Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera na polu namiotowym i streaming na www

Fuzzy999 17 Mar 2012 20:51 3070 6
    Fuzzy999
    Level 2  
    Witam,
    dostalem zadanie uruchomienia zewnetrznej kamery internetowej na polu namiotowym, glównie celem podbicia pozycji jego strony internetowej. Dostep dla wszystkich na www. Kamerka ma byc statyczna, dostep do netu po kablu, zasilanie bezproblemowe. Teraz mój glówny problem: nie wiem czy zdecydowac sie na streaming, który wyglada duuuzo atrakcyjniej dla turystow, czy moze na fotke odswiezana co kilka sekund. Do dyspozycji lacze internetowe z 1mb/s uploadu, oraz komputer wlaczony 24/7, na ktorym juz uruchomiony jest monitoring pola. Budzet kolo 1000zl

Jak to ugryzc? Czy moze wykorzystac istniejaca juz instalacje CCTV na polu, czy zainwestowac w kamerke wraz z oprogramowaniem, jesli tak to jaka?

Proszę doprowadzić tego posta do porządku (polskie znaki diaktrytyczne, interpunkcja itd.).
    Nie kasować wpisów moderatorskich. [s]
    jpl
    Level 34  
    A czy jest jakiś budżet miesięczny na wykupienie usługi streamingu ?

Jeżeli chcesz miec obraz na stronie, gdzie np może naraz wejśc do 30 osoób - niestety za taką usługę się płaci - i jest to około 200-300 pln miesięcznie.

Natomiast spokojnie możesz ustawić ten obrazek odświeżany co pare-parenaście sekund. Jest to darmowa opcja i nie wymaga dużo łącza.

Możesz wykorzystać instalacje cctv starą, podłaczyć kamerę analogową do niej videoserwer jedno-kanałowy i gotowe.
    Wideoserwery mają możliwość wysyłania .jpg na www, no i streamingu :) w przyszłości.
    Marek31415
    Level 31  
    Ile masz wejść na stronę jednocześnie?
    Załóż kamerę 3D (stereoskopową), nie jest to wcale drogie i skomplikowane.
    Do podbicia pozycji strony rozwiązanie bezkonkurencyjne.
    Możesz wystawić obraz w różnych formatach wg. preferencji oglądającego.
    Normalny obraz, 3D anaglif, obrazy równoległe, obraz pod monitor 3D (migawkowe).
    W skrócie instaluje się dwie kamery IP ustawione równolegle i do tego odpowiednie oprogramowanie z wbudowanym webserwerem z obsługą formatu 3D.
    Jeżeli na stronę masz nie więcej niż kilkanaście wejść jednocześnie, to nie widzę problemu.
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam

Osobiście do takich celów najczęściej polecam kamery IQeye, w zależności od budżetu odpowiedni model. Powód? Banalny sposób umieszczania obrazu na stronie, obraz z kamery działa pod każdą przeglądarką, sama kamera jest wydajnym urządzeniem i wytrzymuje nawet bardzo duże obciążenie ilością użytkowników - więc tak na prawdę wystarczy bezpośredni strumień kamery na stronie.

Na to właśnie powinieneś zwrócić uwagę, przy słabszych kamerach potrzebny jest serwer re-streamujący, przy IQeye śmiało może logować się 30 użytkowników.

Takie gotowe zastosowanie znajdziesz tutaj:
    http://www.laweczka.szczecinek.pl/

ograniczony strumień, rozdzielczość i ilość klatek - ale to akurat wymagania klienta.

Dla Ciebie poleciłbym IQ541 - spokojnie kupisz w cenie do 800 zł do 850 zł, już z obiektywem i obudową. Później tylko 4 linie kodu na stronie i gotowe.
    Kamera tania, wydajna, 3 letnia gwarancja.
    Jakość? Poniżej masz filmik:

jpl
    Level 34  
    Korgoth wrote:
    Osobiście do takich celów najczęściej polecam kamery IQeye, w zależności od budżetu odpowiedni model. Powód? Banalny sposób umieszczania obrazu na stronie, obraz z kamery działa pod każdą przeglądarką, sama kamera jest wydajnym urządzeniem i wytrzymuje nawet bardzo duże obciążenie ilością użytkowników - więc tak na prawdę wystarczy bezpośredni strumień kamery na stronie.

No super, tak ma wiele kamer IP, do streamingu potrzebujesz tylko strumienia rtsp i jego ścieżki, a jak nie strumienia to skryptu .cgi lub java itp.

Korgoth wrote:
    Na to właśnie powinieneś zwrócić uwagę, przy słabszych kamerach potrzebny jest serwer re-streamujący, przy IQeye śmiało może logować się 30 użytkowników.

Ale może zauważyłeś że Fuzzy999 ma 1 mbit uploadu. Wątpie czy ta kamera ma tak wspaniały kodek że wejdzie na nią 30 osób i łącza nie zje.
    Raczej się mylisz, ogólnie do wykorzystywania masowego potrzebne są serwery streamingowe. A 90% kamer na rynku tanich oferuje obsługe 10 osób naraz, co w zupełności wystarcza do małych podglądów.

Korgoth wrote:
    http://www.laweczka.szczecinek.pl/

Przykład wspaniały, ale jako że jest to miasto to tam jest zapewne łącze z porządnym uploadem.

Ostatnio trochę bawię sie streamingiem - i wiem że 1mbit to łącze na jedną kamerę IP w rozdzielczości VGA 15kl/s, CBR. Czyli jedna osoba podłączona wykorzystuje 1mbit od razu. Nie mówiąc o większej ilości osób. Czyli jeżeli podłączą się dwie, to łącze nie wydoli, i spadnie ilośc klatek na obrazie - nie mówiąc o internecie w firmie gdzie stoi taka kamera.

Zasadniczo firmy streamingowe wymagają przynajmniej 1mbita łącza dla kamery VGA. Jeżeli jest mniej, można bawić się w CIF, albo duża kompresję VGA.

Jako że jest to pole namiotowe, myślę że w czasie letnim będzie duża ilość wejść i odwiedzin, a nie ma nic gorszego niż kamera internetowa.... która nie działa. Albo działa tak że mam 1 klatke na minute.

Ja bym ci proponował kamere która wysyła obrazki .jpg na www co pewien czas.
    ma to swoje wielkie plusy:
    + wysyła obrazki w rozdzielczościach megapikselowych - widać więcej szczegółów - obrazek na stronie jest "piękniejszy", i do tego możesz kliknąc powiększ
    + nie wymaga łacza internetowego, raz wyslany obrazek na www, może przeglądać pełno osób
    + takie obrazki mogą łątwo przechwycic serwery zajmujące się turysktyką i pokazywać je na swoich stronach
    - obraz nie jest live... ale zmiany do 20-30 sekund wystarcza.

Jak chcesz przyhkład takiego rozwiązania pisz na pm. Przerabiałem to na paru stoakach narciarskich gdzie podobnie był 1mbit łacza.
    Fuzzy999
    Level 2  
    Z racji na sezonowa dzialalnosc obiektu, regularne oplaty miesieczne nie wchodza w gre (chyba zeby mowic tu o bardzo niewielkich kwotach <50zl).

Zainteresowala mnie kwestia kamerki IQeye, ale nie moge znalezc oferty cenowej w granicach podanych przez Korgotha, wszystko jest od +1000zl. Mam tez watpliwosci co do jej dzialania na 1mb uploadu.

Z drugiej strony coraz bardziej przekonujecie mnie do zastosowania kamery wysylajacej jpg. W zastosowaniach turystycznych najwazniejsza jest "miodnosc" obrazu z kamery, wiec mysle ze warto bedzie postawic na jakosc pojedynczych ujec, niz na slabej jakosci streaming.

Najmocniej przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych, ale sprzet na ktorym obecnie siedze po prostu ich nie obsluguje.
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Co do ceny wysłałem PW.

Co do uploadu przy 1 Mbicie to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było to właśnie poklatkowe albo w ogóle jpg przechwytywany z kamery (bezpośredni link do mjpga odswieżanego co 2-3 sekundy). Jeśli chcesz mogę wystawić kamerę na adresie publicznym na łączu 1 Mbit do przetestowania.

Ewentualnie pozostaje Ci kamera np. IP8332 i zrzucanie jpg na ftp a później skrypt pobierający tego jpga na stronę. Ale to już jak wolisz.