You're viewing a topic that has been removed.
logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skasowano przez autora z tematu o numerze 4174144

piotrkol7 24 May 2026 14:07 3 0
ADVERTISEMENT
  • #1 21909176
    piotrkol7
    Level 39  
    Help: 677
    Rate: 729
    Próbowałem z komputerem, ale akurat nie widział ciśnień paliwa... Jaki interfejs dogada się dobrze z tym autem? Podobno nawet Techstream nie zawsze pokazuje ciśnienia na paliwie.

Zrobiłem testy podciśnienia. Na podciśnieniu około 70 cm Hg, lekko spada przy naciśnięciu hamulca, szybko się odbudowuje. Po zgaszeniu auta długo trzyma 70 cm Hg, dopiero po 3-4 naciśnięciach pedału hamulca schodzi do atmosferycznego, więc układ jest raczej szczelny.

Na gruszce turbo ciekawiej - z gazem w podłodze jak ma moc, to dąży do 10 cm Hg podciśnienia, jak straci moc, staje gdzieś w zakresie 20-30 cm Hg i dąży do 10 (albo nie zdąży, bo się skończą obroty na biegu).
    Dzisiaj zaobserwowałem sytuację w której MAP stawał na 195 kPa, a auto nie jechało.

Póki nie mam dostępu do kompa, który dogaduje się z tym autem, można by zrobić jazdę próbną z pomiarem podciśnienia na gruszce turbiny + oscyloskop na sterowaniu zaworu turbiny, żeby zobaczyć, czy to ECU ogranicza doładowanie, czy zmienna geometria się przycina?

----
    Skasowano z tematu: Toyota RAV4 II 1CD-FTV D4D - skokowe zaniki mocy, turbo/VNT się zacina?
    przez piotrkol7 dnia 24 Maj 2026 14:07
    Helpful post? Buy me a coffee.
  • ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT