logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dacia Duster 2 – jak wymienić płyn w pompce sprzęgła i wysprzęgliku?

_prusak_ 29 Maj 2026 22:37 195 3
REKLAMA
  • #1 21912357
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Cześć.
    Wymieniłem w mojej daci duster 2 płyn hamulcowy. Zastanawiam się czy powinienem również wymienić płyn w pompce od sprzęgła i wysprzęgliku. Ze zbiorniczka płyn idzie wężykiem do pompy i z pompy przewodem sztywnym do wysprzęglika. Na wysprzęgliku jest wypustek zabezpieczony gumowym kapturkiem i zapewne to odpowietrznik. Nie jest niczym przykręcony. Jak to ustrojstwo odkręcić żeby wypłynął mi stary płyn? Czy ktoś z was robił u siebie taką wymianę? Płyn w układzie hamulcowym był już mocno zużyty. Nie znalazłem nigdzie żadnego opisu wymiany płynu w wysprzęgliku i pompie dd2.

Dodano po 2 [minuty]:

Dacia Duster 2 – jak wymienić płyn w pompce sprzęgła i wysprzęgliku?DACIA DUST.. II.jpg (158.97 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21912392
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    W większości tego typu rozwiązań wypinasz lekko białą końcówkę przewodu przy wysprzęgliku i otwierasz ten gumowy odpowietrznik.
    Przydatny byłby odsysacz do płynu hamulcowego.
    Można też na "pompuj/trzymaj", po całkowitym wypięciu przewodu, zatykając odpowiednio koniec przewodu palcem, by wymienić płyn w pompce i przewodzie, a potem lekko go wpiąć (nim kliknie na blokadę) i resztę odpowietrzyć grawitacyjnie.
    Lub metoda na wtłaczanie nowego płynu odpowietrznikiem w stronę zbiorniczka, np strzykawką, też na nie w pełni wpiętym przewodzie.

Bez sprzętu czy praktyki to osobiście bym tego nie ruszał jeśli sprzęgło pracuje ok.
  • REKLAMA
  • #3 21912467
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Dziękuję Ci za wyjaśnienie. Zmieniałem płyn w starszych samochodach borze i cruzie. Tam jest to zrobione w sposób humanitarny. W DD2 ledwo ręką tam dosięgam. Nie ma śruby tylko klips. Czy jak nie zmienię płynu w pompce to nic się jej nie stanie?
  • #4 21913363
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    Niby nie powinno się coś stać, gdyż ona jest plastikowa - w przypadku metalowej potrafią się robić wżery od wody w płynie.
REKLAMA