logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z uszkodzonej partycji C w laptopie MSI GT73VR

Winterpl 05 Mar 2019 01:26 639 8
REKLAMA
  • #1 17820743
    Winterpl
    Poziom 9  
    Witam.
    Moj dzisiejszy problem poleta na tym, iz moj system windows10 umarl. Po samym odpaleniu laptopa mam do czynienia z BSOD. Koniecznie potrzebuje format jednej z dwoch partycji. Partyjcja C zawiera windowsa i troche danych, ktore jednak chcialbym zachowac oraz partycja D z danmi, ktore mam nadzieje nie zostana w zaden sposob usuniete, a poki co wiem, ze tam sa. Stworzylem juz bootowalny usb z instalatorem windowsa10, ktory sobie czeka az skopiuje dane z partycji C. Do tej pory moge sobie jeszcze z tym poradzic, ale chcialbym jeszcze skopiowac pare danych z partycji, na ktorej znajduje sie windows.
    Stworzylem zatem bootwalny pendrive od Hiren's BootCD PE. Problem w tym, ze oprogramowanie z pendrive widzi tylko jedna z dwoch moich partycji. Byc moze partycja z windowsem jest uszkodzona, ale nie jestem pewien. Programy do odzyskiwania danych i naprawiania partycji, ktore mialem na Hiren's BootCD PE oraz Kaspersky Rescue Disk nie przyniosly rezultatow.
    Moje pytanie jest nastepujace. Czy jest jakis skuteczny sposob na dostanie sie do partycji C i skopiowanie moich cennych danych gdziekolwiek indziej, nawet na partycje D, badz jakis nosnik USB?

ps. przepraszam, ze bez polskich znakow. klawiatura nie dziala poprawnie );
  • REKLAMA
  • #2 17820774
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4862
    Winterpl napisał:
    Czy jest jakis skuteczny sposob na dostanie sie do partycji C i skopiowanie moich cennych danych gdziekolwiek indziej, nawet na partycje D, badz jakis nosnik USB?
    Zacznij od podłączenia dysku do innego komputera.
    Tam sprawdzić SMART dysku i ewentualnie przeszukać dysk w programie DMDE.
  • REKLAMA
  • #3 17820817
    Winterpl
    Poziom 9  
    Dzieki za odpowiedz.
    Niestety wolalbym na razie nie rozkrecac laptopa. Pozniej moglbym go jeszcze nie poskladac.
    Ale fakt prawdopodobnie moze byc uszkodzony dysk twardy. to SSD, a wyswietla mi sie tylko HDD. jest jakas inna metoda?
  • REKLAMA
  • #4 17820847
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Instalator Windows 10 widzi ten SSD?
    Winterpl napisał:
    Po samym odpaleniu laptopa mam do czynienia z BSOD

Proszę zamieścić screen lub napisać komunikat.
    Było włączone szyfrowanie?
  • #5 17821048
    Winterpl
    Poziom 9  
    Podczas próby instalacji W10 nie przeklikiwalem do końca. Pojawiły się tam 2 opcje: zachowania danych oraz usunięcia wszystkiego. Opcja pierwsza zakończyła się niepowodzeniem, drugej jeszcze nie ruszałem, z przyczyn oczywistych.
    Ciężko mi stwierdzić, czy instalator widzi dysk SSD, ale skoro Windows odpala BSOD i troubleshooting to zakładam, że jednak tam jest.
    Nie jestem też pewien co do trybu szyfrowania, ale próbowałem odpalić Windowsa w każdy możliwy sposób z poziomu opcji zaawansowanych BSOD. Bezskutecznie.
    Praktycznie wszystkie opcje z troubleshooting już próbowałem.

Na ekranie BSOD jest napisane Critical Process Died. Zrobię zdjęcie jak tylko wrócę z pracy.
    Dra98 napisał:
    Proszę zamieścić screen

• #6 17899396
    Winterpl
    Poziom 9  
    Przepraszam za powielenie posta.

Sytuacja wygląda tak, że sprawdziłem dysk SSD u znajomego. Nie wykrywało go w ogóle. Postanowiłem sformatować i sytuacja wróciła do normy. Utraciłem tylko dane z tego dysku więc trochę żałuję..

Ale po formacie zauważyłem, że bateria w moim laptopie działa nieco krócej, a po naładowaniu "na full" dioda miga na pomarańczowo. Próbowałem kalibrować baterię, ale po pozytywnie ukończonym procesie problem nadal występuje. Jak mogę temu zaradzić?
  • REKLAMA
  • #7 17900795
    mariuszlaptop
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Można było linuxem jakimś odpalić i bez rozkręcania.
  • #8 17919631
    Winterpl
    Poziom 9  
    można było, ale ja sam linuxa nie ogarniam, a nie widziałem wcześniej, żeby mi ktoś sugerował odpalenia linuxem + ewentualnie co w nim zrobić.

wciąż występuje problem z mrygającą, pomarańczową diodą od baterii. jakieś pomysły?
  • #9 17920953
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 648
    Wszystkie tematy związane z odzyskiem danych, gdzie występuje problem z uruchomieniem Windowsa, zalecają skorzystanie z dystrybucji linuxa.
    Jego obsługa też nie nastręcza większych problemów, tobie się po prostu - wybacz - nie chciało szukać.
    Opis zachowania poszczególnych kontrolek oraz rozwiązania problemów podane są w instrukcji komputera.
    Jeżeli wszystkie podane tam rozwiązania zawiodły należy skontaktować się z serwisem.
    Problemem pewnie będzie sama bateria.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa MSI GT73VR napotkał problem z systemem Windows 10, który kończył się błędem BSOD (Critical Process Died). Chciał odzyskać dane z uszkodzonej partycji C, jednocześnie obawiając się o dane na partycji D. Użytkownik stworzył bootowalny USB z instalatorem Windows 10 oraz Hiren's BootCD PE, jednak oprogramowanie widziało tylko jedną partycję. Po próbie instalacji Windows 10, użytkownik stwierdził, że partycja SSD mogła być uszkodzona. Po sprawdzeniu dysku SSD u znajomego, zdecydował się na format, co przywróciło jego funkcjonalność, ale stracił dane. Po formacie zauważył problemy z baterią, która działa krócej i miga na pomarańczowo. Użytkownik rozważał użycie systemu Linux do odzyskiwania danych, ale nie miał doświadczenia w jego obsłudze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA