logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira C - schemat i zamiana foteli przód, mata pasażera, AIR BAG?

sigwa18 14 Maj 2026 16:08 261 3
REKLAMA
  • #1 21902950
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3328
    Opel Zafira C schematy dla siedzeń przód ma ktoś. Potrzebuję informacji czy jest możliwa zmiana siedzeń zwykłych na wygodniejsze z wyższej wersji. Czy jest w ogóle możliwa. Mechanicznie powinno wszystko pasować. Zostaje elektryka czyli maty obecności pasażera. AIR BAGi i ewentualna elektryka fotela.

Mam takie

A chce zmienić na takie

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

Z oględzin wynika że są różne wtyczki dla fotela kierowcy. Dla pasażera takie same. W pasażera brakuje tylko zasilania na pompkę do odcinka lędźwiowego. Ten manipulator w czerwonym kółku. Dla kierowcy trzeba będzie wtyczkę wymienić i też zasilić manipulator a przez niego pompkę do odcinka lędźwiowego. Do granych foteli jest moduł pod fotelem kierowcy. Na szczęście wersję bez grzania są dostępne. Wychodzi że przekładka pasażera to plug n play tylko trzeba dodać zasilanie do fotela. Fotel kierowcy wymaga zmiany wtyczki fotela. W fotelu są typowo mata do obecności. Napinacz pasa (raczej pirotechniczny lub tak aktywowany ). Poduszka powietrzna i czujnik zapięcia pasa.

PS By zdjąć obudowę boczną fotela trzeba go podnieść do góry na regulacji wtedy można wyjąc osłony czy napinacz. Gdy fotel jest na dole nie jest to możliwe.
  • REKLAMA
  • #2 21903610
    sigwa18
    Poziom 43  
    Update fotele kupione. Wiązka do fotela kierowcy też ( wymiana wtyczki). W przyszłym tygodniu pranie foteli i próba ogarnięcia elektryki tak by wszystko działało i nie było błędów. Muszę jeszcze znaleźć miejsce skąd podciągnąć +12 V do regulacji lędźwiowej obu foteli.
  • REKLAMA
  • #3 21904296
    sigwa18
    Poziom 43  
    Update cz3
    Fotel kierowcy już na miejscu pasuje. Fotele mogą być z rozbitka bo tak zakładamy pasy ze swojego auta (przekładka napinacza przy fotelu). Wiązka od pasażera pasuje idealnie tylko trzeba ją przepleść przez fotel. Ja kupiłem od wersji nawet z wtyczkami do grzanych ,ale to nie przeszkadza tak samo jak to że jest od pasażera. Po podłączeniu AIR bag się nie świeci tylko na razie nie działa elektyczny/pompowany odcinek lędźwiowy fotela. Ale tu wystarczy doprowadzić tylko +12V i masę do wtyczki od strony karoserii. Fajnie że z fotelem pasażera dostałem obciętą wtyczkę od strony karoserii będzie skąd wziąć piny do wtyczki.

PS Nie wiem czy fotele z ASTRY nie są identyczne.
  • #4 21913545
    sigwa18
    Poziom 43  
    Update 4.
    Wiązka z fotela pasażera wymagała jednak zmian w złączu manipulatora od pompowania lędźwi. Wszystko działało ale kierunki przód tył były odwrotnie zmiana dwóch pinów we wtyczce rozwiązała problem. Zasilanie podciągnąłem ze skrzynki bezpieczników tzw złodziejką z wolnego slotu.
REKLAMA