logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI Katana po BitLocker i reinstalacji Windows zawiesza się w BIOSie

WarmRange 30 Maj 2026 09:31 243 3
REKLAMA
  • #1 21912435
    WarmRange
    Poziom 2  
    Słuchajcie, na laptopie MSI Katana wyskoczył z dnia na dzień BitLocker. Wpisywałem kod z konta Microsoft, bawiłem się w cmd, żeby jakoś to odblokować, nic nie szło. Postanowiłem zresetować dysk, usunąć partycje i postawić na nowo Windows. Wszystko szło spoko, lecz nagle laptop się zblokował na BIOSie i nic teraz nie chce pomóc. Próbowałem bootowanego pendrive, coś tam z Rufusem, ale nic nie działa. Co myślicie o tym? Zostaje gwarancja czy można coś zdziałać jeszcze innego.
    Jaki to dokładnie model MSI Katana (np. GF66 / 15 B12 itp.) i jaki masz dysk/konfigurację - oryginalny SSD czy coś było dokładane/wymieniane?
    MSI Katana 15 hx b14w, oryginalny dysk SSD, nic nie wymieniane.
    Co dokładnie się dzieje w BIOSie: zawiesza się całkiem, wraca cały czas do BIOS-u, nie widzi dysku/pendrive’a, czy pokazuje jakiś konkretny komunikat? Jak możesz, wrzuć też zdjęcie ekranu BIOS/Boot Menu.
    BIOS widzi dysk, pendrive wszystko, lecz nawet z włożonym zbootowanym pendrive’em nie chce przejść do instalatora Windows, tylko wraca do BIOSu.
  • REKLAMA
  • #2 21912490
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    @WarmRange
    To, że laptop po wyczyszczeniu partycji uparcie wraca do BIOS-u i ignoruje bootowalnego pendrive’a (mimo że go widzi), to bardzo częsty scenariusz w nowszych laptopach MSI Katana 15 HX B14W (procesory Intel 14. generacji).
    Nagle wyskakujący BitLocker, a teraz pętla BIOS-u, najczęściej oznaczają jedną z trzech rzeczy:
    - konflikt trybu Secure Boot,
    - problem z kontrolerem dysku Intel VMD,
    - albo w najgorszym wypadku - usterkę sprzętową kości pamięci SSD (gdy BitLocker włącza się sam, często jest to reakcja na błędy odczytu dysku).

Wyłącz Secure Boot w BIOS-ie.

Sprawdź dysk w BIOS-ie, czy w ogóle tam widnieje, czyli ma pojemność, nazwę itd.

Microsoft Media Creation Tool - tym zrób pena (by wykluczyć winę Rufusa).

Jeśli chcesz mieć włączone VMD (a domyślnie jest włączone, ale można też w BIOS to wyłączyć), musisz pobrać ze strony MSI dla swojego modelu sterownik Intel Rapid Storage Technology (IRST), rozpakować go na tego samego pendrive'a z Windowsem i wczytać ręcznie, gdyby instalator w końcu ruszył, ale nie widział dysku.
  • REKLAMA
  • #3 21912497
    WarmRange
    Poziom 2  
    >>21912490 Dokładnie tak, wszystko, co napisałeś, próbowałem zrobić i dysk jest normalnie widoczny, a te opcje, które napisałeś, są w Biosie zablokowane i nic nie mogę z tym zrobić.
  • #4 21912549
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    @WarmRange
    Zablokowane (szare) opcje w BIOS-ie MSI, których nie da się zmienić, to kluczowy moment tego problemu. Oznacza to, że płyta główna ma aktywną blokadę uprawnień administratora lub system bezpieczeństwa UEFI uznał konfigurację sprzętową za naruszoną po awarii BitLockera i zamroził modyfikacje.

Standardowy widok BIOS-u w serii Katana jest bardzo okrojony. Aby odblokować pełne zarządzanie blokadami, użyj legendarnego skrótu klawiszowego MSI:Będąc w BIOS-ie, naciśnij jednocześnie kombinację czterech klawiszy: Prawy Ctrl + Prawy Shift + Lewy Alt + F2.
    W tym ukrytym trybie nadrzędnym (Advanced) zmiana Secure Boot i VMD nie będzie już blokowana przez system.
REKLAMA