logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam oprogramowania układowego dla JVC LT-50UHL730 17MB180E VES500QNDB-L4-N41 | Losowe naciśnięci

DavidStruggle 13 Maj 2026 15:03 348 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21902274
    DavidStruggle
    Poziom 2  
    Potrzebuję oprogramowania układowego dla:

TV: JVC LT-50UHL730
    Płyta główna: Vestel 17MB180E
    Panel: VES500QNDB-L4-N41

Objaw : Telewizor spamuje (szybko) losowe naciśnięcia przycisków. Praktycznie nie można już niczego kontrolować.

Kiedy to się zaczęło dziać : Po podłączeniu Win10 PC przez HDMI, włączone CEC.

Troubleshooting :
    - Wszystkie napięcia na płycie są w porządku.
    - Cała komunikacja I2C wydaje się być w porządku.
    - Płyta zasilana autonomicznie bez żadnych innych połączeń zewnętrznych (nic poza zasilaczem laboratoryjnym i UART) -> Nadal obecny.
    - Debug UART jest spamowany:

#*KEYPAD_VAL = 0xac
    #*KEYMAP = 0xf7
    #*KEY = 0xf7
        > app/demoapp: preHandleKeyPressMessage() key: 713>
        > app/demoapp: preHandleKeyPressMessage() key: 552>
    #*KEYPAD_VAL = 0xac
    #*KEYMAP = 0xf7
    #*KEY = 0xf7
        > app/demoapp: preHandleKeyPressMessage() key: 713>
        > app/demoapp: preHandleKeyPressMessage() key: 552>

Szukam oprogramowania układowego dla JVC LT-50UHL730 17MB180E VES500QNDB-L4-N41 | Losowe naciśnięci Szukam oprogramowania układowego dla JVC LT-50UHL730 17MB180E VES500QNDB-L4-N41 | Losowe naciśnięci

- Przywrócenie ustawień fabrycznych poprzez menu serwisowe nie rozwiązało problemu.

Diagnoza :
    Wygląda na to, że w jakiś sposób moja maszyna z Windows10 zdołała coś spieprzyć w podsystemie Linux. Przypuszczam, że w jakiś sposób przypisał nowego rozmówcę do zadania obsługi klucza.
    Nie sądzę, że jest to problem sprzętowy, ponieważ klawiatura jest podłączona przez I2C, a nie zwykłe piny GPIO. Nie widzę też żadnych pływających sygnałów na magistrali I2C.
    Jeśli jest to problem sprzętowy, główny SoC musi być uszkodzony w sposób, który powoduje zwarcie wewnętrznej komunikacji I2C z inną magistralą/szumem.

Jeśli ktoś byłby w stanie udostępnić kompatybilny obraz dla tej płyty, byłoby wspaniale.
    W razie potrzeby mogę dostarczyć pełny dziennik rozruchu.
    Czy już fizycznie odłączyłeś lokalną klawiaturę / płytkę z przyciskami IR (lub jej kabel) od płyty głównej, a jeśli tak, to czy losowy spam klawiszy nadal występuje na UART?
    Telewizor, o którym mowa, nie ma lokalnej klawiatury, ale pojedynczy przycisk na płycie IR. Odłączyłem ten przycisk, ale nie rozwiązało to problemu. Zmierzyłem też sygnał na tym przycisku i wygląda idealnie.
    Czy możesz opublikować dokładne informacje o oprogramowaniu/programie ładującym/wersji z menu serwisowego lub dziennika rozruchu, a także wszelkie numery naklejek/kodów kreskowych z płyty 17MB180E? W przypadku Vestela sam panel z numerem płyty często nie wystarcza do dopasowania prawidłowego obrazu firmware.
    Dodałem zdjęcia kodu kreskowego & numery do postu.
    Z Bootloga:
    01-2L-SM-04-20191125
    NOTICE: BL3-1: v1.1(debug):a3777e8<r>
    UWAGA: BL3-1: Zbudowany: 11:52:40, 22 października 2021 r
    INFORMACJA: BL3-1: Inicjowanie usług środowiska uruchomieniowego
    INFO: <27>[0;32;31m [Uruchamianie] mstar_send_magic_ATF 483
    INFO: BIN1_32bit mode Oct 22 2021 11:52:37
    U-Boot 2011.06-00000-g527e439e-dirty (22 marca 2023 - 08:26:48)
    Nazwa obrazu: Linux-4.19.84.
  • REKLAMA
  • #2 21903696
    DavidStruggle
    Poziom 2  
    Udało mi się rozwiązać problem i znaleźć przyczynę:
    - Konsola debugowania jest podłączona do HDMI 1.
    - Normalnie piny te są zwierane do masy po podłączeniu kabla HDMI.
    - Używałem kabla DisplayPort do HDMI i piny nie zostały zwarte do masy, ale zamiast tego wydają się przesyłać dane (nie sprawdziłem jeszcze ładunku).
    - Port debugowania został spamowany i włączył klawiaturę, która nie jest częścią tego modelu telewizora.

Teraz, używając konsoli debugowania, mogę tymczasowo wyłączyć klawiaturę za pomocą "KEYPADACTION 0", która ignoruje wejścia klawiatury.
    Wydaje się jednak, że urządzenie peryferyjne klawiatury jest nadal włączone, spowalniając wejścia telewizora.

Po wysłaniu polecenia telewizor działa normalnie - bez spowolnionych wejść. Ta poprawka jest ważna tylko do momentu odłączenia wtyczki AC - potem muszę ponownie wysłać polecenie.
    Musi istnieć polecenie, które zapisuje "nową" konfigurację, ale jeszcze go nie znalazłem.

Na razie zrobiłem mały modchip, który wysyła komendę po uruchomieniu.
REKLAMA