logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć nowy włącznik – faza czarny, PE żółto-zielony, niebieski?

swiezakk82 18 Maj 2026 09:55 348 7
  • #1 21905326
    swiezakk82
    Poziom 1  
    Witam, szukam pomocy w podłączeniu włącznika. Jak podłączyć kabelki, bo chcę się upewnić, czy tak jak jest obecnie? Czy raczej w nowym powinno być od dołu czarny (faza) , a niebieski i żółto-zielony od góry ?
    Z góry dzięki za info.

Wnęka w ścianie z demontowanym włącznikiem i przewodami niebieskim, czarnym oraz żółto-zielonym Mechanizm włącznika światła CW1C z niebieskimi elementami na drewnianym blacie
  • #2 21905349
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4622
    W nowym wyłączniku widać tylko Wejście (oznaczone strzałką i "L", oraz wyjście oznaczone strzałką, więc któryś przewód nie jest potrzebny, albo nie wiadomo gdzie go podłączyć.
  • #3 21905355
    swiezakk82
    Poziom 1  
    >>21905349
    Jak podłączyć nowy włącznik – faza czarny, PE żółto-zielony, niebieski? Jak podłączyć nowy włącznik – faza czarny, PE żółto-zielony, niebieski?

Tu jeszcze zdjęcie gniazda i podłączenie gniazdka. Czyli ochronny we włączniku zaizolować i nie podłączać? Tylko czarny i niebieski?
  • #4 21905374
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    Jeśli instalacja jest zrobiona poprawnie to powinno tam być gniazdo a nie wyłącznik. Jeśli tam ma być wyłącznik to robił to paprok to pytaj się jego.
    Zgodnie z oznaczeniami powinno być na czarnym faza, niebieskim neutralny a na ż-z PE, czyli gniazdo tam powinno być.
    A może instalacja jest ok tylko wszystkiego nie pokazujesz?
  • #5 21905407
    swiezakk82
    Poziom 1  
    Pokazałem wszystko na zdjęciach. Kto to robił wcześniej, nie wiem. Ale podłączyłem czarno od dołu, niebieski od góry, a żółto-zielony zaizolowałem. Obok gniazdko podłączyłem jak w starym. Działa.
  • #6 21905433
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    swiezakk82 napisał:
    Pokazałem wszystko na zdjęciach. Kto to robił wcześniej nie wiem. Ale podłaczyłem czarno od dołu, niebieski od góry, a zółto-zielony zaizolowałem. Obok gniazdko podłączyłem jak w starym. Działa

Czyli paprok instalację robił.
  • #7 21905436
    swiezakk82
    Poziom 1  
    >>21905433
    Pewnie tak, jak spojrzałem, to się zapytałem siebie „Kto Panu tak spie..lił?”
  • #8 21905439
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    swiezakk82 napisał:
    >>21905433
    Pewnie tak, jak spojrzałem to się zapytałem siebie "Kto Panu tak spie..lił?"

Co z pozostałą częścią instalacji? Wiesz w jakim jest stanie i jak jest zrobiona przez przypadkową osobę? Masz w ogóle jakiś przegląd tej instalacji zrobiony? Jeśli nie to może warto go zrobić lub może trzeba go zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia nowego włącznika i weryfikacji układu przewodów: czarny jako faza, żółto-zielony jako PE oraz niebieski jako przewód neutralny. Pytanie koncentruje się na zgodności obecnego sposobu podłączenia z nowym osprzętem oraz na poprawnym przypisaniu żył do zacisków włącznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA