logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STILL EGV 10 - błąd AL03 po zwarciu F2-T-, wózek nie rusza i nie podnosi

Horyy 03 Cze 2026 11:34 144 3
REKLAMA
  • #1 21914801
    Horyy
    Poziom 2  
    Witam,
    STILL EGV 10 poszukuje śladów po zwarciu między przewodami F2 a T- (brak smrodu, strzału, widać jedynie drobne odpryski jak po spawaniu na śrubce przy silniku). Błąd AL03, wózek stoi, nie rusza, nie podnosi (po odłączeniu przewodów od silnika pokazał błąd AL60). Pomiary wskazały na sterownik, taki jak tutaj omawialiście. Czy ma ktoś jakiś pomysł, gdzie szukać? Odwdzięczę się.

Zielona płytka PCB z uszkodzonym elementem w centrum i złotymi pinami na dole
    Płytka PCB w metalowej obudowie z tranzystorami mocy, śrubami i czerwonymi przewodami
    Zbliżenie na silnik wózka z przewodami oznaczonymi F1 i F2 podłączonymi do zacisków
  • REKLAMA
  • #2 21917993
    Padrettini
    Poziom 26  
    Ocena: 553
    Opisy błędów AL03 i AL60:

Fragment tabeli błędów: „VFIELD NOT OK”, opis niestabilnego napięcia silnika i możliwego zwarcia Fragment tabeli: „60 CAPACITOR CHARGE”, opis usterki, przyczyna „Armature cables broken”, zalecenie sprawdzenia okablowania

Błędy wskazują na zwarcie w samym silniku. Czy rozbierałeś silnik ?
  • REKLAMA
  • #3 21918032
    Horyy
    Poziom 2  
    Cześć,
    Nie rozbierałem silnika, bo AL60 pokazał się tylko po odłączeniu silnika, i serwisant powiedział, że jak błąd się zmieni, to wina sterownika. Po ponownym podłączeniu silnika wyświetla AL03, przewody, które się zwarły, wymieniłem, wszystko wskazuje na ten sterownik, ale kompletnie nie widać żadnych uszkodzeń fizycznych.
  • #4 21918070
    Padrettini
    Poziom 26  
    Ocena: 553
    Sprawdziłem serwisówkę do tego wózka, ale niestety nie ma schematu sterownika żeby Ci pomóc.

Sterowniki zawsze wysyłam do diagnozy więc nie mam doświadczenia z tymi sterownikami i w tym temacie nie będę w stanie pomóc. Sterowniki nowe/regenerowane drogie więc mam nadzieję, że znajdziesz usterkę i ją usuniesz.
REKLAMA