Koledzy kminiłem, kminiłem od 2 w nocy do rana i rozkminiłem co było nie tak z tym połączeniem master-slave po mac adresie. Pisze żebyście już nie głowili się. Nie zgadnięcie co było. Napiszę później, bo mam robotę.
Dodano po 3 [godziny] 59 [minuty]:
No i jestem z nowymi wieściami. Koledzy przyznam, że sam jestem w lekkim szoku co ten moduł zrobił i do czego doszedłem metodą prób i błędów, błądząc zupełnie po omacku. Bo powiem tak: żeby sprarować te dwa moduły w trybie 1:1 (tj. po adresie mac) należy wpisać do mastera mac slave-a UWAGA...od tyłu. I tak np. dla adresu 28:CC:8B:48:0B:C2 należy użyć komendy AT+BIND=C20B488BCC28. Ale to nie koniec rewelacji, bo znalazłem procedurę, po której master sam sobie przypisuje mac slave-a i w efekcie nawiązuje połączenie 1:1. Muszę przyznać, że nieźle mnie programista tego modułu zaskoczył. Niech ten post wisi dla potomnych żeby pomóc takim osobom, które chcąc zakupić oryginalny czip BC417 a dostały w zamian taką podróbkę jak ja.
A zatem opiszę krok po kroku co należy zrobić:
1.
Czytamy adres slave-a i jednocześnie zerujemy moduł.
(pin EN może pozostać nie podłączony i są to proste komendy, których nie trzeba tłumaczyć)
2.
Parujemy moduły.
(żeby użyć komendy AT+RNAME? pin EN musi być podłączony do Vcc)
AT+ORGL
(ustawienia fabryczne - zerujemy moduł)
AT+ROLE=1
(ustawiamy mastera w tryb master i czekamy chwilkę aż moduły połączą się - dwa mignięcia co dwie sekundy)
AT+RNAME?
(zapytujemy mastera o mac adres aktualnie podłączonego slave-a - aby zadziałała ta komenda musi być stan wysoki na pinie EN)
AT+CMODE=0
(ustawiamy mastera w tryb jeden do jednego po mac)
AT+BIND?
(zapytujemy mastera o przypisany mac - tutaj nie wiem czemu, ale nie ma nic)
AT+RESET
(reset aby potwierdzić rozłączenie, slave miga szybko i po chwili znów ustanawia połączenie migając dwa razy co dwie sekundy)
AT+BIND?
(jeszcze raz zapytujemy mastera o przypisany mac)
I tutaj jesteśmy w centrum wydarzeń, bo master jakimś magicznym sposobem sam sobie przypisuje mac adres slave-a i w efekcie ustanawia pożądane połączenie. W dodatku, jak już wspomniałem, ten mac jest zapisany od tyłu.
Aby potwierdzić, że to nie przypadek zamieniam modyły miejscami i lecę wg. tej samej procedury.
Jak widać to nie przypadek
Tak sparowane moduły łączą się "od strzała", tzn. bez kilkusekundowej zwłoki jak to jest w trybie jeden do wszystkich.
3.
I jeszcze przestroga przed zakupem modułów, które nie wchodzą w tryb programowania poprzez stan wysoki na pinie EN - w efekcie AT+RNAME? nie zadziała. A wygląda to tak:
...zaraz podrzucę zdjęcia tychże modułów
Po lewej jaśniejszy odcień niebieskiego są to moduły, które nie wchodzą w tryb programowania po stanie wysokim na pinie EN. Po prawej ciemniejszy odcień są to te, które wchodzą w ten tryb. Obie pary zakupiłem u dwóch różnych sprzedających i obie miały być 100% oryginalnymi czipami BC417 a jednak przyszły mi podróbki. Także przestroga dla przyszłych kupujących.
Dodano po 44 [minuty]:
Przed chwilą zauważyłem różnice - po lewej jest napis HC05-v3.0. a te po prawej są bez napisu.
P.S.
Gdyby ktoś miał jakieś pytania to obie partie modułów ze zdjęć mają taką samą wersję oprogramowania i bez problemu łączą się po komendzie AT+BIND=[mac pisany od tyłu], bo przypomnę, że w tych jaśniejszych płytkach po lewej komenda AT+RNAME? nie zadziała - brak trybu programowania.