Witam. Kupiłem i podłączyłem silniki elektryczne do wózka Forest II GT. 1 silnik jedzie do przodu, a drugi do tyłu ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamKOCUREK1970 napisał:@dariusz2021
To klasyczny problem wynikający z odwróconej polaryzacji jednego z silników. Sterownik wózka wysyła identyczny sygnał do obu stron, ale w nowym silniku kable wewnątrz lub wtyczka są połączone odwrotnie.
Musisz zamienić miejscami przewody zasilające w silniku, który kręci się w złym kierunku.
KOCUREK1970 napisał:@dariusz2021
A jakie to dokładnie silniki?
Kupiłeś lewy i prawy?
KOCUREK1970 napisał:@dariusz2021
To są silniki prądu stałego DC, to jest tutaj kluczowe.
Skoro silniki kręcą się w różną stronę, to jest wątpliwe, że dostarczono silnik lewy i prawy.
Dodatkowo z nowymi silnikami powinna być dostarczona instrukcja ich montażu.
Każdy taki silnik ma 4 przewody.
Dwa przewody zasilające +/-
I dwa przewody sterujące..
Teraz, jeżeli jeden silnik kręci się prawidłowo, jego nie dotykaj.
Silnik, który kręci się w drugą stronę, tutaj we wtyczce do wózka lub na zaciskach samego silnika należy przełożyć kable zasilające (zamienić miejscami plus z minusem, ale tylko albo we wtyczce, lub tylko przy silniku).
Oczywiście przed jakimkolwiek działaniem należy bezwarunkowo odłączyć zasilanie, czyli akumulatory z całego wózka.
Tyczy się to podłączania silników po zmianie, odłączania tychże silników, jakichkolwiek z nimi manipulacji przy wózku.
Teraz pytanie, mnie z drugiej strony monitora jest łatwo powiedzieć: proszę przełożyć dwa kable zasilające we wtyczce błędnego silnika lub na samym silniku.
Teraz pytanie, czy Pan sam sobie z tym poradzi...
W mojej ocenie nie, zatem proszę szukać jakiegoś elektronika elektryka tam na miejscu, który te kable przełoży na samym silniku lub we wtyczce w tym silniku, który kręci się w złą stronę.
Koszty, jakie Pan poniósł, kupując te silniki, jest zbyt wysoki, żeby sam Pan w to ingerował.
Forum tu więcej nie pomoże, bo to są działania rękoma po Pańskiej stronie.
dariusz2021 napisał:testowałem na drugim module i sterowniku co robić ?
KOCUREK1970 napisał:dariusz2021 napisał:testowałem na drugim module i sterowniku co robić ?
Skoro problem falowania, zwalniania i przyspieszania występuje na dwóch różnych kompletach silników oraz na dwóch różnych modułach i sterownikach, winne są elementy wspólne dla obu konfiguracji.
Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie potencjometru manetki joysticka, zły stan akumulatorów lub usterka w okablowaniu i wtyczkach (nie od silników, ale tych pozostałych już na wózku).
Manetka odpowiada za płynne zadawanie prędkości. Jeśli jej potencjometr lub czujnik Halla jest zużyty, wysyła do sterownika skaczące napięcie.
Sterownik widzi "drżenie" ręki i na zmianę przyspiesza lub zwalnia wózek.
Jeśli podczas testu drugiego modułu używałeś tego samego fizycznego joysticka (obudowy z manetką), musisz podmienić samą manetkę lub cały panel sterujący na inny, w 100% sprawny.
Napięcie na zużytych akumulatorach drastycznie spada w momencie ruszenia, co zmusza sterownik do ograniczenia mocy (zwalnianie). Gdy wózek zwalnia, pobór prądu spada, napięcie rośnie, a wózek znów przyspiesza – tworzy to zapętloną reakcję falowania.
Podłącz voltomierz do akumulatorów i zmierz napięcie w trakcie jazdy.
Jeśli spada poniżej 21-22V dla akku 24V, akumulatory są do wymiany.
Wysoka rezystancja na stykach wywołuje identyczne objawy jak uszkodzony akumulator.
Grzanie się wtyczek, kabli lub bezpiecznika głównego.
Sprawdź czystość i docisk we wtykach silnikowych, złączu głównym baterii oraz gniazdach modułu. Oczyść je preparatem typu "Kontakt" do elektroniki.
pikarel napisał:Kol.@kocurek1970 już Ci podał wskazówki, zacząłbym od dżojstika. Masz drugi, sprawny - podstaw go.
dariusz2021 napisał:Czy mogę przełożyć sterownik z Forest 3 do Forest II GT, ponieważ wskazuje on prędkość itd.? Są to jednak różne systemy, mimo że oba są zasilane napięciem 24 V ?
KOCUREK1970 napisał:dariusz2021 napisał:Czy mogę przełożyć sterownik z Forest 3 do Forest II GT, ponieważ wskazuje on prędkość itd.? Są to jednak różne systemy, mimo że oba są zasilane napięciem 24 V ?
Nie, nie można bezpośrednio przełożyć samego sterownika (joysticka) z wózka Forest 3 do Forest II GT, mimo że oba urządzenia pracują na napięciu 24 V.
Wózki te wykorzystują całkowicie różne i niekompatybilne cyfrowe systemy komunikacji:
- Vermeiren Forest II GT opiera się na starszym systemie sterowania Dynamic Controls SHARk lub DX2.
- Vermeiren Forest 3 wykorzystuje nowoczesną architekturę Dynamic Controls LiNX.
Domowym sposobem nie sprawdzicie sami nic - tu wymagany jest serwis z dostępem do schematów, częściami na podmianę itd.
Tu nie można popełnić pomyłki, raz coś źle zrobisz i wózek do naprawy.
KOCUREK1970 napisał:dariusz2021 napisał:Czy mogę przełożyć sterownik z Forest 3 do Forest II GT, ponieważ wskazuje on prędkość itd.? Są to jednak różne systemy, mimo że oba są zasilane napięciem 24 V ?
Nie, nie można bezpośrednio przełożyć samego sterownika (joysticka) z wózka Forest 3 do Forest II GT, mimo że oba urządzenia pracują na napięciu 24 V.
Wózki te wykorzystują całkowicie różne i niekompatybilne cyfrowe systemy komunikacji:
- Vermeiren Forest II GT opiera się na starszym systemie sterowania Dynamic Controls SHARk lub DX2.
- Vermeiren Forest 3 wykorzystuje nowoczesną architekturę Dynamic Controls LiNX.
Domowym sposobem nie sprawdzicie sami nic - tu wymagany jest serwis z dostępem do schematów, częściami na podmianę itd.
Tu nie można popełnić pomyłki, raz coś źle zrobisz i wózek do naprawy.