logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gigabyte Z590 UD AC - Win 10, błąd RPC w Realtek Audio, brak dźwięku i mikrofonu

anonimmaks766 04 Cze 2026 00:09 96 3
REKLAMA
  • #1 21915188
    anonimmaks766
    Poziom 3  
    Cześć, od jakiegoś czasu walczę z wejściem mikrofonowym do mojego komputera.
    Mam płytę Gigabyte Z590 UD AC, słuchawki SPC Gear Viro i Win 10. Jakiś czas temu zauważyłem, że komputer przestał odtwarzać z nich dźwięk od tyłu. Wykrywane są jako Realtek Audio, ale na tym się kończy, dźwięk nie jest odtwarzany, a mikrofon nie łapie. Powiedziałem trudno, pociągnąłem kabel od monitora i przez jakiś czas miałem podłączone słuchawki do niego. Teraz wróciłem do tematu, bo mam trochę wolnego czasu. Z ciekawości pobrałem Ubuntu, żeby sprawdzić, czy to problem płyty, i magicznie okazało się, że on jakoś wykrywa słuchawki i mikrofon bezproblemowo, ale Windows krztusi się, robiąc to samo. Mam pobrane najnowsze sterowniki ze strony producenta wraz z Realtek Audio Console, ale w tym drugim wyskakuje błąd z RPC. Odinstalowanie urządzenia wraz ze sterownikami nie pomaga. Dostaję białej gorączki od tego tematu, ma ktoś pomysł, co można zrobić? Jest opcja resetu Windowsa wraz ze sterownikami z zachowaniem aplikacji i plików? (Reset nie wchodzi w grę, nie chcę stracić aplikacji i projektów).
    Jaką masz dokładnie wersję Windows 10 (np. 21H2/22H2, build) i czy problem pojawił się po jakiejś aktualizacji systemu albo sterowników/chipsetu?
    22H2, błąd pojawił się po jakimś czasie, wcześniej wszystko funkcjonowało dobrze, chociaż w okresie od działania do problemu zaczęło się nagłe wyłączanie itp.
    Możesz sprawdzić, czy w Menedżerze urządzeń przy „Kontrolery dźwięku...” / „Wejścia i wyjścia audio” są jakieś błędy lub kody, oraz czy usługi „Zdalne wywoływanie procedur (RPC)” i „Windows Audio” są uruchomione?
    Obie usługi są aktywne i na automacie, nie ma błędów ani kodów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21916016
    anonimmaks766
    Poziom 3  
    >>21915751 To też mi nie działało, jednak po reinstalacji Windowsa przez plik exe działanie słuchawek wróciło do normy.
  • #4 21916018
    anonimmaks766
    Poziom 3  
    Wystarczyła ponowna instalacja Windowsa w taki sposób, jakbym od nowa chciał pobierać system (przez stronę Microsoftu i plik exe).
REKLAMA