logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baseus 65W 20000mAh po 3 latach nieużywania - da się wzbudzić ogniwa?

l4rgos1984 28 Maj 2026 09:33 255 2
  • #1 21911404
    l4rgos1984
    Poziom 1  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z powerbankiem Baseus 65W, 20000mAh, był nieużywany od nowości około 3 lata. Chciałem go naładować, ale ani myśli wstać.
    Ładowałem go przez USB-C i tylko pokazuje 0 albo 100%. Następnie podłączyłem go do słabej ładowarki USB micro i coś zaczęło się dziać, zostawiłem go na noc, rano wskaźnik pokazywał 19%, odłączyłem go od ładowarki, żeby sprawdzić, czy działa, i niestety czarny ekran.
    Jest jakaś szansa na wzbudzenie ogniw?
    Czy teraz powerbank reaguje jakkolwiek po podpięciu różnych ładowarek/kabli albo po przytrzymaniu przycisku (np. miga, pokazuje 0/100, grzeje się, znika/pojawia się ekran)?
    Po podpięciu ładowarki pokazuje 0/100%
    Masz możliwość go otworzyć albo zmierzyć napięcie na ogniwach/miernikiem, i czy nie widać spuchnięcia, zalania albo innych uszkodzeń?
    Nie
  • #2 21911411
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @l4rgos1984
    Opisana przez Ciebie sytuacja jest bardzo klasycznym problemem dla urządzeń z bateriami litowo-polimerowymi, które leżały nieużywane przez tak długi czas (3 lata) od nowości.
    Dobra wiadomość jest taka, że mikro-ładowarka USB częściowo "oszukała" zabezpieczenia i zaczęła powoli pompować prąd (stąd 19%). Zła wiadomość jest taka, że ogniwa są w stanie głębokiego rozładowania (poniżej bezpiecznego napięcia), a elektronika powerbanku (BMS) blokuje ich uruchomienie, traktując je jako uszkodzone, aby nie dopuścić do pożaru.

Podłącz powerbank ponownie pod to najsłabsze złącze (Micro-USB) i pod jak najsłabszą ładowarkę (stara ładowarka od telefonu 5V/1A lub nawet pod port USB w komputerze/telewizorze).
    Czas: Zostaw go tak na 24 do 48 godzin. Bardzo mały prąd potrafi powoli podnieść napięcie chemiczne ogniw do poziomu, w którym kontroler uzna je za bezpieczne i "odblokuje" ekran.

Jeśli to co wyżej nie pomoże:
    - Odłącz kabel.
    - Wciśnij i przytrzymaj fizyczny przycisk zasilania przez około 15–30 sekund.
    - Następnie, cały czas trzymając przycisk, wepnij kabel ładowania (najlepiej Micro-USB) i puść przycisk po kilku sekundach. Może to wymusić twardy reset mikrokontrolera.

A jeśli i to nie pomoże:
    - Podłącz powerbank pod szybką ładowarkę USB-C. Jeśli ekran zapala się na sekundę (pokazuje 0% lub 100%) i gaśnie, odłącz kabel i podłącz ponownie.
    - Powtórz to kilkanaście razy. Czasami takie kilkukrotne podanie krótkiego impulsu wysokiego napięcia pozwala "kopnąć" chemię baterii na tyle, by ruszyło standardowe ładowanie.

A teraz troche o bezpieczeństwie.
    Ponieważ ogniwa leżały rozładowane przez 3 lata, w ich wnętrzu mogły zajść nieodwracalne zmiany chemiczne (degradacja miedzi, mikrozwarcia). Podczas prób reanimacji:
    Kontroluj temperaturę: Dotykaj obudowy powerbanku co jakiś czas. Jeśli stanie się on gorący (nie ciepły, ale wyraźnie gorący), natychmiast odłącz go od prądu.
    Obserwuj obudowę: Ponieważ odpowiedziałeś, że obecnie nie widać spuchnięcia – stale to monitoruj. Gdyby obudowa zaczęła się rozszerzać lub odkształcać, powerbank nadaje się wyłącznie do utylizacji w punkcie elektrośmieci.
    Bezpieczne miejsce: Na czas prób ładowania nie zostawiaj go na łóżku, dywanie ani w pobliżu materiałów łatwopalnych. Najlepiej położyć go na kafelkach lub metalowej tacy.

Jeśli po 24-48 godzinach na słabej ładowarce powerbank po odłączeniu nadal będzie miał całkowicie czarny ekran i nie zareaguje na przycisk, oznacza to, że wewnętrzne zabezpieczenie bezpiecznikowe na płycie głównej przepaliło się na stałe (tzw. permanent failure) lub ogniwa mają zerowe napięcie i urządzenie jest niestety nie do odratowania bez ingerencji serwisu.
  • #3 21913501
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2572
    W skrócie - akumulatory rozładowały się poniżej napięcia 2 V. W tym stanie leżały bardzo długo. Oznacza to, że są nieodwracalnie uszkodzone. Muszą się naładować małym prądem do napięcia 2 V. Od tego momentu będzie można próbować ładować je normalnie dużym prądem. Możliwe zjawiska - wysoka temperatura akumulatorów i bardzo mała pojemność. Tych akumulatorów już nie naprawisz, więc wymień je razem z obudową i elektroniką. Kup nowy zasilacz bateryjny, albo wymień akumulatory, jeżeli potrafisz znaleźć pasujące zamienniki i chcesz czekać na transport z Chin.
REKLAMA