logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik HC-05 hc05V2.3_le - brak SPP i AT FAIL, da się użyć jako RS232?

Hektar Zahle.r 20 Maj 2026 12:10 231 5
REKLAMA
  • #1 21906864
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 262
    Witam. Zakupiłem sobie kilka modułów, a właściwie jakichś zamienników modułów bluetooth HC-05 i mam z nimi kilka problemów. Są to moduły z software hc05V2.3_le. Jeden z tych problemów, jak podpowiada google, to brak profilu SPP, przez co ani z telefonu ani a z komputera nie można nawiązać połączenia jako port szeregowy. Drugi problem taki, że moduł odpowiada na niektóre komendy FAIL. Co ciekawe można ustawić oba moduły do pracy master-slave (więc jakiś pożytek z tego jest), ale nie o to mi chodzi. Po prostu chciałbym połączyć urządzenie po bluetooth jako RS232. Czy nic z tego czy da się to jakoś obejść ?

Zrzut Termite 3.4 z komendami AT dla modułu HC‑05; część odpowiedzi OK, część FAIL

Moduł Bluetooth na płytce PCB z anteną ścieżkową i pinami po prawej, widok z góry
  • REKLAMA
  • #2 21909318
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Coś tam się da zrobić... emuluje się port szeregowy (tzw. UART over BLE) z wykorzystaniem uniwersalnego profilu GATT.

Android i program Serial Bluetooth Terminal Kai Morich - urządzenie tego typu pojawia się w zakładzce Device->Bluetooth LE i działa.

Windows/Linux - instalacja i konfiguracja oprogramowania/mostka z uprawnieniami administratora.
    https://github.com/Jakeler/ble-serial

Pozdr!
  • REKLAMA
  • #3 21909439
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Kolego dzięki za odzew. Tak się składa, że używam tego terminala (Kai Morich) i jak dla mnie jest świetny. Ale powiem Ci, że nie bardzo mnie interesują jakieś emulacje-kombinacje z BLE. Wolę kupić normalny moduł. I tak też zrobiłem - zakupiłem HC06 na oryginalnych czipie BC417 i jest OK. Jednak chciałbym wykorzystać te 05 do komunikacji master-slave, bo mam trochę przyrządów na RS232 i zawsze marzyłem żeby mieć takie coś. Ale jest taki problem, że za nic nie mogę (albo nie umiem) wprowadzić tych 05 w tryb master-slave jako jeden do jednego (tzn. AT+CMODE=0). W takim układzie jako jeden do wszystkich (tzn. AT+CMODE=1) działa bez problemu. Może podpowiesz co mogę robić źle, że tryb AT+CMODE=0 nie chce działać ? Robię wszystko według tego opisu i komunikacja powinna być:

Nadmienię, że nie wiem co zrobiłem, ze raz jeden się zdarzyło i AT+CMODE=0 zadziałał w ten sposób, że wpisałem mac adres bez przecinków (te moduły akceptują komendy bez przecinków) i z chwilą wciśnięcia ENTER po komendzie AT+BIND=xxxxxxxxxxxx moduł zaczął migać bardzo powoli jednym mignięciem co trzy sekundy (jakby szukał tego konkretnego mac adresu). I w takim trybie komunikacja między modułami master-slave następuje "od strzała", tzn. bez żadnej zwłoki czasowej. Dla porównania w trybie jeden do wszystkich (tzn. AT+CMODE=1) komunikacja zaskakuje po kilku sekundach. Poźniej skasowałem te nastawy z tego mastera i już nie ma 1:1.
  • REKLAMA
  • #4 21909458
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Hektar Zahle.r napisał:
    Jeden z tych problemów, jak podpowiada google, to brak profilu SPP

Bo to jest inny Bluetooth. SPP to BR classic a to jest BLE (Bluetooth Low energy) który działą zupełnie inaczej

Kolejne pytanie - ta sama odpowiedź. To co robiłeś Z BT nie będzie działać z BLE. I po temacie.
  • REKLAMA
  • #5 21909583
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Koledzy kminiłem, kminiłem od 2 w nocy do rana i rozkminiłem co było nie tak z tym połączeniem master-slave po mac adresie. Pisze żebyście już nie głowili się. Nie zgadnięcie co było. Napiszę później, bo mam robotę.

Dodano po 3 [godziny] 59 [minuty]:

No i jestem z nowymi wieściami. Koledzy przyznam, że sam jestem w lekkim szoku co ten moduł zrobił i do czego doszedłem metodą prób i błędów, błądząc zupełnie po omacku. Bo powiem tak: żeby sprarować te dwa moduły w trybie 1:1 (tj. po adresie mac) należy wpisać do mastera mac slave-a UWAGA...od tyłu. I tak np. dla adresu 28:CC:8B:48:0B:C2 należy użyć komendy AT+BIND=C20B488BCC28. Ale to nie koniec rewelacji, bo znalazłem procedurę, po której master sam sobie przypisuje mac slave-a i w efekcie nawiązuje połączenie 1:1. Muszę przyznać, że nieźle mnie programista tego modułu zaskoczył. Niech ten post wisi dla potomnych żeby pomóc takim osobom, które chcąc zakupić oryginalny czip BC417 a dostały w zamian taką podróbkę jak ja.

A zatem opiszę krok po kroku co należy zrobić:

1.

Czytamy adres slave-a i jednocześnie zerujemy moduł.

(pin EN może pozostać nie podłączony i są to proste komendy, których nie trzeba tłumaczyć)

2.

Parujemy moduły.

(żeby użyć komendy AT+RNAME? pin EN musi być podłączony do Vcc)

AT+ORGL
    (ustawienia fabryczne - zerujemy moduł)

AT+ROLE=1
    (ustawiamy mastera w tryb master i czekamy chwilkę aż moduły połączą się - dwa mignięcia co dwie sekundy)

AT+RNAME?
    (zapytujemy mastera o mac adres aktualnie podłączonego slave-a - aby zadziałała ta komenda musi być stan wysoki na pinie EN)

AT+CMODE=0
    (ustawiamy mastera w tryb jeden do jednego po mac)

AT+BIND?
    (zapytujemy mastera o przypisany mac - tutaj nie wiem czemu, ale nie ma nic)

AT+RESET
    (reset aby potwierdzić rozłączenie, slave miga szybko i po chwili znów ustanawia połączenie migając dwa razy co dwie sekundy)

AT+BIND?
    (jeszcze raz zapytujemy mastera o przypisany mac)

I tutaj jesteśmy w centrum wydarzeń, bo master jakimś magicznym sposobem sam sobie przypisuje mac adres slave-a i w efekcie ustanawia pożądane połączenie. W dodatku, jak już wspomniałem, ten mac jest zapisany od tyłu.

Aby potwierdzić, że to nie przypadek zamieniam modyły miejscami i lecę wg. tej samej procedury.

Jak widać to nie przypadek :-)
    Tak sparowane moduły łączą się "od strzała", tzn. bez kilkusekundowej zwłoki jak to jest w trybie jeden do wszystkich.

3.

I jeszcze przestroga przed zakupem modułów, które nie wchodzą w tryb programowania poprzez stan wysoki na pinie EN - w efekcie AT+RNAME? nie zadziała. A wygląda to tak:

...zaraz podrzucę zdjęcia tychże modułów

Zamiennik HC-05 hc05V2.3_le - brak SPP i AT FAIL, da się użyć jako RS232? Zamiennik HC-05 hc05V2.3_le - brak SPP i AT FAIL, da się użyć jako RS232?

Po lewej jaśniejszy odcień niebieskiego są to moduły, które nie wchodzą w tryb programowania po stanie wysokim na pinie EN. Po prawej ciemniejszy odcień są to te, które wchodzą w ten tryb. Obie pary zakupiłem u dwóch różnych sprzedających i obie miały być 100% oryginalnymi czipami BC417 a jednak przyszły mi podróbki. Także przestroga dla przyszłych kupujących.

Dodano po 44 [minuty]:

Przed chwilą zauważyłem różnice - po lewej jest napis HC05-v3.0. a te po prawej są bez napisu.

P.S.
    Gdyby ktoś miał jakieś pytania to obie partie modułów ze zdjęć mają taką samą wersję oprogramowania i bez problemu łączą się po komendzie AT+BIND=[mac pisany od tyłu], bo przypomnę, że w tych jaśniejszych płytkach po lewej komenda AT+RNAME? nie zadziała - brak trybu programowania.
  • #6 21909982
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Mam wrażenie, że zaczeliśmy rozmawiać o dwóch różnych rzeczach. Jedno, to podłączenie się do takiego modułu i żeby był widoczny jako port RS232 a drugie, to "bezprzewodowy kabelek" rs232-rs232 z dwóch modułów w konfiguracji master-slave.

Potwierdzam, trzeba uważać, co się kupuje, bo można się zdziwić i niepotrzebnie namęczyć.
REKLAMA