logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[AVR] Jaki programator ISP do ATtiny85 i ATtiny84A na start, co jeszcze kupić?

Enxosnsndj 03 Cze 2026 13:41 252 5
REKLAMA
  • #1 21914902
    Enxosnsndj
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Witam,

chcę zacząć naukę programowania mikrokontrolerów AVR. Na ten moment planuję kupić ATtiny85 oraz ATtiny84A, żeby robić pierwsze proste projekty i własne PCB w KiCadzie.

Jeszcze nie kupiłem elementów — jestem na etapie kompletowania listy zakupów i chcę dobrze dobrać programator oraz niezbędne rzeczy do programowania i uruchamiania układów.

Mam kilka pytań:

1. Jaki programator do AVR polecacie na początek (USBasp, AVR ISP, coś innego)?
    2. Czy wystarczy sam programator ISP, czy potrzebne są jeszcze dodatkowe moduły?
    3. Czy do ATtiny85 i ATtiny84A potrzebuję czegoś poza:
    * programatorem ISP
    * złączem ISP na PCB
    * podstawowymi elementami (rezystory, kondensatory, LED)?
  • REKLAMA
  • #2 21914945
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    W jakim środowisku będziesz tworzył oprogramowanie? USBasp jest fajny, działający ale trochę wolny. AVR ISP MKII będzie szybszy.
  • REKLAMA
  • #3 21915007
    Enxosnsndj
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Tak naprawdę dopiero bede zaczynal z avr
  • REKLAMA
  • #4 21915077
    szel
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Potwierdzam, że AVR ISP MKII jest bardzo dobrym wyborem. Dla mikrokontrolerów programowanych poprzez interfejs ISP. Solidny i niezwodny programator.
  • REKLAMA
  • #5 21915285
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 175
    Enxosnsndj napisał:
    Tak naprawdę dopiero bede zaczynal z avr

Warto bawić się ośmiobitowcami? 32 bity - stm32, esp32
  • #6 21915938
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 882
    Enxosnsndj napisał:
    1. Jaki programator do AVR polecacie na początek (USBasp, AVR ISP, coś innego)?

Dobre pytanie.

Masz do wyboru:
    USBasp :
    Najtańszy programator (chińskie klony) i chyba najpopularniejszy.
    Ale są problemy z chińskimi klonami (gdy AVR ma niskie F_CPU), bo mają skopany firmware. I trzeba mieć drugi programator (może być Arduino jako programator), aby wgrać poprawny firmware.
    Dodatkowo USBasp nie jest (natywnie) obsługiwany przez oficjalne środowisko IDE Microchip Studio 7.0.2594.
    Ale AVRDUDE bez problemu obsługuje te programatory.

AVR ISP MKII - Dobry programator. Ale oryginału nie da się już kupić, tylko klony. Dlatego powinien pochodzić od „renomowanych” sprzedawców. Działa w Microchip Studio bez problemu.
    Ale Mirka program (mkAVRcalculator) do programowania go nie obsługuje. Ale AVRDUDES bez problemu go obsługuje.

Jest jeszcze MPLAB SNAP, ale aktualnie go nie ma w TME.

No i są nowsze AVR i tanie płytki do nich
    https://www.tme.eu/pl/details/ev72y42a/zestawy-do-ukladow-microchip/microchip-technology/
    I tu już nie trzeba osobnego programatora, bo mamy wszystko w jednym, programator + nowy AVR.
    I działa bez problemu w Microchip Studio, MPLAB X IDE, czy też nawet w Visual Studio Code.
    https://ww1.microchip.com/downloads/aemDocume...from-megaAVR-to-AVR-DxMCU-Fam-DS00003731A.pdf

Enxosnsndj napisał:
    Czy wystarczy sam programator ISP, czy potrzebne są jeszcze dodatkowe moduły?

Wystarczy sam programator.

Enxosnsndj napisał:
    3. Czy do ATtiny85 i ATtiny84A potrzebuję czegoś poza:
    * programatorem ISP
    * złączem ISP na PCB
    * podstawowymi elementami (rezystory, kondensatory, LED)?

Wystarczy.
    No i trzeba mieć chęć i samozaparcie do poznawania nowych rzeczy i walki ze sprzętem i problemami.

Skąd zamierzasz czerpać wiedzę o AVR-ach?
REKLAMA