logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Forest II GT - jeden silnik jedzie do przodu, drugi do tyłu, jak podłączyć?

dariusz2021 04 Cze 2026 19:31 378 13
  • #2 21915619
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @dariusz2021
    To klasyczny problem wynikający z odwróconej polaryzacji jednego z silników. Sterownik wózka wysyła identyczny sygnał do obu stron, ale w nowym silniku kable wewnątrz lub wtyczka są połączone odwrotnie.
    Musisz zamienić miejscami przewody zasilające w silniku, który kręci się w złym kierunku.
  • #3 21915628
    dariusz2021
    Poziom 9  
    Ocena: 157
    KOCUREK1970 napisał:
    @dariusz2021
    To klasyczny problem wynikający z odwróconej polaryzacji jednego z silników. Sterownik wózka wysyła identyczny sygnał do obu stron, ale w nowym silniku kable wewnątrz lub wtyczka są połączone odwrotnie.
    Musisz zamienić miejscami przewody zasilające w silniku, który kręci się w złym kierunku.

Mogę ? Mam gwarancję, a nie wyślę, bo zostały zamontowane, jak to zrobić bez psucia, rozrywania kabla ?
  • #4 21915632
    KOCUREK1970
    @dariusz2021
    A jakie to dokładnie silniki?
    Kupiłeś lewy i prawy?
  • #6 21915879
    KOCUREK1970
    @dariusz2021
    To są silniki prądu stałego DC, to jest tutaj kluczowe.

Skoro silniki kręcą się w różną stronę, to jest wątpliwe, że dostarczono silnik lewy i prawy.
    Dodatkowo z nowymi silnikami powinna być dostarczona instrukcja ich montażu.

Każdy taki silnik ma 4 przewody.
    Dwa przewody zasilające +/-
    I dwa przewody sterujące..

Teraz, jeżeli jeden silnik kręci się prawidłowo, jego nie dotykaj.

Silnik, który kręci się w drugą stronę, tutaj we wtyczce do wózka lub na zaciskach samego silnika należy przełożyć kable zasilające (zamienić miejscami plus z minusem, ale tylko albo we wtyczce, lub tylko przy silniku).

Oczywiście przed jakimkolwiek działaniem należy bezwarunkowo odłączyć zasilanie, czyli akumulatory z całego wózka.
    Tyczy się to podłączania silników po zmianie, odłączania tychże silników, jakichkolwiek z nimi manipulacji przy wózku.

Teraz pytanie, mnie z drugiej strony monitora jest łatwo powiedzieć: proszę przełożyć dwa kable zasilające we wtyczce błędnego silnika lub na samym silniku.
    Teraz pytanie, czy Pan sam sobie z tym poradzi...
    W mojej ocenie nie, zatem proszę szukać jakiegoś elektronika elektryka tam na miejscu, który te kable przełoży na samym silniku lub we wtyczce w tym silniku, który kręci się w złą stronę.

Koszty, jakie Pan poniósł, kupując te silniki, jest zbyt wysoki, żeby sam Pan w to ingerował.
    Forum tu więcej nie pomoże, bo to są działania rękoma po Pańskiej stronie.
  • #7 21916168
    dariusz2021
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    @dariusz2021
    To są silniki prądu stałego DC, to jest tutaj kluczowe.

Skoro silniki kręcą się w różną stronę, to jest wątpliwe, że dostarczono silnik lewy i prawy.
    Dodatkowo z nowymi silnikami powinna być dostarczona instrukcja ich montażu.

Każdy taki silnik ma 4 przewody.
    Dwa przewody zasilające +/-
    I dwa przewody sterujące..

Teraz, jeżeli jeden silnik kręci się prawidłowo, jego nie dotykaj.

Silnik, który kręci się w drugą stronę, tutaj we wtyczce do wózka lub na zaciskach samego silnika należy przełożyć kable zasilające (zamienić miejscami plus z minusem, ale tylko albo we wtyczce, lub tylko przy silniku).

Oczywiście przed jakimkolwiek działaniem należy bezwarunkowo odłączyć zasilanie, czyli akumulatory z całego wózka.
    Tyczy się to podłączania silników po zmianie, odłączania tychże silników, jakichkolwiek z nimi manipulacji przy wózku.

Teraz pytanie, mnie z drugiej strony monitora jest łatwo powiedzieć: proszę przełożyć dwa kable zasilające we wtyczce błędnego silnika lub na samym silniku.
    Teraz pytanie, czy Pan sam sobie z tym poradzi...
    W mojej ocenie nie, zatem proszę szukać jakiegoś elektronika elektryka tam na miejscu, który te kable przełoży na samym silniku lub we wtyczce w tym silniku, który kręci się w złą stronę.

Koszty, jakie Pan poniósł, kupując te silniki, jest zbyt wysoki, żeby sam Pan w to ingerował.
    Forum tu więcej nie pomoże, bo to są działania rękoma po Pańskiej stronie.

Tata odwrócił biegunowość i wózek jedzie do przodu, ale dzieje się to samo, co z poprzednimi silnikami TZN. Wózek faluje, zwalnia i przyspiesza. Niektórzy twierdzą, że coś z tranzystorami w module albo z manetką w joysticka. Myślałem, że to silniki, ale nie, programowanie, ale powiedziano, że to nie ma nic do rzeczy i nie wiem, dodam, że testowałem na drugim module i sterowniku co robić ?
  • Pomocny post
    #8 21916230
    KOCUREK1970
    dariusz2021 napisał:
    testowałem na drugim module i sterowniku co robić ?

Skoro problem falowania, zwalniania i przyspieszania występuje na dwóch różnych kompletach silników oraz na dwóch różnych modułach i sterownikach, winne są elementy wspólne dla obu konfiguracji.
    Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie potencjometru manetki joysticka, zły stan akumulatorów lub usterka w okablowaniu i wtyczkach (nie od silników, ale tych pozostałych już na wózku).

Manetka odpowiada za płynne zadawanie prędkości. Jeśli jej potencjometr lub czujnik Halla jest zużyty, wysyła do sterownika skaczące napięcie.
    Sterownik widzi "drżenie" ręki i na zmianę przyspiesza lub zwalnia wózek.
    Jeśli podczas testu drugiego modułu używałeś tego samego fizycznego joysticka (obudowy z manetką), musisz podmienić samą manetkę lub cały panel sterujący na inny, w 100% sprawny.

Napięcie na zużytych akumulatorach drastycznie spada w momencie ruszenia, co zmusza sterownik do ograniczenia mocy (zwalnianie). Gdy wózek zwalnia, pobór prądu spada, napięcie rośnie, a wózek znów przyspiesza – tworzy to zapętloną reakcję falowania.
    Podłącz voltomierz do akumulatorów i zmierz napięcie w trakcie jazdy.
    Jeśli spada poniżej 21-22V dla akku 24V, akumulatory są do wymiany.

Wysoka rezystancja na stykach wywołuje identyczne objawy jak uszkodzony akumulator.
    Grzanie się wtyczek, kabli lub bezpiecznika głównego.
    Sprawdź czystość i docisk we wtykach silnikowych, złączu głównym baterii oraz gniazdach modułu. Oczyść je preparatem typu "Kontakt" do elektroniki.
  • #9 21916262
    dariusz2021
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    dariusz2021 napisał:
    testowałem na drugim module i sterowniku co robić ?

Skoro problem falowania, zwalniania i przyspieszania występuje na dwóch różnych kompletach silników oraz na dwóch różnych modułach i sterownikach, winne są elementy wspólne dla obu konfiguracji.
    Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie potencjometru manetki joysticka, zły stan akumulatorów lub usterka w okablowaniu i wtyczkach (nie od silników, ale tych pozostałych już na wózku).

Manetka odpowiada za płynne zadawanie prędkości. Jeśli jej potencjometr lub czujnik Halla jest zużyty, wysyła do sterownika skaczące napięcie.
    Sterownik widzi "drżenie" ręki i na zmianę przyspiesza lub zwalnia wózek.
    Jeśli podczas testu drugiego modułu używałeś tego samego fizycznego joysticka (obudowy z manetką), musisz podmienić samą manetkę lub cały panel sterujący na inny, w 100% sprawny.

Napięcie na zużytych akumulatorach drastycznie spada w momencie ruszenia, co zmusza sterownik do ograniczenia mocy (zwalnianie). Gdy wózek zwalnia, pobór prądu spada, napięcie rośnie, a wózek znów przyspiesza – tworzy to zapętloną reakcję falowania.
    Podłącz voltomierz do akumulatorów i zmierz napięcie w trakcie jazdy.
    Jeśli spada poniżej 21-22V dla akku 24V, akumulatory są do wymiany.

Wysoka rezystancja na stykach wywołuje identyczne objawy jak uszkodzony akumulator.
    Grzanie się wtyczek, kabli lub bezpiecznika głównego.
    Sprawdź czystość i docisk we wtykach silnikowych, złączu głównym baterii oraz gniazdach modułu. Oczyść je preparatem typu "Kontakt" do elektroniki.

Baterie mają około 7 lat, ale dają radę i wózek nie zwalnia. Mam dwuletni wózek Forest, 3 baterie to totalny złom i nie daje takich objawów. To przez nowszy sterownik, moduł, bo to na pewno nie elektronikia, im niższy poziom rozładowania, napięcia wózek słabnie, ale nie faluje, nic z tego nie kumam ?
  • #10 21916432
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1834
    Kol.@kocurek1970 już Ci podał wskazówki, zacząłbym od dżojstika. Masz drugi, sprawny - podstaw go.
  • #11 21916512
    dariusz2021
    Poziom 9  
    pikarel napisał:
    Kol.@kocurek1970 już Ci podał wskazówki, zacząłbym od dżojstika. Masz drugi, sprawny - podstaw go.

Mam prawie nowy sterownik i to samo dzieje się ze wszystkimi trzema sterownikami i dwoma modułami. Mam pytanie. Czy mogę przełożyć sterownik z Forest 3 do Forest II GT, ponieważ wskazuje on prędkość itd.? Są to jednak różne systemy, mimo że oba są zasilane napięciem 24 V ?
  • #12 21916567
    KOCUREK1970
    dariusz2021 napisał:
    Czy mogę przełożyć sterownik z Forest 3 do Forest II GT, ponieważ wskazuje on prędkość itd.? Są to jednak różne systemy, mimo że oba są zasilane napięciem 24 V ?

Nie, nie można bezpośrednio przełożyć samego sterownika (joysticka) z wózka Forest 3 do Forest II GT, mimo że oba urządzenia pracują na napięciu 24 V.
    Wózki te wykorzystują całkowicie różne i niekompatybilne cyfrowe systemy komunikacji:
    - Vermeiren Forest II GT opiera się na starszym systemie sterowania Dynamic Controls SHARk lub DX2.
    - Vermeiren Forest 3 wykorzystuje nowoczesną architekturę Dynamic Controls LiNX.

Domowym sposobem nie sprawdzicie sami nic - tu wymagany jest serwis z dostępem do schematów, częściami na podmianę itd.
    Tu nie można popełnić pomyłki, raz coś źle zrobisz i wózek do naprawy.
  • #13 21916596
    dariusz2021
    Poziom 9  
    Czy mogę przełożyć sterownik z Forest 3 do Forest II GT, ponieważ wskazuje on prędkość itd.? Są to jednak różne systemy, mimo że oba są zasilane napięciem 24 V ?
    Nie, nie można bezpośrednio przełożyć samego sterownika (joysticka) z wózka Forest 3 do Forest II GT, mimo że oba urządzenia pracują na napięciu 24 V.
    Wózki te wykorzystują całkowicie różne i niekompatybilne cyfrowe systemy komunikacji:
    - Vermeiren Forest II GT opiera się na starszym systemie sterowania Dynamic Controls SHARk lub DX2.
    - Vermeiren Forest 3 wykorzystuje nowoczesną architekturę Dynamic Controls LiNX.

Domowym sposobem nie sprawdzicie sami nic - tu wymagany jest serwis z dostępem do schematów, częściami na podmianę itd.
    Tu nie można popełnić pomyłki, raz coś źle zrobisz i wózek do naprawy. Wyślę go do serwisu, bo nie mam innego wyjścia, tylko oni nie naprawiają sterowników i modułów i nie mają dostępu do komponentów i to jest śmieszne. Zapłaciłem za silniki 5tys. Jedyna opcja, to kupno modułu i sterownika LINX i nic to nie, bo końcówki silników są inne niż gniazda w module. Wpędzę się w dodatkowe koszty:) Znalazłem serwis w Gdańsku, przyjeżdżają do klienta, gość programuje i mówi, że może naprawić sterownik i moduł. Koszt dojazdu to 1000 zł, ale obawiam się, czy tak jest. Proszę podpowiedzieć, co mam robić ?

Dodano po 41 [minuty]:

[tiktok][/tiktok]
    KOCUREK1970 napisał:
    dariusz2021 napisał:

Podejmą się Panowie naprawy lub sprawdzenia sterownika i modułu ?

Dodano po 52 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    dariusz2021 napisał:

Znalazłem przyczynę. Mieli Panowie rację, chyba manetka, gdzie ona jest i jak przełożyć do 2 dżojstika, kiedyś rozbieraliśmy, ale nie pamiętam
    Forest II GT - jeden silnik jedzie do przodu, drugi do tyłu, jak podłączyć?

Znalazłem 4 sterownik. Nie wiem ile pochodzi, ale wózek nie zwalnia, czy podejmą się Panowie napraw sterowników i jakie koszty ?
  • #14 21932444
    dariusz2021
    Poziom 9  
    Witam. Zdecydowałem się na przerobienie Foresta II GT na Dynamic Controls LiNX 60A i sterownik LINX (REM 200. Mam pytanko po dostarczeniu wózka przejechałem około 2 km. Zatrzymałem się w parku na 30 minut, a gdy ponownie włączyłem sterownik REM 200, diody LED mrugały od prawej do lewej strony. Zamieszczam filmik. Wózek nie był podłączony do prostownika, jak dotąd zdarzyło się to raz. ? :)

Zauważyłem, że koło mrugnęło, co oznaczało, że silnik nie został zablokowany, mimo że był zablokowany ? :) Nie rozumiem :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia silników DC w wózku inwalidzkim Forest II GT, gdy jeden silnik obraca się w przeciwną stronę. Wyjaśniono, że przyczyną jest zwykle odwrócona polaryzacja jednego silnika i należy zamienić miejscami przewody zasilające tylko w tym jednym silniku, po wcześniejszym odłączeniu akumulatorów. Następnie pojawił się problem falowania prędkości, zwalniania i przyspieszania, występujący na kilku kompletach silników oraz różnych modułach i sterownikach. Wskazano, że winne są elementy wspólne dla całego układu: najpierw należy sprawdzić manetkę joysticka, potencjometr/czujnik Halla, okablowanie, wtyczki oraz stan akumulatorów. Odrzucono możliwość bezpośredniej zamiany sterownika z Forest 3 do Forest II GT, ponieważ oba wózki mają niekompatybilne systemy komunikacji i wymagają serwisu oraz właściwych części.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA