logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

normy i atesty bezpieczenstwa

c_04 27 Gru 2005 08:12 5323 25
REKLAMA
  • #1 2118540
    c_04
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    witam
    kto wystawia atesty bezpieczenstwa dla urzadzen??? jak to zalatwic??
    pozdrwiam
  • REKLAMA
  • #2 2118864
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Czy masz na myśli CE?
  • #3 2118911
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2118918
    c_04
    Poziom 21  
    sorry weszlo mi sie niezalogowanym;) wygasla sesja i nie zauwazylem
  • #5 2121844
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    A co to za wyrób?
  • #6 2121902
    c_04
    Poziom 21  
    hello
    taki maly wzmacniaczyk.. tyle ze chce to zamknac w metalowej obudowie razem z trafem w srodku i zasilanie sieciowe... wiem juz ze usi byc jakis przelot zabezpieczajacy kabel np: kielichowy albo ten ktory rozladowuje zagiecia (rurka albo takie cos podobne)
    trafo dam wlutowane w laminat... hmm tzn jeszcze nie jestem tego do konca pewien bo do prototypow ma kilka takich traf ale w handlu sa tansze nie do druku i sie zastanawiam
    pozdrawiam
    p.s. chodzi o to ze tutaj wszystko jest prototypem... obudowa jest robiona na zamowienie, elektronika i rozwiazania tez wiec mam troche problemow konstrukcyjnych a takkze z doborem podzespolow zeby mi cena nie urosla astronomiczna... ale jednak chce trzymac sie pewnych wytycznych poniewaz uwazam ze najpierw musi sie podobac mi to urzadzenie
  • #7 2129361
    maxiu25
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Polskie Centrum Badań i Certyfikacji SA
    ul. Kłobucka 23A, 02-699 Warszawa
    tel. +22/ 647 05 07, 46 45 244
    www.pcbc.gov.pl
    moze o to chodzi
    powodzenia
  • #8 2130411
    c_04
    Poziom 21  
    no powiedzmy... tyle ze ciagle nie wiem co z tym CE zebym mogl cos wypuscic na rynek poniewaz teoretycznie tylko to wystarczy... gdzie te deklaracje sie wypelnia?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2134455
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    no powiedzmy wiem conieco z autopsji,
    nie bedę ciebie załamywał, ale żeby wystawić CE musisz zrobić kilka badań, albo sam masz certyfikowane labolatorium albo musisz to zlecić,
    ja płacę 3.000PLN za każde urządzenie zasilane bateryjnie, jeśli jednak posiada one gniazdko DC zasilania zewnętrznego dochodzą pomiary zaburzeń zasilania i cena idzie na 5.000PLN
    Za zasilenie sieciowe wydatek jest niebotycznie wyższy,
    sam się zorientuj, po co ci mam serwować zawał w sylwestra

aha, jak wszystko będzie ok to wydanie papierka płatne jest osobno,
    ale to tylko 1.200PLN :D

Szczęśliwego Nowego Roku !
  • #10 2136043
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Hmm.. Albo moja firma ma dobry układ z OBR-Predom alboceny są mocno zróżnicowane w zależności od firmy. Mnie badania na bezpieczeństwo kosztowały 2500 + 1500 EMC + ok. 800 jakaś nowa norma o wpływie na promieniowania na organizm ludzki. I to był koniec kosztów. A urządzenie duże - zasilane z trójfazówki.
  • #11 2136075
    c_04
    Poziom 21  
    witam
    powiedzcie mi koledzy jak zalatwia sie deklaracje CE... bo z tymi atestami dzwonilem i powiedzili mi ze nie musze tego miec tzn fajnie to miec ale wystarczy mi tylko deklaracja... i cos mi tez gosc mowil o jakiejs normie EN95061-1 czy cos takiego... jak znajde konkretnie to dam znac... dzwonilem tez do czegos gdzie te normy sprzedaja (PN) i tylko ten jeden punkt kosztuje 167 pln + 15 za jakis dodatek... wiiecej sie doweim po nowym roku czyli na dniach mzoe mi sie uda bo 5000 to jest duze nieporozumienie... ile ja bym musial zedrzec z klienta zeby sobie to odbic
    pozdrawiam i czekam na podowiedzi jak to zalatwic i co wlasciwie zalatwic;) heeh

p.s. poza tym ja nie produkuje takich komponentow jak transformatory... zamykam je tylko w obudowy wiec wydaje mi sie ze zdobywac certyfikat na nie to jakies podwojne certfikowanie przeciez ich producent tez musial zdobuyc certyfikaty i jakies atesty...
    heh ale tez wiem w jakim kraju zyjemy;)
  • #12 2137626
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Deklarację zgodności CE wystawiasz sam - nie musisz nic z tym załatwiać. Badania są tylko dla twojego komfortu bo jak je masz to nie wystawiasz deklaracji w ciemno a w razie czego masz podkładkę że zrobiłeś wszystko co możliwe żeby produkt był bezpieczny. A normy kosztują dużo..oj dużo.
    Odnośnie ostatniego punktu to nie wystawiasz deklaracji zgodności na sam transformator tylko na to że użyłeś odpowiedniego transformatora i użyłeś w odpowiedni sposób. Pozdrawiam
    Jurek
  • #13 2137903
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Oznaczenie CE, z francuskiego „Conformité Européenne” (czyli „zgodność europejska”), 
    jest deklaracją producenta, iż towar, który posiada takie oznaczenie, wyprodukowany został zgodnie z wymogami bezpieczeństwa zawartymi w odpowiednich dyrektywach Unii Europejskiej.

chłopaki,
    nie siejcie tu ściemy, piszecie o wystawianiu Conformité Européenne
    ale urządzenia elektryczne w zależności od grupy przed wprowadzeniem do handlu wymagają badań np EMC a wy tu wypisujecie jakieś pierdoły, jakby słyszeli dzwon a nie wiedzieli gdzie on
  • #14 2137993
    c_04
    Poziom 21  
    heh wlasnie ja nei wiem jak to wyglada dlatego zalozylem ten temat:P ale wiem co mi powiedzieli w katowicach w jakims osrodku badan
    i w zwiazku z tym pisze co mi mowili... podobno zadnych badan nie musze robic wystarczy ze tylko od stroy technicznej produkt bedzie zbudowany zgodnie z jakas norma EN chyba ta o ktorej pisalem kilka postow wczesniej no i musze miec wystawiona ta deklaracje CE i wlasnie tego nei wiem jak to zrobic... podobno amm gdzies wejsc na jakas strone i jakis formularz wypelnic... a dlatego nei musze robic badan poniewaz wg PN nie jest to wymagane (podobno)... ale tez probuje sie dowiedziec jak to wyglada od strony producentow o ile tu tacy zagladaja a widze ze tak jest i pragne zeby sie podzeilili swoja wiedza w tej kwestii poniewaz mi takowej brakuje... a jak wszyscy wiedza: nieznajomosc prawa nie zwalnia z podporzadkowywania sie jemu

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 2139137
    Yoshi
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    c_04 napisał:
    heh wlasnie ja nei wiem jak to wyglada dlatego zalozylem ten temat:P ale wiem co mi powiedzieli w katowicach w jakims osrodku badan
    i w zwiazku z tym pisze co mi mowili... podobno zadnych badan nie musze robic wystarczy ze tylko od stroy technicznej produkt bedzie zbudowany zgodnie z jakas norma EN chyba ta o ktorej pisalem kilka postow wczesniej no i musze miec wystawiona ta deklaracje CE i wlasnie tego nei wiem jak to zrobic... podobno amm gdzies wejsc na jakas strone i jakis formularz wypelnic... a dlatego nei musze robic badan poniewaz wg PN nie jest to wymagane (podobno)... ale tez probuje sie dowiedziec jak to wyglada od strony producentow o ile tu tacy zagladaja a widze ze tak jest i pragne zeby sie podzeilili swoja wiedza w tej kwestii poniewaz mi takowej brakuje... a jak wszyscy wiedza: nieznajomosc prawa nie zwalnia z podporzadkowywania sie jemu
    pozdrawiam

Owszem,deklarację zgodności wystawiasz sam,ale na podstawie wyników badań.
    Jak możesz stwierdzić,że urządzenie które chcesz wprowadzić do sprzedaży spełnia wymogi odpowiednich norm?
    Badania możesz wykonać sam,o ile posiadzasz odpowiednio wyposażone labporatorium.
  • #16 2139363
    c_04
    Poziom 21  
    elo...
    z ta deklaracja to sie dowiedzialem ze to jest tak ze wystawiam ja na wlasna odpowiedzialnosc bo zmienily sie jakies zasady a badania sa tylko takim zabezpieczeniem dla mnie bo tak czy siak zawsze odpowiadam ja jako producent... deklaracja jest tylko oswiadczeniem ze produkt zostal wykonany zgodnie z zasadami jakiegos bezpieczenstwa...
    nie wiem jak to wyglada dokladnie ale umowilem sie w jednym z osrodkow badawczych wystawiajacych atesty i certyfikaty, prowadzacym badania wiec za jakis czas powienienem wszystko wiedziec dokladnie... hmm tylko ciagle nie wiem gdzie ta deklaracje sie wypelnia
  • #17 2139389
    Yoshi
    Poziom 19  
    Deklarację sporządzasz sam,podajesz w niej numery norm,które urządzenie spełnia itd. Niestety nie mam wzru deklaracji,ale podejrzewam,że jest to standardowy druk.
  • #18 2140771
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Witam.
    Tez jestem w trakcie dowiadywania się w jaki sposób zdobyć znak CE (deklarację) dla moich urządzeń (sterowników maszyn) - jest on napewno wymagany dla tego typu urządzeń i po długich poszukiwaniach natrafiłem na instytucję odpowiednią dla mojego rejonu ale dopiero jak będę w OPOLU to osobiście pogadam bo przez telefon nieda się pewnych szczegułów obgadać (pokazać) ale daję namiary - wydaje mi się, że to dość profesjonalna firma (mam nadzieję):

LUC - CE CONSULTING
    ul. Robotnicza 20
    45-352 Opole
    tel./fax: +48 (077) 442 68 90
    www.luc.pl
  • #19 2141190
    c_04
    Poziom 21  
    kol Yoshi: ja niby znam numer normy ktora powinienem spelniac... czy Ty posiadasz te normy tzn w postaci papierowej??;)

to ja moze podam adresy ktore ja zdobylem:

Polskie Centrum Badan i Certyfikacji
    Zespol Wyrobow Elektrycznych
    ul.Kłobucka 23a
    02-699 Warszawa
    kier.Z.Buchwald tel022 647-07-22 w 316

Biuro Badawcze ds Jakosci Stowarzyszenia Elektrykow Polskich
    ul.Pożaryskiego 28
    04-703 Warszawa
    dyr.P.Gondek tel 022 812-35-00, 812-35-10

Centralny Osrodek Badawczo-Rozwojowy "POLAM"
    ul.Pożaryskiego 28
    04-703 Warszawa
    dyr.J.Łapa tel 022 812-33-90

Osrodek Badawczo-Rozwojowy "Predom-Obr"
    ul.Krakowiaków 53
    02-255 Warszawa
    dyr.A.Piotrowski tel 022 846-19-51

Zaklad Badan i Atestacji "ZETOM"
    ul.Ks. bpa H.Bednorza 17
    40-384 Katowice
    dyr.H.Leśnik tel 032 256-93-69

Zespol Osrodkow Kwalifikacji Jakosci Wyrobow "SIMPTEST" Osrodek Badan i Certyfikacji Sp.Z.O.O.
    ul.Barbary 17
    40-384 Katowice
    dyr.F.Troncik tel032 251-95-95

Centralne Laboratorium Akumulatorow i Ogniw - Zaklad Certyfikacji
    ul.Forteczna 12/14
    61-362 Poznan
    Kierownik Zaklady Certyfikacji: K.Krzyśko tel 061 879-07-25

ELTEST s.c. - Zaklad Certyfikacji ELTEST
    ul.Ratuszowa 11
    03-450 Warszawa
    prezes: M.Jewtuch tel 022 619-39-66, 619-26-12

DAMOS CERT-LABORATORY s.c.
    ul.Ks.I.Kłopotowskiego 11
    03-718 Warszawa
    dyr. Pelnomocnik wlasciciela J.Regulski tel 022 818-23-39

pominalem zaklady atestacji gazownictwa i jakichs tam urzadzen gorniczych bo chyba i tak nikt nie skorzysta;)
    pozdrawiam i mykam do roboty hehe
  • #20 2142612
    Yoshi
    Poziom 19  
    Witaj,
    niestety nie posiadam nor w wersji papierowej oraz elektronicznej.Aby przeczytać norme idę do czytelni w Instytucie Nafty w Krakowie.

Pozdrawiam
  • #21 2368082
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Witam. Też szukam wiadomości na ten temat i powoli mam coraz więkrzy mętlik w głowie;)
    Sprawa wygląda tak, że jeżeli Twój wyrób podchodzi pod którąś dyrektywe to szukasz w wykazie odpowiedniej dla siebie normy lub kilku norm. Niestety trzeba je zakupić :( . W danej normie wyczytasz wszystko czego wymaga się od tego produktu, jakie są przewidziane badania itp. Inną sprawą jest czy zlecisz te badania do akredytowanego labolatrium i zakładając że każdy Twój produkt będzie wierną kopią tego przebadanego(nie wprowadzisz potem jakiś zmian konstrukcyjnych) to śpisz spokojnie bo jak komuś się coś stanie to Tobie nic nie mogą zrobić. Druga opcja to "wydaje Ci się" że wyrób przejdzie te badania bez problemu i ich nie robisz.
    Tak czy tak sam wystawiasz deklarację zgodności. Lecz w przypadku jakiegoś wypadku domniemanie spowodowanego urzytkowaniem Twojego wyrobu lecisz spocony robić szybko te badania i modlisz się żeby wszystkie przeszły ;) bo jak nie przejdzie to jesteś ugotowany przez prawnika poszkodowanego i dodatkowo ukarany za nielegalne wprowadzenie niebezpiecznego urządzenia oznaczonego znakiem CE .
    Trzecia możliwość to oddajesz wszystko w ręce zewnętrznej firmy która przeprowadza wszystkie badania , pomaga stworzyć niezbędną dokumentacje i wystawia Ci deklaracje zgodności. To rozwiązanie jest niestety bardzo kosztowne, koszty w dodatku są ponoszone co jakiś czas gdyż taka deklaracja ma termin ważności , audytor powinien przeprowadzać okresowe kontrole itp...
    Mój mętlik w głowie zrodził się z tego iż moje wyroby nie łapią się pod żadną normę i w PKN poinformowano mnie że takową musze sam stworzyć (norma zakładowa ZN)

Wrzucam kilka załączników które wszystkim się przydadzą. Jest wzór deklaracji. Dyrektywa niskonapięciowa, wykaz norm do niej, schemat procesu wystawienia deklaracji i oznakowania wyrobu znakiem CE

ps. Jak by ktoś miał normę dotyczącą kodu IP to chętnie wymienie na inne;)
    Załączniki:
    • Wykaz norm zharmonizowanych z dyrektywą niskonapięciową .pdf (250.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dyrektywa niskonapięciowa.pdf (76.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Deklaracja zgodności.pdf (32.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 2368084
    katoda
    Poziom 20  
    i reszta:)
    Załączniki:
    • Wymagania dla sprzętu elektrycznego.pdf (52.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat procedury.pdf (29.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 2368114
    Yoshi
    Poziom 19  
    katoda napisał:
    ... to śpisz spokojnie bo jak komuś się coś stanie to Tobie nic nie mogą zrobić. Druga opcja to "wydaje Ci się" że wyrób przejdzie te badania bez problemu i ich nie robisz...

Witaj,
    mała poprawka,niestety jako producent odpowiadasz prawnie za szkody powstałe w wyniku użytkowania Twojego urządzenia i żadna norma,oznaczenie CE nie zwalnia Cię z tego,więc nie śpisz spokojnie.

Pozdrawiam
  • #24 2368119
    c_04
    Poziom 21  
    Dokladnie jest tak jak napial przedmowca... az dziwne ze tego chyba nie napisalem tutaj w temacie... w kazdym razie moje myslenie o atestach zmierza w strone - po co mi one potrzebne skoro i tak ja odpowiadam za nastepstwa uzytkowania moich urzadzen??

Hmm w osordku atestujacym powiedzieli mi ze urzadzenie ma byc zbudowanie zgodnie ze sztuka inzynierii dot bezpieczenstwa danego urzadzenia czyli wszelkie normy sa tak naprawde podpowiedziami jak to nalezy zrobic... wiadomo ze np nie podlaczy se napiecia sieciowego przez drucik telefoniczny dodatkow puszczony prz wywiercona dziure w blasze obudowy... ;)
    pozdrawiam

P.S. jeszcze sie nei wybralem do osrodka atestow i badan poniewaz nie mam gotowego prototypu drugiego z moich urzadzen... problemy sa natury kosmetycznej;)
  • #25 2370976
    katoda
    Poziom 20  
    Nadal nie jestem przekonany co do mojej odpowiedzialności jeżeli wyprodukuje coś zgodnie z zasadami , normami i przekaże produkt razem z odpowiednią instrukcją montażu , eksploatacji itd..

cytat:

WYMAGANIA OGÓLNE
    Zgodnie z postanowieniami dyrektywy sprzęt elektryczny może być umieszczany na rynku, jeżeli:
    jest bezpieczny, czyli spełnia zasadnicze wymagania określone w dyrektywie,
    został poddany procedurze oceny zgodności,
    została wydana deklaracja zgodności WE,
    zostało na nim właściwie umieszczone oznaczenie CE.
    WYMAGANIA ZASADNICZE
    Pierwszym warunkiem wprowadzenia sprzętu elektrycznego do obrotu (umieszczenia na rynku) jest wymaganie, aby sprzęt elektryczny skonstruowany zgodnie z zasadami dobrej praktyki inżynierskiej w zakresie obowiązujących zasad bezpieczeństwa, po właściwym jego zainstalowaniu, przy właściwym utrzymywaniu i przy użytkowaniu zgodnie z przeznaczeniem, nie zagrażał bezpieczeństwu osób, zwierząt domowych i mienia.

cytat:

DYREKTYWA O ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SZKODY WYRZĄDZONE PRZEZ WYRÓB WADLIWY
    W celu zagwarantowania przestrzegania zasad nowego podejścia, Rada Ministrów (od listopada 1993 r. – Rada Unii Europejskiej) wydała 25 lipca 1985 r. dyrektywę o harmonizacji w państwach członkowskich ustaw, przepisów oraz postanowień administracyjnych dotyczących odpowiedzialności za wyroby wadliwe – 85/374/EWG (Dz.U. WE nr L 210 z 7 sierpnia 1985 r.). Do dyrektywy tej wprowadzono zmianę dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 99/34/WE z 10 maja 1999 r.
    Dyrektywa ta dotyczy każdego wyrobu wyprodukowanego we Wspólnocie lub sprowadzonego do Wspólnoty, który wyrządza szkody osobom lub mieniu. Odpowiedzialnością dyrektywa obarcza producenta lub jego upełnomocnionego przedstawiciela, lub w przypadku braku takiego, każdego importera, który wprowadza na rynek Wspólnoty wyroby z państw trzecich.

Po przeczytaniu setek stron ustaw i dokumentów mam takie zdanie że jeśli mój produkt jest zgodny pod każdym względem technicznym i merytorycznym z dyrektywami i normami to jest moim zabezpieczeniem przed odpowiedzialnością ....

Całość dokumentu jest w załączniku
    Załączniki:
    • niskie napięcie broszura.pdf (759.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2376515
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy procedur uzyskiwania atestów bezpieczeństwa oraz deklaracji zgodności CE dla urządzeń elektronicznych, w szczególności małego wzmacniacza zasilanego sieciowo i zamkniętego w metalowej obudowie. Podkreślono, że deklarację zgodności CE wystawia producent na własną odpowiedzialność, potwierdzając, że produkt spełnia wymagania odpowiednich norm i dyrektyw UE. Badania laboratoryjne, takie jak pomiary EMC czy testy bezpieczeństwa, nie są obowiązkowe, lecz stanowią zabezpieczenie producenta w przypadku kontroli lub wypadku. Koszty badań mogą być znaczne, zwłaszcza dla urządzeń zasilanych z sieci, a ich wykonanie wymaga akredytowanego laboratorium. Wskazano, że certyfikaty nie są wystawiane na pojedyncze komponenty (np. transformatory), lecz na cały produkt, który powinien być zbudowany zgodnie z zasadami inżynierii bezpieczeństwa i normami (np. normy EN). Podano adresy i kontakty do instytucji certyfikujących i sprzedających normy, takich jak Polskie Centrum Badań i Certyfikacji, OBR-Predom, LUC-CE Consulting oraz Stowarzyszenie Elektryków Polskich. Zwrócono uwagę, że oznaczenie CE nie zwalnia producenta z odpowiedzialności prawnej za szkody powstałe w wyniku użytkowania urządzenia. Deklaracja CE jest standardowym dokumentem, który producent sporządza samodzielnie, podając numery norm, które produkt spełnia. W praktyce ważne jest, aby urządzenie było zgodne z obowiązującymi normami i dyrektywami oraz aby producent posiadał dokumentację techniczną potwierdzającą bezpieczeństwo wyrobu.
REKLAMA