logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać typ alarmu w Peugeot 106 i poprawić jego działanie?

Witold5 26 Gru 2005 23:16 5004 9
REKLAMA
  • #1 2118082
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 726
    Witam.Czy jest możliwe rozpoznać typ alarmu jeżeli na nim nic nie pisze.Poprzedni właściciel nic nie wie na jego temat.Dotarłem do elektryka co go montował,ale on mówi,że bez schematu nic mi nie umie powiedzieć.W czym rzecz?Otuż chciałbym żeby pracował na cichym przełączaniu.Druga sprawa,to "działa - nie działa".Czasem tak bywa,że obchodzę samochód dookoła i cisza nie chce mnie wpuścić do środka,muszę drzwi otwierać kluczykiem no a wtedy obciach bo wyje syrena,ale wtedy mogę go pilotem wyłączyć.Kiedyś działał z czwartego piętra a teraz z 5-6m albo dopiero przy aucie.Co jest grane?Może ktoś doradzi.Najważniejsze po czym go rozpoznać co to za typ.
  • REKLAMA
  • #2 2118107
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Najprawdopodobniej ci bateria w pilocie pada. Wymień na nową i powinno być po problemie. Czasem trzeba podregulowac pilota (wewnątrz powinien być trymerek). Ale to jak wymiana baterii nie pomoże (fabrycznie jest ustawiane na optimum). Trzeba znaleźć centralkę alarmu i może na niej jest coś napisane. Lub w niej. A jak nic nie znajdziesz, to zrób fotki centralki i pilota i wrzuć tu. Może uda się rozpoznać co to za cudo...
  • REKLAMA
  • #3 2118140
    Witold5
    Poziom 32  
    Bateryjkę założyłem nowiutką.Jak wspomniałem wyżej,napisów nie ma ani na zewnątrz ani wewnątrz ani na pilotach (szt 2 z dwoma przyciskami).
  • #4 2118183
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    tylko fotki:
    - pilot,
    - centralka,
    - wnętrze centralki.
    Im więcej informacji, tym lepiej.
    czy to auto z polski? Czy alarm był montowany w polsce, czy przyjechał z zagranicy?
  • #5 2120714
    Witold5
    Poziom 32  
    Oto fotka centralki i pilota.Auto sprowadzone trzy lata temu,
    ja kupiłem w tym roku w czerwcu w Polsce.Alarm montowany
    w Polsce w warsztacie.Wnętrze centralki zrobię jutro,nie
    wiedziałem że będzie potrzebne.
    Załączniki:
    • Jak rozpoznać typ alarmu w Peugeot 106 i poprawić jego działanie? alarm.jpg (40.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2122480
    Witold5
    Poziom 32  
    Oto zdięcie wnętrza centralki alarmu.Chciałbym tu jeszcze dodać,że do tego alarmu ten sam fachowiec dołączył centralny zamek z drugą centralką.Może to ma wpływ,choć z początku jakiś czas było wszystko "ok".
    Załączniki:
    • Jak rozpoznać typ alarmu w Peugeot 106 i poprawić jego działanie? wnętrze.jpg (36.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2286523
    Witold5
    Poziom 32  
    Prosiliście o zdjęcia,sądziłem że mi pomożecie rozszyfrować typ tego badziewia.Wnioskuję,że to jest samoróbka i dlatego jest nie rozpoznawalny.Szkoda...Pozdrawiam.
  • #8 2287632
    lgy1
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Pilot podobny do FOX a ale centralka mi nic nie mówi najlepiej wytnij stary alarm i za 100 zł załóż sobie nowy . Instrukcja montażu jest tak napisana że dziecko go zamontuje . I będziesz miał spokój ze starym szanklem. wykorzystasz okablowanie ze starego alarmu !
  • #9 2488433
    Witold5
    Poziom 32  
    Witam.Czekam i czekam,Panowie nic mi nie pomożecie w rozpracowaniu tego alarmu.Dodam,że przejrzałem już dziesiątki alarmów w necie i nic podobnego nie trafiłem.Pozdrawiam.
  • #10 3069874
    Witold5
    Poziom 32  
    Po tak długim czasie, znalazłem typ, producenta,instrukcję obsługi i schemat podłączenia. Dziękuję. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozpoznania typu alarmu w Peugeot 106, który nie posiada żadnych oznaczeń ani napisów na centrali i pilotach. Alarm został zamontowany w Polsce, a auto sprowadzone trzy lata wcześniej. Występują problemy z zasięgiem pilota oraz niepewną pracą alarmu, który czasem nie reaguje na otwarcie drzwi pilotem, a syrena wyje przy otwieraniu kluczykiem. Sugerowano wymianę baterii w pilocie oraz regulację trymmera wewnątrz pilota, jednak nowe baterie nie rozwiązały problemu. Proponowano wykonanie zdjęć centralki i pilota w celu identyfikacji, jednak brak oznaczeń utrudniał rozpoznanie. Wnętrze centralki i pilotów zostały udostępnione, co pozwoliło stwierdzić, że pilot przypomina modele FOX, ale centrala nie była rozpoznawalna i mogła być samoróbką. Zalecano wymianę całego alarmu na nowy, wykorzystując istniejące okablowanie. Po długim czasie autor znalazł typ, producenta, instrukcję obsługi i schemat podłączenia, co pozwoliło zamknąć temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA