Inicjowanie usług środowiska uruchomieniowego
INFO: <27>[0;32;31m [Uruchamianie] mstar_send_magic_ATF 483
INFO: BIN1_32bit mode Oct 22 2021 11:52:37
U-Boot 2011.06-00000-g527e439e-dirty (22 marca 2023 - 08:26:48)
Nazwa obrazu: Linux-4.19.84.