logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć pliki dźwiękowe dzwonów kościelnych?

mgelek 19 Kwi 2003 03:34 29625 18
REKLAMA
  • #1 191830
    mgelek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Szukam plików z dzwiękiem dzwonów kościelnych lub informacji gdzie szukać, proszę pomóżcie bo inaczej czeka mnie PIEKŁO.
  • REKLAMA
  • #2 191903
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    poszukaj w kościele u proboszcza :D

twoje docinki sa nie na miejscu :evil: [krzysiek]
  • REKLAMA
  • #3 191963
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Spróbuj wygenerować z jakiegoś programu muzycznego plik .MID (nie trzeba chyba żadnych specjalnych zdolności żeby zagrać na 2-3 dzwonach). A następnie przekonwertuj je na WAV/MP3/OGG czy cokolwiek takiego.
  • #4 193113
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Idź pod kościół z przenośnym magnetofonem do nagrywania (dyktafonem), nagraj dzwony, podłącz magnetofon do LINE IN dźwiękówki i nagraj (choćby w rejestratorze dźwięku, chociaż cool edit byłby lepszy) i zapisz w formacie mp3
  • REKLAMA
  • #5 193361
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    hmm Black Sabbath - Black Sabbath pare pierwszych taktów... Minusem tego wałka jest deszcz. gdzieś w jakimś Heavy Metalowym przeboju widziałem całkiem niezłe dzwony jak przypomne to powiem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 193411
    Yoshi
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam,
    poszukaj brzmienia dzwonów na stronach internetowych dotyczących dodatkowych brzmień do samplerów np.EMU,AKAI...
    Brzmiena mogą mieć rozszerzenie *.wav
    Zobacz na stronie www.synthzone.com
  • #7 195798
    mgelek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    gretzky-dzięki za pomoc jako doświadczony użytkownik tego forum wysil się na coś więcej ,lub przynajmniej nie śmieć (dzięki Krzysiek za wsparcie).Vault Dweller-już to przerabiałem,efekt mierny!.Elektryk-może dla ciebie proste dla mnie czarna magia.Tremolo-wysil pamięć czekam!
  • #8 195814
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    W necie jest cała masa programików do Midi, jest to też w sterownikach do różnych kart dzwiękowych, można to zagrać na klawiatórze czy w niektórych napisać nutowo, a byle jaka karta dzwiękowa może to zagrać, a brzmienie tego to takie jakie ustawisz w directX symulacje.
    Start/Uruchom/dxdiag//muzyka
  • #9 195875
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Panowie po pierwsze w szukaniu brzmień dzwonów nie widzę nic dziwnego czy śmiesznego (nie takie sample są nie raz potrzebne).Po drugie uzyskanie tak złożonego dźwięku przy pomocy karty muzycznej czy na drodze syntezy jest baaaardzo trudne a efekty marne (jedyne możliwości daje synteza FM plus jakieś pogłosy.Takie syntetyczne dzwony miała staruszka Yamaha DX7 czy TX81Z ale zalatywało to sztucznością).Aby naprawdę dobrze to zrobić należy posiadać sampla i odpowiednio go obrobić.W załączniku przesyłam sampelka dzwonów (co prawda 8 bitów ale brzmi to dosyć ładnie) i sekwencję paru uderzeń którą złożyłem z w/w sampla na Cool Edit Pro.MGELEK jeśli Ci to wystarczy to OK jeśli nie to się jeszcze odezwij.Mam masę sampli ale w plikach AKAI SF2 i aby je przesłać muszę je najpierw przekonwertować.Jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to napiszę.
  • #10 195879
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Jeszcze raz ja bo poprzednio coś mi nie przeszedł załącznik SORRY!!
    Załączniki:
    • dzwony.zip (102.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 196097
    Yoshi
    Poziom 19  
    Witam,
    jeżeli nie dysponujesz samplerem sprzętowym EMU,AKAI to polecam Ci sampler wirtualny np.GIGASAMPLER + dobra karta dżwiękowa.
    Jeżeli dysponujesz samplami,ale nie potrafisz ich odczytać,użyj programu Awave (moge pomylić nzawę).Program ten odczytuje kilkaset brzmień (z różnych instrumentów) i konwertuje je na plik *.wav.
    Jeśli masz kartę SbLive!,Awave 32.. użyj programu SOUNDFONT do zrobienia brzmienia.
    Osobiście polecam GIGASAMPLER (będziesz musoiał poświęcić mu kilkadzisiąt godzin na nauke,obsługę,ale opłaci Ci się).
  • REKLAMA
  • #12 196778
    gretzky
    Poziom 21  
    mam pomysła :idea:
    w każdych klawiszach (organy elektroniczne casio, yamaha itp.) masz coś takiego jak symulator dzwonów kościelnych. Jest to idealne odwzorowanie dzwonóow kościelnych. Jeżeli masz talent to napewno coś wystukasz.
    Jak chcesz to moge ci wysłać jakieś stare techno gdzie w czasie muzyki są wybijane różne rytmy na dzwonach. Ale wątpie żeby dało coś by się z tego wyciąć.
  • #13 196783
    Yoshi
    Poziom 19  
    hihihihi odwzorowanie brzmienia DZWONÓW KOŚCIELNYCH w instrumentach elektronicznych zwłaszcza firmy CASIO :-))))

gretzky zacznij troszkę myśleć i wykaż się większą inteligencją
  • #14 196795
    gretzky
    Poziom 21  
    raczej innego prostrzego sposobu nie widzę :P
  • #15 198331
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    -> Paweł.ko
    Możesz wysłać załącznik także przy zmianie posta (niestety to nie działa na SHAMO- innym forum na którym działam chociaż jest podobnie skonstruowane ale o innej tematyce- tej z którą wiąże się mój nick;-) )
  • #17 199095
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    o ile dobrze pamiętam któryś z hiciorów Bathory... ale jeśli bardziej popatrzeć ciekawe brzienia mają dzwony rurowe, takie podróby dzwonów wieżowych tyle że wielotonowy mieści się w małej rurce. Tubular Bells Mike Oldfielda, taka stara płyta :)
    . A tak o ile pamiętam z Krakowa około godziny 12 dają bicia dzwonów przed trębaczem co gra hejnał.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 203926
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Mam Yamaha PSR630 i ma dzwony zajeb...
    Jak chcesz to Ci nagram :-)
  • #19 218939
    zdzicho1233
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Podrzucam plik z gotowymi dzwonami kościelnymi. Jako odtwarzacza cd proponuję użyć starego cd-roma z dwoma przyciskami .wzm i głośniki w zależności od potrzeby.POZDRAWIAM WSZYSTKICH W TEMACIE ZDZICHO1233
    Załączniki:
    • dzwony.zip (691 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując plików dźwiękowych dzwonów kościelnych, dyskusja wskazuje kilka metod: nagranie dzwonów na miejscu za pomocą przenośnego magnetofonu lub dyktafonu, a następnie konwersja do formatów mp3/wav; generowanie dźwięków z programów muzycznych MIDI i konwersja do formatów audio; wykorzystanie sampli dostępnych w formatach WAV, AKAI SF2 lub SoundFont, które można odczytać i edytować za pomocą programów takich jak Cool Edit Pro, Awave czy GIGASAMPLER; użycie wirtualnych samplerów i kart dźwiękowych (np. Sound Blaster Live!); oraz symulacje dzwonów w instrumentach elektronicznych, zwłaszcza klawiszach Casio i Yamaha. Wskazano również strony internetowe oferujące darmowe lub komercyjne sample dzwonów, np. postaudiomedia.com, soundengine.com, gracenotewindchimes.com oraz synthzone.com. Podkreślono, że synteza dzwonów jest trudna i często daje sztuczne efekty, dlatego najlepsze rezultaty uzyskuje się z rzeczywistych sampli i ich odpowiedniej obróbki. W dyskusji pojawiły się także propozycje wykorzystania znanych nagrań muzycznych zawierających dźwięki dzwonów, np. „Tubular Bells” Mike Oldfielda czy utwory Black Sabbath.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA