logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kierunkowa będzie lepsza od siatkowej? Parter, 20 km, drzewo

l34rtek 30 Maj 2026 16:07 360 19
REKLAMA
  • #1 21912601
    l34rtek
    Poziom 3  
    Witam. Jaki typ anteny będzie lepszy niż siatkowa w moim przypadku? Montowałem we wrześniu tamtego roku i wszystko śmigało. Jest przymocowana do balkonu na parterze. Teraz gdy pobliskie drzewo obrosło, gubi sygnał. Jedynie mux z tvp jest stabilny 100/100. Reszta 90/100 ale co chwilę jak przejeżdża auto to zacina. A mieszkam przy ruchliwej ulicy więc nie da się oglądać. Jest to antena siatkowa ze wzmacniaczem +15dB. Montowałem symetryzator i było to samo, tyle że siła spadła do 10 ale nadal gubiła sygnał co chwilę. Czy wymiana na kierunkową pomoże? Odległość do nadajnika ok 20km. Zasłania mi go budynek. Mam taką małą przestrzeń w której odbiera.
  • REKLAMA
  • #2 21912616
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Zdecydowanie pomoże mocna antena kierunkowa, pasywna (bez wzmacniacza), do trafienia w tę przestrzeń sygnałową. Polecam logarytmiczną Emme Esse 45UC (tylko UHF), która nie potrzebuje symetryzatora:

Metalowa antena kierunkowa UHF na maszcie, na białym tle

Albo Emme Esse UNI LINE LOG 560HVD (UHF+VHF):

Jakby było mało (sygnału), to zawsze możesz dołożyć wzmacniacz:

• #3 21913454
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Kod miejsca odbioru.
    Zakłócenia od samochodów to uciekać z anteną dalej, wyżej od drogi.
    Drzewa obciąć , przyciąć gałęzie.
  • REKLAMA
  • #4 21914171
    l34rtek
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    Zakłócenia od samochodów to uciekać z anteną dalej, wyżej od drogi.
    Drzewa obciąć , przyciąć gałęzie

Mogę ją podnieść z 1.5 metra do elewacji przykręcić. Drzew ani gałęzi ruszać nie mogę niestety :)
    Pytanie, czy mając wzmacniacz lna111 z wbudowanymi filtrami 4g 5g, to czy mogę dodać osobny filtr przed wzmacniacz? Czy to nic nie da albo pogorszy?
  • #5 21914199
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1138
    Nic nie da
  • REKLAMA
  • #6 21914336
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21914171
    A kod co, tajemnica?
  • REKLAMA
  • #7 21914340
    l34rtek
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    A kod co, tajemnica?

64-980
  • #8 21914396
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21914340
    Ja odbieram z ok.60km a ty masz do nadajnika 20km. To na drucie powinieneś odbierac.
  • #9 21914404
    l34rtek
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    Ja odbieram z ok.60km a ty masz do nadajnika 20km. To na drucie powinieneś odbierac

Być może. MUX3 i MUX6 93/100 reszta brak sygnału. A to jedyne miejsce na balkonie, w którym mam sygnał
  • #10 21914665
    LeDy
    Poziom 43  
    l34rtek napisał:
    LeDy napisał:
    Ja odbieram z ok.60km a ty masz do nadajnika 20km. To na drucie powinieneś odbierac

Być może. MUX3 i MUX6 93/100 reszta brak sygnału. A to jedyne miejsce na balkonie, w którym mam sygnał

MUX-3 ma 35kW a MUX-6 100kW i oba odbierasz to cud?
    Wymontuj wzmacniacz , daj symetryzator i odłącz separator i daj zwykły wtyk antenowy.
    Obciąć gałęzie .
    Ja z ponad 60km odbieram na antenie bez wzmacniacza.
    Daj zdjęcie z za anteny w kierunku nadajnika jak to wygląda.
  • #11 21915945
    l34rtek
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    Wymontuj wzmacniacz , daj symetryzator i odłącz separator i daj zwykły wtyk antenowy.
    Obciąć gałęzie .

Pomógł montaż anteny po przeciwległej strony balkonu. Wszystkie muxy 100/100 oprócz MUX8 - tego wcale nie odbiera. Muszę antenę przekręcić maksymalnie w prawo żeby odebrać MUX8 ale wtedy pozostałe muxy zanikają. Mam antenę asp8 pm z dipolem na vhf. Czy mogę odkrecic ten dipol i przymocować go tam, gdzie znajdę mux8 i połączyć z anteną zwrotnicą? Czy trzeba dokupić osobna antenę na vhf?
  • #12 21916051
    LeDy
    Poziom 43  
    l34rtek napisał:
    LeDy napisał:
    Obciąć gałęzie .

Pomógł montaż anteny po przeciwległej strony balkonu. Wszystkie muxy 100/100 oprócz MUX8 - tego wcale nie odbiera. Muszę antenę przekręcić maksymalnie w prawo żeby odebrać MUX8 ale wtedy pozostałe muxy zanikają. Mam antenę asp8 pm z dipolem na vhf. Czy mogę odkrecic ten dipol i przymocować go tam, gdzie znajdę mux8 i połączyć z anteną zwrotnicą? Czy trzeba dokupić osobna antenę na vhf?

Skoro masz 100/100 to nawet jak ci się trochę pogorszy to i tak odbierze. Śmiało tak zrób.
  • #13 21916061
    l34rtek
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    Skoro masz 100/100 to nawet jak ci się trochę pogorszy to i tak odbierze. Śmiało tak zrób.

A jak wtedy połączyć ten dipol z koncentrykiem? Płytkę kupić? Został mi symetryzator, bo w puszce mam wzmacniacz.
    Mogę np. drutem polaczyc koncetryk z tym dipolem? Czy jak to ma wyglądać?

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

Tutaj mam zestaw wraz ze zwrotnicą w ok cenie. https://www.euro.com.pl/anteny/technisat-antena-vertical-mux-8p.bhtml

Jeżeli bym to zamontował, to czy zdejmować dipola z tej anteny uhf co mam (asp8pm)? Czy może być. I czy w antenie vhf ma również byc wzmacniacz tak jak w uhf? Czy symetryzator?
  • #14 21916196
    LeDy
    Poziom 43  
    Dać np. taki sumator.
    ST 1-69 ABCV
  • #15 21916199
    l34rtek
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    Dać np. taki sumator.
    ST 1-69 ABCV

Zamówiłem na jutro tę antenkę vhf ze zwrotnicą w zestawie. Będzie ok? Bo nie ma w opisie czy podaje czy nie podaje prądu na vhf
  • #16 21916228
    LeDy
    Poziom 43  
    l34rtek napisał:
    LeDy napisał:
    Dać np. taki sumator.
    ST 1-69 ABCV

Zamówiłem na jutro tę antenkę vhf ze zwrotnicą w zestawie. Będzie ok? Bo nie ma w opisie czy podaje czy nie podaje prądu na vhf

A ty ze wzmacniaczem na VHF? Jak co to dasz kondensator aby nie zwierało VHF.
    Tobie potrzebny sam dipol VHF przy takiej mocy nadajnika z 20km.
    Moim zdanie sam dipol VHF.
  • #17 21916232
    l34rtek
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    A ty ze wzmacniaczem na VHF? Jak co to dasz kondensator aby nie zwierało VHF.
    Tobie potrzebny sam dipol VHF przy takiej mocy nadajnika z 20km.
    Moim zdanie sam dipol VHF

Nie da się jakoś przełożyć tego dipola w prawo? Bo tylko z prawa odbiera, żeby nie ruszać siatką?
    Antena siatkowa na balustradzie balkonu z zamocowanym dipolem i przewodem koncentrycznym
  • #18 21916355
    LeDy
    Poziom 43  
    Ja używam takiej siatkowej.

W tej dipol do symetryzatora jest łączony drutem.
    Możesz przerobić ten co masz aby można było ruszać.

Odciąć rurkę, zacisnąć w rurce miedziany drut-linka i masz przedłużenie elastyczne.(można zabezpieczyć silikonem)
    Te czarne plastiki są wciskane i można je podważyć i wyciągasz cały dipol osobno..
    Te dwa direktory-proste druty, często odcinam i zostawiam sam dipol.
  • #19 21917038
    l34rtek
    Poziom 3  
    Podłączyłem dodatkową osobną antene na VHF z symetryzatorem i działa. Zwrotnica nie podaje prądu do VHF tylko do tej ASP8 vhf+uhf. Ale teraz pytanie: czy mając te siatkę uhf+vhf z dipolem i osobną na vhf to te pasma się nie zakłócają? Czy wyjąć dipol z siatki? Czy nie wpłynie to na parametry? Czy lepiej go zostawić?
    Da się wyłączyć pasmo vhf w tej siatce asp? Czy wyjęcie dipola=brak vhf?
  • #20 21917108
    LeDy
    Poziom 43  
    l34rtek napisał:
    Podłączyłem dodatkową osobną antene na VHF z symetryzatorem i działa. Zwrotnica nie podaje prądu do VHF tylko do tej ASP8 vhf+uhf. Ale teraz pytanie: czy mając te siatkę uhf+vhf z dipolem i osobną na vhf to te pasma się nie zakłócają? Czy wyjąć dipol z siatki? Czy nie wpłynie to na parametry? Czy lepiej go zostawić?
    Da się wyłączyć pasmo vhf w tej siatce asp? Czy wyjęcie dipola=brak vhf?

Jak działa to co ma zakłócać?
    Nie wymyślaj. Oglądaj i ciesz się pasmem VHF.
    Wyjęcie dipola tego oryginalnego to antena nie odbiera VHF ale zewnętrzna , dołożona antena VHF i odbiera.
    Ja bym nic nie ruszał jak działa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odbioru DVB-T/T2 na parterze, około 20 km od nadajnika, przy zasłonięciu przez budynek i drzewo oraz zakłóceniach od ruchu ulicznego. Początkowo problemem była antena siatkowa ze wzmacniaczem +15 dB, która po rozrośnięciu drzewa zaczęła gubić sygnał; symetryzator nie poprawił stabilności. Zalecono przejście na mocną antenę kierunkową pasywną, najlepiej logarytmiczną, ustawioną w wąskie „okno” odbioru, bez wzmacniacza, a w razie potrzeby z możliwością późniejszego dołożenia wzmacniacza. Podkreślono też, że zakłócenia od samochodów wymagają odsunięcia anteny od drogi i montażu wyżej. Po przeniesieniu anteny na drugą stronę balkonu odbiór poprawił się do 100/100 na większości multipleksów, ale MUX8 nadal wymagał osobnego toru VHF. Ostatecznie sugerowano użycie samego dipola VHF lub osobnej anteny VHF połączonej zwrotnicą/sumatoriem, bez wzmacniacza na VHF przy tak bliskim nadajniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA