logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki komputer do 2x USB 1280x720@30 fps i streamu kamer po LAN?

mkpl 17 Maj 2026 14:43 207 3
  • #1 21904775
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 855
    Witam.
    Mam kilka stanowisk do gry w steel darta. Na każdym z stanowisk mają być dwie kamery jedna na gracza druga na tarczę. Kamery planuję typowe USB (wielkość) i chciałbym pracować z rozdzielczością 1280x720 30 kl/s.

Plan mam taki aby każde z stanowisk wyposażyć w osobny komputer do którego podłączone były by dwie kamery z których obraz transmitowany byłby w sieć lokalną. Dalej przy pomocy switcha sieciowego podłączone bezpośrednio do komputera z OBS gdzie byłby prowadzony właściwy streaming w sieć. Komputer z OBS miałby dwie karty sieciowe. Jedna z przeznaczeniem dla systemu kamer a drugi z wyjściem na świat.

Dlaczego po sieci? Bo nie widzę innego rozwiązania by przepuścić sygnał z USB na tak duże odległości. Lekkie opóźnienia typu 1s są akceptowalne.

Jakie wymagania muszą spełniać komputery do których będą dołączone kamery? To będzie ich jedyna rola. W pierwszym podejściu myślałem o Wyse 3040 bo jest mały, pobiera mało mocy i zadowala się zasilaniem 5V.

Ewentualnie jaki inny możliwie mały komputer jest w stanie sprostać temu zadaniu?

Wiem, że są gotowe tanie kamery lan z rstp ale są one duże i nie pasują do koncepcji stanowiska.
  • #2 21905889
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5440
    @mkpl
    Aby przesłać obraz przez sieć, komputer musi pobrać surowy sygnał z kamer USB (zazwyczaj w formacie MJPEG lub YUY2) i skompresować go (np. do H.264 lub H.265) za pomocą protokołu RTSP lub SRT.
    Procesor: Minimum Intel Celeron J4125 / N5105 lub nowszy (szukaj architektury Gemini Lake lub Jasper Lake).
    Karta sieciowa: Port Gigabit Ethernet (1000 Mbps) – standardowe 100 Mbps może powodować zatory przy kilku stanowiskach.
    Pamięć RAM: Minimum 4 GB RAM.
    Wsparcie sprzętowe: Procesor musi obsługiwać sprzętowe kodowanie wideo (Intel Quick Sync Video - QSV).

Ale jak to wszystko zliczysz i policzysz czas na zestawienie, konfigurację...
    Skoro kluczowym problemem jest odległość i przesyłanie sygnału po sieci, rozważ rezygnację z komputerów przy stanowiskach na rzecz kopułkowych kamer IP (PoE).
    Kamera IP ma już wbudowany komputer, koduje obraz do formatu RTSP i wysyła go kablem sieciowym.
    Za pomocą switcha PoE – jednym kablem sieciowym przesyłasz prąd do kamery i obraz do OBS.
    Brak komputerów przy tarczy, brak systemów operacyjnych do zawieszenia się, mniejszy koszt całkowity, wysoka stabilność.

Potem jeden komputer, na końcu sieci, OBS i po sprawie.
  • #3 21907334
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Jest pełno minikamerek po 50-100zł do kupienia w przeróżnych obudowach. Z obiektywami zewnętrznymi wielkości kilkunasu milimetrów po zespolone urządzenia kilkucentymetrowe.
    Szukaj pod hasłem "Minikamera IP".
    Tylko musisz kupić takie, które mają możliwość bezpośredniego dostępu do strumienia poprzez RTSP. Jakieś Tuya, Tapo i wszystko "tanio, konsumencko, łatwo w ekosystemie producenta" odpada, bo te urządzenia są okrojone programowo, żeby klient miał blokadę lokalnie a za to korzystał z chmury i płacił drogi abonament.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21910369
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 855
    Rozważałem wiele opcji.
    Odgrzebałem okazyjnie kupione Fortec IPS-2000-IAB i na chwilę obecną na nich oprę system. FHD 30fps wystarczy a obraz przyzwoity.

Jak się sprawdzą i budżet pozwoli skłonię się w kierunku Raspberry pi + dwie kamery CSI.

Kamery do monitoringu te popularne to faktycznie szajs. Moja kilkuletnia PTZ daje strumień rstp i śmiga na DMSS natomiast darowane kilka sztuk nowych PTZ (bez zoom optycznego) i pracujące na SmartLife już strumienia nie udostępniają (chyba, że jest jakiś alternatywny soft). Niemniej wszystkie klasyczne kamery IP do monitoringu mają średniej jakości oddawanie barw stąd też pomysł z raspberry.
REKLAMA